Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

6 Analize si Teste Recomandate pentru depistarea Impotenței

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Analizele pentru impotență sunt proceduri esențiale, care trebuie efectuate pentru stabilirea cauzelor ce au dus la apariția disfuncției erectile și a metodelor de tratament.

Impotența este o problemă funcțională specifică bărbaților, care constă în incapacitatea persistentă de a obține sau a menține o erecție suficient de rigidă pentru a putea întreține un act sexual.

Cel mai important este să nu amâni momentul prezentării la medic, pentru că orice zi pierdută poate agrava și mai mult cauza, făcând tratamentul mai dificil și totodată reducând șansele de reușită.

Medicul urolog este cel mai în măsură să recomande efectuarea analizelor și testelor pe care le consideră necesare, iar interpretarea acestora se face doar de către specialiști.

Rezultatele analizelor pot releva cu ușurință cauza disfuncției erectile, iar în funcție de aceasta, vor fi stabiliți pașii ce trebuie urmați în ceea ce privește tratamentul.

1. Analize de sânge


Analizele de sânge reprezintă o procedură obișnuită atât pentru monitorizarea stării de sănătate, cât și pentru diagnosticarea a numeroase afecțiuni. Acestea sunt recomandate frecvent și pacienților care se prezintă la medic având probleme cu erecția, deoarece prin intermediul lor pot fi identificate potențialele dezechilibre hormonale sau alte afecțiuni care au un impact negativ asupra funcției erectile.

Cele mai comune analize de sange recomandate de catre medicul specialist:

  • Nivelul de testosteron din sânge – o secreție scăzută a acestui hormon constituie una din principalele cauze ale impotenței.
  • Nivelul glicemiei – acesta poate semnala prezența diabetului, care este una din afecțiunile ce provoacă impotență.
  • Profil lipidic – care măsoară nivelul de colesterol și trigliceride. Dacă acesta este unul peste limitele normale, poate afecta circulația sângelui și prin aceasta, funcția erectilă.

2. Testarea tumescentei nocturne a penisului


Această analiză este realizată pentru a se stabili dacă impotența este provocată de o problemă funcțională sau are o cauză psihică, iar în acest sens se măsoară intensitatea erecțiilor spontane și involuntare din timpul somnului.

În mod normal, un bărbat sănătos are între 3 și 5 astfel de erecții nocturne, care sunt o componentă normală a sănătății sexuale și reflectă integritatea sistemului nervos și vascular responsabil de buna funcționare a sistemului reproducător.

Testarea tumescenței nocturne a penisului presupune utilizarea unui dispozitiv special, dotat cu senzori care se aplică la nivelul penisului înainte de culcare. Pe timpul somnului, dispozitivul monitorizează și înregistrează schimbările în circumferința și rigiditatea penisului, putând indica dacă există sau nu erecții spontane și care este intensitatea acestora.

De asemenea, testul poate fi efectuat și cu ajutorul unei benzi elastice subțiri care se aplică la nivelul penisului și care se va rupe în cazul în care pacientul are o erecție în timpul somnului.

Cum spuneam, bărbații sănătoși din punct de vedere fizic au erecții spontane în timpul somnului, indiferent de starea lor psihică sau emoțională. Dacă testul înregistrează erecții normale, acesta indică faptul că sistemul vascular și nervos al pacientului este funcțional, sugerând astfel că problema disfuncției erectile poate avea o componentă psihologică sau emoțională.

Pe de altă parte, absența erecțiilor sau prezența erecțiilor slabe în timpul testului poate indica posibile cauze funcționale ale disfuncției erectile. Acestea ar putea include factori precum afecțiuni hormonale, afecțiuni ale sistemului nervos sau tulburări ale fluxului sanguin către penis.

3. Analize de urină


Analizele de urină pot fi elocvente pentru stabilirea cauzelor care pot afecta în mod indirect funcția sexuală, astfel prin intermediul uroculturii și sumarului de urină sunt depistate infecțiile urinare sau alte afecțiuni ale tractului urinar, care pot determina și apariția disfuncției erectile.

De asemenea, nivelul de glucoză și de proteine din urină oferă indicii elocvente cu privire la existența unor afecțiuni sau disfuncții care pot avea un impact negativ și asupra funcției erectile, provocând impotența

4. Testul injectării intracavernoase


Cu ajutorul testului injectări intracavernoase, medicul poate stabili dacă impotența este cauzată de o problemă circulatorie, care constituie una dintre cauzele frecvente ale disfuncțiilor erectile.

