Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Exerciții Kegel pentru Bărbați: Cum se fac & Ce beneficii au

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

În anul 1940, medicul ginecolog american Arnold Kegel propunea pacientelor sale un set de exerciții simple pentru tratarea incontinenței urinare. Metoda inventată de medicul german s-a dovedit în scurt timp foarte eficientă constatându-se că avea mai multe beneficii atât asupra vezicii urinare, cât și asupra organelor genitale și altor structuri anatomice din zona pelviană.

A devenit astfel rapid cunoscută sub denumirea de exerciții Kegel, fiind recomandată și bărbaților care se confruntau cu probleme de erecție sau ejaculare precoce. În același tip, exercițiile Kegel previn apariția incontinenței urinare și la bărbați, precum ș ia problemelor legate de prostată.

Aceste beneficii sunt posibile datorită întăririi mușchilor pelvieni,  care susțin toate organele din zona pelvisului. Acești mușchi sunt responsabili inclusiv cu inducerea și menținerea erecției, precum și cu controlul ejaculării, și de aceea practicarea exercițiilor Kegel poate îmbunătăți viața sexuală, rezolvând unele dintre problemele cu care mulți bărbați se confruntă frecvent la un moment dat în viață, mai precis disfuncția erectilă și ejacularea precoce.

Ce sunt exercițiile Kegel ?


Exercițiile Kegel sunt o metodă complementară de tratament care vizează întărirea și tonifierea mușchilor pelvieni, cunoscuți sub numele de mușchi pubococcigieni.

După cum e lesne de înțeles, acești mușchi sunt localizați în zona pelviană și sunt responsabili pentru controlul vezicii urinare și susținerea organelor pelvine. În cazul bărbaților, mușchii pelvienii sunt implicați și în funcționarea aparatului reproducător, ajutând la obținerea și menținerea erecției, precum și la controlul ejaculării.

Exercițiile Kegel au fost denumite astfel după  medicul ginecolog Arnold Kegel, care le-a dezvoltat  inițial pentru tratarea incontinenței urinare la femei. Cu timpul, s-a constatat că aceste exerciții sunt benefice și pentru bărbați, în special în ceea ce privește îmbunătățirea funcției erectile, controlul ejaculării și menținerea sănătății prostatei, iar din acest motiv metoda a devenit foarte populară, fiind recomandată la acest moment de medici din întreaga lume.

Exercițiile Kegel sunt folosite atât ca metodă complementară de tratament pentru problemele de erecție sau ejaculare, cât și ca o modalitate de îmbunătățire a performanței sexuale, prin obținerea unei erecții mai viguroase și întârzierea ejaculării, ceea ce permite prelungirea actului sexual, implicit o plăcere mai intensă.

Cum se fac exercițiile Kegel ?


Exercițiile Kegel nu sunt deloc dificile și nu necesită dispozitive speciale, fiind de ajuns să urmezi pașii pe care ți-i vom descrie în cele ce urmează.

1. Identificarea mușchilor pelvieni

Cea mai simplă cale de identificare a mușchilor pe care trebuie să îi lucrezi este oprirea fluxului de urină în timpul procesului de micțiune.

Pentru aceasta, trebuie să contracți mușchii pelvieni în timp ce urinezi, iar după relaxarea acestora fluxul de urină va fi reluat. Este o manevră simplă pe care oricine o poate realiza, iar în timpul acesteia vei simți cum mușchii pelvieni se contractă și se relaxează, ceea te va ajuta la identificarea acestora.

2. Alegerea unei poziții confortabile

Exercițiile Kegel pot fi făcute fie stând în picioare, fie șezând sau întins pe spate. Nu există o recomandare specială în acest sens, fiind suficient să alegi poziția în care te simți cel mai confortabil. De asemenea, nimic nu te împiedică să schimbi poziția oricând dorești.

3. Contractarea și relaxarea mușchilor pelvieni

Odată aleasă poziția preferată, începe exercițiile prin a contracta mușchii pelvieni așa cum ai procedat atunci când ai oprit urinarea. La început trebuie să menții mușchii contractați între 3 și 5 secunde, după care aceștia se relaxează și se mențin astfel tot pentru 3-5 secunde.

Acesta este un ciclu complet, care trebuie repetat de 10-15 ori pe parcursul unei sesiuni de exerciții, iar pe parcursul unei zile sunt recomandate 3-4 astfel de sesiuni.

Pentru început, intervalul de contracție a mușchilor trebuie să fie de cel mult 5 secunde, însă pe parcurs acesta trebuie prelungit pe măsură ce mușchii se întăresc datorită exercițiilor repetate.

