Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

30 Cele mai comune Zone Erogene: Cum le poți stimula ?

 • Scris De:
  Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Zonele erogene sunt regiuni ale corpului cu o sensibilitate mai mare, care produc excitație sexuală dacă sunt stimulate. Evident că aceste zone erogene sunt prezente atât la femei cât și la bărbați, iar sensibilitatea lor se datorează unei concentrații mai mari de terminații nervoase.

Indiferent de sex, zonele erogene sunt împărțite în două categorii principale respectiv zonele specifice și cele nespecifice. În prima categorie intră zonele recunoscute ca având o sensibilitate sporită ce generează un grad mare de excitabilitate în condițiile stimulării sexuale.

Zonele specifice includ organele sexuale și părțile adiacente, în timp ce în categoria zonelor erogene nespecifice intră alte părți ale corpului care nu au legătură cu aparatul reproducător dar dispun de o inervație bogată, care produce excitație sexuală dacă zonele respective sunt stimulate.

Trebuie precizat că sensibilitatea nervilor diferă de la o persoană la alta, astfel că este normal ca femeile și bărbații să nu simtă plăcerea în aceeași măsură în urma stimulării unei anumite zone erogene nespecifice. Spre exemplu, unele persoane se pot excita foarte ușor dacă sunt mângâiate pe spate, în tip ce în cazul altora, un astfel de stimul poate să nu aibă niciun efect.

În cele ce urmează îți prezentăm cele mai importante zone erogene specifice ambelor sexe.

Cele mai comune zone erogene la femeilor


Confirm studiului „Erogenous zones and somatosensory cortical organization” efectuat pe un eșantion de aproximativ 800 de participanți, în principal din Insulele Britanice și Africa Subsahariană, au completat un sondaj de 41 de părți ale corpului, fiecare evaluată pentru intensitate erogene.

Eșantionul final a constat din 304 bărbați și 489 de femei, iar vârsta medie a participanților a fost de 24,7 ani.

Fiecare participant a acordat o evaluare erogenă pentru fiecare parte a corpului, acesta variind de la 0 la 10.

Iată care sunt principalele zone erogene la femei, care pot fi stimulate în timpul preludiului dar și al actului sexual:

