Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Fumatul și Disfuncția Erectilă: Cum afectează Viața Sexuală

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Fumatul este considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai nocive vicii, dat fiind faptul că, pe termen lung, produce daune considerabile în organism, cu consecințe ireversibile.

Spre exemplu, fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, contribuind totodată și la apariția altor forme de cancer. De asemenea, marea majoritate a fumătorilor ajung să sufere de afecțiuni cardiovasculare datorate substanțelor chimice nocive din fumul de țigară, care ajung în plămâni iar de aici în sânge. Odată pătrunse în sistemul circulator, substanțele nocive sunt purtate de fluxul sanguin către fiecare celulă din țesuturi și astfel se explică toate problemele de sănătate asociate fumatului.

Cea mai cunoscută substanță din fumul de țigară este nicotina, căreia i se datorează dependența pe care o dă fumatul și totodată multe din problemele de sănătate de care am amintit. Printre altele, nicotina împreună cu cele câteva sute de substanțe chimice periculoase din fumul de țigară determină deteriorarea vaselor de sânge, ceea ce duce la o reducere a fluxului sanguin, care determină o serie de probleme la nivelul inimii și al celorlalte organe. Astfel este afectată și funcția erectilă, dat fiind faptul că pentru obținerea unei erecții este necesar un flux sporit de sânge direcționat către corpii cavernoși din penis. Din cauza fumatului, vasele sanguine își pierd capacitatea de a se dilata pentru a permite trecerea unui volum mai mare de sânge, ceea ce duce la apariția disfuncției erectile.

Majoritatea studiilor asupra disfuncției erectile indică fumatul printre cauzele principale, iar cercetătorii avertizează că fumătorii prezintă un risc sporit de a dezvolta o astfel de problemă chiar și înainte de a împlini 40 de ani.

Moduri în care fumatul influențează viața sexuală


Influența fumatului asupra vieții sexuale nu poate fi decât una negativă, cu oricâtă indulgență am aborda acest subiect. In afară de disfuncția erectilă, fumatul stă și la baza altor tulburări de natură sexuală, după cum vom arăta  în cele ce urmează.

Fumatul afectează fertilitatea

Sângele impregnat cu substanțele toxice provenite din fumul de țigară ajunge și la nivelul testiculelor, care au rolul de a produce spermatozoizii, celulele sexuale masculine care sunt eliminate prin lichidul seminal în timpul ejaculării, pentru a ajunge apoi în uterul femei, unde fecundează ovulul și determină formarea embrionului din care se dezvoltă apoi fătul.

Studiu „seminal plasma proteomic profile of sperm from smokers” a relevat efectele nocive pe care fumatul le poate avea asupra calității spermei, pe baza analizării lichidului seminal recoltat de la 20 de bărbați fumători și de la un alt eșantion de 20 de nefumători iar in urma acestor analize s-a constatat că în cazul fumătorilor ADN-ul spermatozoizilor era deteriorat într-o proporție mai mare. De asemenea, și conținutul de substanțe nutritive din lichidul seminal era mai redus, ceea ce înseamnă că sperma conține mai puține resurse pentru hrănirea celulelor sexuale.

Au fost efectuate teste și din punct de vedere funcțional, stabilindu-se astfel că fumatul generează inflamație la nivelul glandelor accesorii și al testiculelor,  ceea ce explică în bună măsură calitatea mai slabă a lichidului seminal, ce reduce șansele de a procrea.

Fumatul duce la scăderea libidoului

Libidoul este un termen care se referă la intensitatea dorinței sexuale, iar dovezile științifice existente la momentul actual probează faptul că  fumatul are un efect negativ și asupra acestui aspect.

Vom lua ca exemplu un studiu amplu, la care au participat 6.754 de bărbați cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani. Aceștia au fost împărțiți în trei grupe distincte, prima formată din fumători, a doua din foști fumători care au renunțat la acest viciu și a treia formată din nefumători. Subiecții au fost evaluați, fiind luat în considerare nivelul de testosteron, frecvența activităților sexuale, nivelul libidoului și funcția erectilă.

Deși media de vârstă în rândul fumătorilor era mai scăzută decât în cazul celorlalte două categorii iar aceștia aveau mai puține probleme de sănătate, s-a constatat că aveau un nivel al libidoului semnificativ mai mic. În același timp, frecvența activităților sexuale era mai redusă, înregistrând-se și o incidență mai mare a disfuncției erectile.

Cercetătorii au concluzionat astfel că fumatul are un serios impact negativ asupra libidoului și a vieții sexuale, iar renunțarea la acest viciu poate a duce o îmbunătățire semnificativă în acest sens, după cum au relevat rezultatele înregistrate în cazul foștilor fumători.