Cum știi ca faci exercițiile Kegel corect ?

Este important ca înainte de a face exercițiile să își golești vezica pentru a nu fi deranjat de senzația de urinare ce poate apărea pe parcurs. Apoi, trebuie să te asiguri că stai cât mai confortabil, iar în momentul contracției simți o senzație de strângere a mușchilor în zona pelviană.

Această senzație nu trebuie să fie însoțită de niciun fel de disconfort sau de durere, iar dacă simți așa ceva trebuie să oprești imediat exercițiul.

Exercițiile Kegel trebuie să implice doar mușchii pelvieni, așa că nu e recomandat să antrenezi și alte grupe de mușchi, cum ar fi cei abdominali sau fesieri, pentru a obține contracția.

Avantajele exercițiilor Kegel


În primul rând, exercițiile Kegel întăresc și tonifică mușchii pelvieni, contribuind la menținerea sănătății acestora pe termen lung. De aici rezultă o serie de alte beneficii, după cum urmează:

  • Îmbunătățirea funcției erectile

Exercițiile Kegel pot ajuta la îmbunătățirea funcției erectile prin îmbunătățirea circulației sanguine către zona genitală și prin dezvoltarea controlului asupra fluxului sanguin în timpul erecției.

În studiul clinlic „Pelvic floor exercises for erectile dysfunction” efectuat de către Universitatea de Vest din Regatul Unit al Marii Britanii a constatat că exercițiile pelvine au ajutat 40 % dintre bărbații cu disfuncție erectilă să-și recapete potența.

  • Controlul ejaculării

Aceste exerciții pot prelungi durata actului sexual prin dezvoltarea controlului asupra ejaculări, fiind benefice în special în cazul bărbaților care au ejaculare precoce.

Totodată, bărbații care practică exercițiile Kegel corect și în mod constant pot dezvolta abilitatea de a experimenta orgasmul fără ejaculare.

Lucru dovedit și de către studiul științifc numit „Pelvic floor muscle rehabilitation for patients with lifelong premature ejaculation” unde pe o perioadă de 12 săptămâni, 85,2% dintre bărbați au raportat o rezistență sexuală mai crescută.

  • Prevenirea și tratarea incontinenței urinare

Conform „UCLA Health” majoritatea bărbaților obțin controlul asupra scurgerilor de urină (incontinență) în interval de 9 până la 12 luni dupa operatia de prostată. Studiile efectuate  arată că exercițiile Kegel ajută la reducerea scurgeri de urină. Cu toate acestea, timpul de vindecare al fiecărui bărbat este diferit.

  • Amelioreaza durerile cronice de spate

Conform studiului „Pelvic floor muscle exercise for chronic low back pain” efectuat pe un grup de 47 de pacienți, a demonstrat că pe parcușul a 24 de săptămâni, exercițiile pentru podeaua pelvină în combinație cu tratamentul de rutină oferă beneficii semnificative în ceea ce privește ameliorarea durerii cronice de spate.

În cât timp se pot observa efectele exercițiilor Kegel ?


Dacă sunt efectuate corect și cu regularitate exercițiile Kegel își pot arăta primele rezultate pozitive în interval de 6-8 săptămâni, însă efectele pot apărea și mai devreme sau puțin mai târziu, în funcție de metabolismul fiecăruia, care funcționează diferit de la o persoană la alta.

Este important să continui exercițiile Kegel în mod regulat chiar și după ce ai observat primele îmbunătățiri, deoarece mușchii pelvieni trebuie menținuți permanent în formă pentru a obține rezultatele dorite.

Exercitii Kegel sau tehnica start-stop?

Ambele tehnici pot fi folosite pentru întârzierea momentului ejaculării, însă în cazul exercițiilor Kegel această capacitate se dezvoltă în timp și se menține constantă.

În ceea ce privește tehnica start-stop, aceasta se aplică doar în timpul actului sexual, care se întrerupe atunci când simți că se apropie momentul ejaculării, pentru a fi reluat ulterior, după ce se mai reduce excitația.

Așadar, exercițiile Kegel asigură un control al ejaculării fără a fi nevoie de întreruperea actului sexual, în timp ce metoda start-stop asigură un astfel de control doar pe moment și doar în condițiile reducerii stimulării sexuale.

Alegerea depinde de preferințele fiecăruia, iar o soluție eficientă ar fi combinarea acestor două tehnici, care poate prelungi considerabil durata actului sexual.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?