 • Clitorisul ─ Este cea mai sensibilă zonă erogenă a femeilor, pe o scară de 1 la 10 care măsoară gradul de excitabilitate, cercetătorii atribuindu-i un scor de 9,7. Este situat în partea superioară a vaginului, între labiile mari, iar în ciuda dimensiunii reduse conține un număr însemnat de terminații nervoase a căror stimulare produce o plăcere sexuală intensă.
 • Vaginul ─ Vaginul reprezintă poarta de intrare a aparatului reproducător feminin, prin care are loc penetrarea în timpul actului sexual. Din acest motiv, este necesar să aibă o sensibilitate ridicată, evaluată de specialiști la un scor de 8,4. Vorbim de un canal muscular care leagă colul uterin de exteriorul corpului, în pereții căruia se află numeroase terminații nervoase cărora li se datorează sensibilitatea sporită a acestui organ
 • Gura și buzele ─ Deși nu are legătură cu aparatul reproducător, fiind componentă a sistemului digestiv, gura este o altă zonă erogenă importantă, datorită nervilor de la nivelul buzelor și din interiorul cavității bucale, care contribuie la perceperea gustului și a texturii alimentelor. În condițiile stimulării, aceștia pot oferi și o plăcere erotică destul de intensă, evaluată la un scor de 7,91.
 • Ceafa ─ Ceafa este a patra zonă erogenă importantă în cazul femeilor, putând fi stimulată prin intermediul atingerilor ușoare, mângâierilor și săruturilor. Ca grad de sensibilitate se situează la nivelul 7,51 ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie ignorată în timpul preludiului și al actului sexual.
 • Sânii ─ Sânii se numără printre zonele erogene bine cunocute, atingerea, săruturile și mângâierile contribuind semnificativ la excitația sexuală și plăcere. Sensibilitatea acestei zone poate varia de la o femeie la alta, iar preferințele fiecărei femei sunt esențiale pentru amplificarea plăcerii.
 • Sfârcurile ─ Sfârcurile sau mameloanele sunt partea cea mai sensibilă a sânilor, datorită concentrației mari de terminații nervoase. Datorită acestora, o simplă atingere a sfârcurilor poate genera plăcere și poate amplifica dorința sexuală, iar stimularea în timpul actului sexual contribuie la apariția orgasmului feminin.
 • Interiorul coapselor ─ În cazul multor femei, pielea care acoperă interiorul coapselor are o sensibilitate sporită care conferă o plăcere deosebită în timpul stimulării. Așadar, și interiorul coapselor poate fi considerat o zonă erogenă importantă.
 • Lobii urechilor ─ Lobii urechilor pot fi sensibili la atingere și mai ales la sărutări tandre, iar în multe cazuri sensibilitatea acestei zone poate fi mai mare decât cea a altor părți ale corpului cunoscute ca zone erogene consacrate.
 • Zona inferioară a spatelui ─ Sensibilitatea zonei inferioare să spatelui se datorează, acelei legături numeroase de mușchi ce alcătuiesc  o formațiune numită „coadă de cal”, la baza coloanei vertebrale, Sunt nervi care străbat canalul spinal și se ramifică spre bazin și membrele inferioare când ies din acest canal, conferind zonei respective o sensibilitate sporită.
 • Părul pubian ─ Părul pubian, crește într-o zonă erogenă specifică, astfel că în cazul multor femei, atingerea sau mângâierea acestuia generează  o senzație plăcută și excitantă.
 • Fesele ─ Deși sunt considerate o zonă erogenă importantă, fesele nu au o sensibilitate atât de mare precum s-ar crede, fiind evaluate la un scor de 4,53. Însă, în cazul multor femei, atingere, mângâierea și chiar lovirea ușoară a feselor provoacă o excitație intensă.
 • Scalpul și părul ─ Scalpul este pielea care acoperă scapul, ce servește ca suport pentru foliculii de păr. Stratul de piele este mai subțire dar bogat vascularizat, ceea ce face ca atingerea scalpului să genereze o senzație diferită de alte zone ale corpului, care pentru multe femei poate fi excitantă.
 • Abdomenul ─ Și abdomenul are o sensibilitate aparte, în special în zona ombilicală  și în partea inferioară, mai ales dacă ținem cont de faptul că în regiunea subombilicală este localizat și punctul G, în peretele vaginal superior.
 • Șoldurile ─ Șoldurile pot amplifica senzația de plăcere, mai ales în anumite poziții sexuale cum ar fi Doggy style , Lotus sau Cowgirl, ce permit partenerului să mângâie această zonă în timpul actului sexual.
 • Umerii ─ În unele cazuri și umerii constituie o zonă erogenă care poate contribui la creșterea libidoului și sporirea excitației sexuale dacă sunt mângâiați sau sărutați în timpul preludiului.

Cele mai comune zone erogene la bărbați


În general, bărbații sunt considerați mai puțin sensibili, însă la o privire mai atentă asupra subiectului se poate constata că și în cazul acestora există o serie de zone erogene care pot fi stimulate pentru amplificarea plăcerii și dorinței sexuale.

