Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Anxietatea de Performanța Sexuală: Cauze & Tratament

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Anxietatea sexuală este o tulburare de natură psihică, ce se manifest printr-o stare de neliniște și îngrijorare cu privire la aspectele legate de activitatea sexuală.

Cu timpul, aceste stări ajung să scadă stima de sine și libidoul, având astfel un serios impact negativ asupra vieții sexuale. Persoanele care suferă de anxietate sexuală ajung astfel să aibă dificultăți în obținerea sau menținerea erecției, probleme de ejaculare, iar în multe cazuri își fac griji excesiv în această privință, intrând astfel într-un cerc vicios ce amplifică și mai mult anxietatea sexuală.

Uneori, chiar astfel de probleme preexistente datorate altor cauze pot duce la apariția anxietății sexuale, iar printre factori determinați mai putem aminti stresul, anumite traume sau experiențe sexuale neplăcute precum și problemele de comunicare.

Din fericire, există și metode de tratament eficiente, care constau de cele mai multe ori în ședințe de terapie și consiliere, iar în cazurile mai severe poate fi recomandată și administrarea de medicație.

Ce este anxietatea sexuală ?


Conform Societatătii Internaționale de Medicină Sexuală (ISSM) anxietatea sexuală poate fi definită ca o stare de tensiune psihică asociată cu aspectele intime ale vieții personale. Este o problemă specifică ambelor sexe, afectând până la 25% dintre bărbați și 16% dintre femei, conform unui studiu publicat in revista „Sexual Performance Anxiety” din 2020.

Personale care suferă de anxietate sexuală se confruntă adesea cu sentimente de neliniște, îngrijorare și stres legate de performanța sexuală, care generează gânduri obsesive sau temeri în această privință.

De asemenea, în timpul actului sexual, persoanele cu anxietate se gândesc în mod obsesiv că performanțele lor nu se vor ridica la nivelul așteptărilor partenerei ori partenerului sau că vor avea anumite probleme în a duce la bun sfârșit actul sexual.

Astfel, anxietatea sexuală ajunge să influențeze în mod negativ viața intimă, atât din punct de vedere sexual, cât și în ceea ce privește comunicare și interacțiunea cu partenera sau partenerul.

Care sunt cauzele anxietății sexuale ?


Anxietatea sexuală poate fi declanșată de o serie de factori de natură psihologică, emoțională sau fizică, și nu de puține ori este rezultatul unui cumul de astfel de factori.

Poza de mai jos arată cele mai des întâlnite cauze ale anxietății sexuale.

  • Experiențele sexuale negative – o experiență sexuală nesatisfăcătoare sau chiar traumatizantă, avută anterior, poate lăsa amprente emoționale puternice și poate genera anxietate în contextul sexual. Amintirile legate de astfel de experiențe rămân adânc întipărite în creier și pot reactiva temeri și neliniști legate de viața sexuală.
  • Stresul – stresul cotidian are un puternic impact negativ asupra psihicului, generând stări de anxietate care pot îmbrăca și forma de anxietate sexuală. Riscul este cu atât mai mare dacă stresul este determinat de anumite motive care au legătură cu viața sexuală sau cea de cuplu.
  • Lipsa experienței sexuale – este normal ca persoanele aflate încă la începutul vieții sexuale să își facă anumite probleme pe fondul lipsei de experiență, dar dacă acestea devin obsesive, pot duce la apariția anxietății sexuale.
  • Stima de sine scăzută –  o percepție negativă cu privire la propriul aspect fizic sau la performanțele sexuale poate fi la rândul său una dintre cauzele acestei probleme. Raportarea propriilor calități la anumite standarde – uneori exagerate și nerealiste – determină de cele mai multe ori scăderea stimei de sine.
  • Anumite afecțiuni fizice – boli cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare, precum și anumite tulburări hormonale, pot genera printre altele și disfuncții sexuale, iar apariția acestora constituie un motiv serios de îngrijorare, care duce la apariția anxietății sexuale.

Cum se manifestă anxietatea sexuală ?