Fumatul scade rezistența la efort

Actul sexual în sine presupune și un oarecare efort fizic, care este mai ușor de suportat datorită plăcerii intense asociate. Pentru mulți fumători însă, de la o vreme devine din ce în ce mai greu să facă față acestui efort, întrucât acest viciu afectează în mod semnificativ și condiția fizică.

Mai exact, fumatul reduce capacitatea pulmonară și astfel plămânii nu pot să mai asigure un volum sporit de oxigen, necesar în condiții de efort. În același timp, se reduce considerabil capacitatea inimii de a face față solicitării fizice, iar astfel ajunge mai puțin sânge oxigenat la țesuturi.

Toate acestea scad considerabil rezistența organismului la efort, iar și cele mai puțin solicitante activități, așa cum este și actul sexual, ajung să devină epuizante. Prin urmare, fumătorii obosesc repede, înainte de a putea duce la bun sfârșit un act sexual, iar pe fondul epuizării fizice apar și probleme de erecție, asociate cu scăderea libidoului.

Există viață sexuală după renunțarea la fumat ?


Da, renunțarea la fumat duce la îmbunătățirea vieții sexuale iar acest fapt a fost demonstrat de un un articol apărut în publicația de specialitate Andrologia, unde prezintă rezultatele unui studiu asupra evoluției unui grup de subiecți cu disfuncție erectilă care au decis să renunțe la fumat, iar conform autorilor studiului, 50% dintre subiecți au raportat o îmbunătățire a funcției erectile la 6 luni după ce au renunțat la fumat.

Această îmbunătățire se explică prin faptul că organismul inițiază un proces de detoxifiere la scurt timp după renunțarea la fumat, sângele fiind filtrat și curățat de substanțele nocive. Astfel, într-un interval cuprins între două și 12 săptămâni după renunțarea la fumat, circulația sanguină se îmbunătățește, ceea ce duce și la ameliorare disfuncției erectile și chiar la dispariția acesteia fără tratament, după o anumită perioadă.

Cum să renunți la fumat

La început poate părea foarte dificil să renunți la fumat din cauza dependenței date de nicotină. Există numeroase metode eficiente pentru a te lăsa de fumat, iar în continuare îți prezentăm câteva dintre ele.

  • Scapă de pachetele de țigări, scrumiere, brichete și orice alte accesorii care te duc cu gândul la fumat
  • Elimină mirosul de fum din casă și mașină folosind odorizante puternice și aerisind frecvent
  • Când simți nevoia să fumezi, înlocuiește țigările cu bomboane mentolate sau soarbe o băutură cu paiul
  • Mestecă gumă, bețe de scorțișoară sau fructe deshidratate
  • Stabilește-ți obiective și oferă-ți mici recompense atunci când reușești să le atingi.
  • Evită cafeaua și alcoolul, pentru că sunt obiceiuri care cresc tentația de a fuma;
  • Fă mișcare frecvent pentru că te ajută să elimini mai eficient nicotina și alte substanțe nocive, iar astfel se reduce și dependența
  • Folosește plasturii cu nicotină sau alte remedii special concepute pentru a te ajuta să te lași de fumat.
  • Evită mediile în care se fumează, pentru că fumul sau mirosul pot declanșa nevoia de aprinde o țigară.

Dacă niciuna din metodele încercate nu dă rezultate, nu ezita să ceri sprijin de specialitate, adresându-te unui medic sau înscriind-te într-un program de suport.

Fumatul pasiv poate cauza disfuncția erectilă ?


Fumatul pasiv este la fel de dăunător ca și cel activ, așa că poate avea efecte similare printre care se numără și disfuncția erectilă.

Fumatul pasiv se referă la inhalarea fumului de țigară de persoanele care nu fumează dar stau în preajma fumătorilor sau petrec timp îndelungat în spații în care se fumează. La fel ca în cazul fumătorilor, fumul inhalat din atmosferă ajunge în plămâni și apoi în sânge, provocând aceleași probleme cardiovasculare care duc la apariția disfuncției erectile.

Studiul „Erectile Dysfunction and Coronary Risk Factors” ce a vizat efectele nocive ale fumatului pasiv a relevat faptul că nefumătorii expuși în mod frecvent la fumul de țigară au un risc dublu de a dezvolta disfuncție erectilă în decurs de 9 ani.

De aceea, sfatul de evita spațiile în care se fumează este valabil și în cazul nefumătorilor, nu doar al celor care încearcă să scape de acest viciu.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie și are studii de specialitate in urologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?