Iată care sunt principalele zone erogene la bărbați:

 • Penisul ─ Cea mai sensibilă parte corpului bărbaților este penisul, receptiv la cel mai mic stimul. Atingerea, mângâierea sau orice alt stimul generează un grad mare de excitație, care are drept urmare apariția erecției.
 • Scrotul ─ Scrotul este acel sac din piele care susține testiculele, având un tegument subțire și foarte sensibil, care îl face receptiv la stimulii sexuali.
 • Perineul ─ Este vorba de acea porțiune de câțiva centimetri dintre scrot și anus, care dispune de o inervație bogată ce îi conferă sensibilitate.
 • Gura și buzele ─ La fel ca în cazul femeilor, gura și buzele bărbaților constituie o zonă erogenă importantă, datorită numeroaselor terminații nervoase cu o sensibilitate sporită.
 • Sfârcurile ─ Deși sânii nu sunt dezvoltați precum cei ai femeilor, sfârcurile bărbaților sunt  la fel de sensibile, însă pentru unii atingerea este una plăcută, în timp ce altora le creează o senzație diferită care nu are darul de a spori gradul de excitație.
 • Părul pubian ─ Zona pubiană este intens vascularizată și împânzită de terminații nervoase, iar sensibilitatea se poate simți uneori chiar și la nivelul firelor de păr care cresc aici. De fapt, firele nu percep stimulii însă acționează asemeni unor transmițători, făcând ca senzația obținută în urma atingerii sau mângâierii să ajungă la nervii din vecinătatea rădăcinilor.
 • Interiorul coapselor ─ Și bărbații se pot excita dacă sunt mângâiați sau atinși ușor pe interiorul coapselor, unde pielea este mai sensibilă.
 • Pieptul ─ Pieptul este o zonă erogenă nespecifică, al cărei grad de sensibilitate poate varia de la o persoană la alta.
 • Gâtul ─ Și bărbații pot avea  o sensibilitate sporită atât la nivelul cefei, cât și în părțile laterale ale gâtului, de aceea multora le place să fie mângâiați sau sărutați în acele zone.
 • Zona inferioară a spatelui ─ Acea „coadă de cal” formată de nervii spinali care se ramifică la baza coloanei vertebrale este prezentă și în cazul bărbaților, implicit sensibilitatea pe care o conferă zonei respective.
 • Lobii urechilor ─ Unii bărbați simt o plăcere deosebită dacă le sunt stimulați lobii urechilor, plăcere ce poate amplificată  de săruturi intense, cu introducerea limbii în pavilionul auditiv.
 • Fesele ─ Un grad de sensibilitate există și la nivelul feselor, însă intensitatea senzațiilor erotice variază de la caz la caz.
 • Abdomenul ─ În general, bărbații au o sensibilitate mai scăzută la nivelul abdomenului, în comparație cu femeile, însă mulți se simt excitați dacă această zonă este stimulată cu mângâieri și sărutări.
 • Scalpul ─ Mulți bărbați adoră să le fie mângâiat părul sau să le fie masat ușor scalpul, pentru că un astfel de stimul le provoacă și o plăcere erotică.
 • Zona din spatele genunchilor ─ Este o zonă mai puțin cunoscută dar care poate oferi senzații intense, în funcție de gradul de sensibilitate al fiecărui bărbat.

Cum se pot stimula zonele erogene ?


Pentru fiecare din aceste zone erogene sunt potrivite anumite tipuri de stimulare sexuală, pentru a obține un răspuns cât mai intens și mai eficient. Acest aspect a făcut chiar obiectul mai multor studii de specialitate, care au relevat informații importante ce pot fi folosite pentru îmbunătățirea vieții sexuale.

Unul din aceste studii s-a concentrat asupra celor mai bune metode de stimulare a zonelor erogene nespecifice. Autorii au stabilit că zonele erotice feminine care conferă cel mai înalt grad de excitație când sunt stimulate ar fi sânii  și sfârcurile, buzele, ceafa și gâtul, urechile și fesele.

Un studiu publicat în revista „Human Andrology” în 2016, a fost efectuat pe un eșantion de femei active sexual, de diferite vârste, iar un procent de 57,5% dintre acestea au declarat că preferă stimularea orală în cazul buzelor, mai exact sărutul. În ceea ce privește stimularea sânilor, 74,6% au declarat că preferă în egală măsură stimularea orală și cea manuală, în timp ce 66,1% au dat același răspuns când au fost chestionate în privința stimulării zonei erogene a gâtului.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?