Anxietatea sexuală poate avea o serie de simptome care variază de la un pacient la altul ca formă de manifestare și intensitate. Astfel, anumite persoane pot prezenta doar una sau câteva simptome, în timp ce în cazul altora, manifestările anxietății sexuale pot fi mai complexe și cu un grad sporit de intensitate. Principalele simptome ale anxietății sexuale care pot fi întâlnite constau în:

  • Scăderea libidoului – diminuarea sau chiar pierderea interesului pentru activitatea sexuală este unul din semnele cele mai evidente ale anxietății sexuale, pentru că gândurile obsesive și temerile legate de performanță pot diminua dorința de a iniția sau de a participa la un act sexual.
  • Probleme în obținerea sau menținerea erecției – disfuncția erectilă poate fi una dintre manifestările anxietății sexuale la bărbați, dat fiind faptul că grijile legate de performanță sau de satisfacerea partenerei pot afecta capacitatea de a obține și menține o erecție.
  • Ejacularea precoce – stările anxioase legate de activitatea sexuală pot intensifica reacția reflexului ejaculator și pot perturba controlul asupra momentului ejaculării, ducând astfel la ejacularea precoce.
  • Scăderea nivelului de satisfacție sexuală – anxietatea sexuală diminuează totodată și nivelul de satisfacție în timpul actului intim, dat fiind faptul că persoanele afectate sunt preocupate excesiv de grijile privind performanța sexuală sau alte gânduri care le împiedică să simtă din plin satisfacția sexuală.
  • Disconfort în timpul actului sexual – anxietatea sexuală se poate manifesta și în plan fizic, provocând tensiuni musculare care determină un anumit disconfort sau chiar durere în timpul actului sexual.

Care este tratamentul pentru anxietatea sexuală ?


Fiind vorba de o problemă care se manifestă la nivel psihic, tratamentul anxietății sexuale se bazează în mod special pe ședințe de terapie sau consiliere psihologică, însă de mare ajutor pot fi și exercițiile de relaxare, pentru îmbunătățirea stării se spirit. De asemenea, în formele mai severe, poate fi prescris și tratament medicamentos.

Iată câteva dintre principalele metode de tratament pentru anxietatea sexuală:

  • Terapia cognitiv-comportamentală – se realizează în compania unui specialist, având ca scop eliminarea gândurilor negative, obsesive sau distorsionate, pentru a-i face pe pacienți să vadă lucrurile într-o lumină mult mai favorabilă. De asemenea, ședințele de terapie cognitiv-comportamentală îi ajută pe pacienți să își gestioneze mai bine stările anxioase.
  • Tehnicile de relaxare – în această categorie intră exercițiile de respirație, mediația și exercițiile de yoga, care au capacitatea de a reduce nivelul stresului și de a induce o stare de bine ce contribuie la ameliorarea sau dispariția stărilor anxioase.
  • Psihoterapia – dacă anxietatea sexuală este determinată de un factor psihologic cu impact major, poate fi nevoie de mai multe ședințe de psihoterapie în care pacientul să beneficieze de un tratament personalizat.
  • Tratamentul medicamentos – în cazurile mai severe de anxietate sexuală, o metodă eficientă de tratament este administrarea unor medicamente anxiolitice, prescrise pentru reducerea stărilor anxioase. De asemenea, dacă anxietatea sexuală este o consecință a unor cauze de ordin fizic, se administrează medicamente pentru tratamentul acestora. Spre exemplu, în cazul disfuncțiilor erectile se pot administra medicamente din categoria inhibitorilor de fosfodiesterază (PDE5). Acestea îmbunătățesc funcția erectilă, eliminând astfel principala cauză a anxietății sexuale.

Ce complicații poate avea anxietatea sexuală ?


Anxietatea sexuală poate afecta în mod semnificativ plăcerea și satisfacția din timpul actului sexual, ducând la o experiență sexuală mai puțin plăcută sau chiar la evitarea completă a activității sexuale.

Toate acestea pot duce și la apariția de tensiuni în cuplu, ce pot culmina cu ruperea relației.

De asemenea, anxietatea sexuală netratată poate contribui la dezvoltarea altor tulburări psihice grave, cum ar fi depresia sau anxietatea generalizată.

Poate anxietatea sexuala să ducă la disfuncție erectilă ?

Da, anxietatea sexuală este una dintre principalele cauze ale disfuncției erectile, iar aceasta se numără printre cele mai serioase complicații cu care se confruntă bărbații care suferă de o astfel de tulburare de natură psihică.

Atunci când ești anxios, în corpul tău se activează răspunsul de tip „luptă sau fugi” și se eliberează hormonii de stres numiți adrenalină și norepinefrină care îngustează vasele de sânge, împiedicând fluxul de sânge să ajungă la penis, conform unui studiu pulicat de Dr. Stephen Paravati.

Așadar, anxietatea sexuală constituie o problemă care trebuie abordată cu toată seriozitatea, încă din faza incipientă. Primul pas în tratarea sa constă în identificarea cauzelor, urmând a fi stabilite apoi soluțiile terapeutice, în funcție de natura factorilor determinanți.

Aceste soluții se dovedesc de cele mai multe ori eficiente, așa că nu trebuie să eziți să apelezi la ajutor de specialitate, în cazul în care te confrunți cu stări anxioase largate de aspecte care țin de sexualitate.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?