Pentru a obține o erecție, vasele de sanguine din zona genitală se relaxează, astfel încât să permită pomparea unui flux mai mare de sânge către penis. Prin intermediul vaselor sanguine, sângele ajuns în penis umple cei doi corpi cavernoși, ceea ce duce la apariția erecției, iar apoi mușchii din zona genitală se contractă, presând vasele de sânge pentru a menține împiedica sângele să se scurgă din penis și a menține astfel erecția.

Testul presupune injectarea unei soluții în penis pentru a induce o erecție prin mecanismul prezentat mai sus. Dacă nu se obține o erecție satisfăcătoare în urma injectării, analiza indică faptul că impotența este cauzată de o problemă vasculară ce nu permite un flux sporit de sânge în penis.

Pe de altă parte, dacă pacientul obține o erecție după injecția intracavernoasă, acest lucru indică faptul că vasele de sânge și fluxul sanguin către penis sunt capabile să susțină funcția erectilă, testul sugerând astfel că problema poate avea origini psihologice sau nervoase.

5. Testul Doppler cu ultrasunete


Prin intermediul testului Doppler cu ultrasunete sunt evaluate vasele de sânge precum și fluxul sanguin direcționat către penis, putându-se astfel depista cu ușurință dacă există probleme circulatorii care ar putea sta la baza disfuncției erectile.

Pentru efectuarea testului este utilizată o sondă cu ultrasunete, cu care este scanat organul sexual masculin. Această sondă emite unde sonore de înaltă frecvență care trec prin țesuturile penisului și se reflectă înapoi către dispozitiv.

Dacă întâlnesc un obstacol aceste unde se reflectă mai rapid, indicând prezența unor posibile blocaje sau îngustări ale arterelor ce irigă penisul, sau a unor probleme la nivelul venelor care trebuie să mențină sângele în corpii cavernoși pe durata erecției.

Așadar, prin intermediul acestei tehnici, medicii pot obține informații detaliate despre fluxul sanguin către penis și pot identifica eventuale anomalii sau blocaje care pot contribui la dificultatea de a obține o erecție.

6. Ecografia peniană


Ecografia peniană este o investigație imagistică non-invazivă, cu ajutorul căreia medicul poate vizualiza structura vaselor sanguine de la nivelul penisului, precum și fluxul de sânge direcționat către acest organ.

Este folosită tot tehnologia cu ultrasunete, însă de această dată, pe baza semnalelor undelor sonore sunt create imagini care pot fi vizualizate pe un monitor.

Imaginile obținute prin ecografie pot dezvălui anomalii anatomice ale penisului sau structurilor adiacente, care pot afecta funcția erectilă.

Ce medic se ocupă cu tratarea problemelor de impotență ?

Primele semne ale disfuncției erectile trebuie să fie urmate fără întârziere de o vizită la medicul urolog. Acesta este cel mai în măsură să te examineze și să recomande efectuarea analizelor necesare iar în funcție de rezultatul acestora, medicul urolog te poate îndruma către alți specialiști.

Spre exemplu, dacă impotența este cauzată de diabet, problema este de competența unui medic specialist în nutriție și boli metabolice, dacă au fost identificate cauze hormonale, trebuie să mergi la un endocrinolog, în timp ce impotența cauzată de probleme circulatorii necesită o vizită la cardiolog.

Este important să consulți un medic care tratează impotența, deoarece acesta poate ghida procesul de diagnostic și tratament sau poate efectua trimiterea către medicul potrivit, în funcție de cauza identificată.

Ce clinici medicale tratează impotenta ?

Orice clinică medicală care dispune de o secție de Urologie poate trata impotența, însă în practică lucrurile stau puțin diferit. Astfel de tratamente nu sunt disponibile la toate clinicile cu secții de Urologie, iar din acest motiv trebuie să te documentezi puțin înainte de cere ajutor de specialitate.

Internetul este cea mai bună sursă de informare, iar orice clinică ce se respectă are un site în care își prezintă serviciile. Prin urmare, trebuie să alegi o clinică medicală care are inclus „tratamentul disfuncției erectile” în lista de servicii.

Noi îți putem recomanda următoarele clinici pentru disfunctii sexuale masculine: Medicover, clinica On sau clinica Eminescu 100 din București, care oferă astfel de servicii, dispunând de medici specialiști și aparatură performantă.

În final, pentru că este mai bine să previi decât să combați, trebuie să mai reții faptul că un stil de viață bazat pe o alimentație echilibrată și multă mișcare te poate scuti de astfel de probleme, menținându-ți sănătatea fizică și psihică și asigurându-ți o viață sexuală normală chiar și la o vârstă înaintată.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?