Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Oxid Nitric: Beneficii, Efecte Negative & Surse Naturale

  • Scris De:
    Iancu Victor

Oxidul nitric este un compus chimic format dintr-un atom de oxigen și un atom de azot, care se formează în organism având un rol important în mai multe procese fiziologice. Se poate spune chiar că oxidul nitric este indispensabil, iar pentru producerea sa în organism este nevoie de resurse care trebuie să fie asigurate prin alimentație sau cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Principala materie primă din care se obține oxidul nitric este L-arginina, un aminoacid pe care organismul îl poate sintetiza singur, însă în cantități prea mici față de nevoile sale. Așa cum spuneam, diferența provine din alimente și suplimente alimentare care conțin L-arginină, pe care organismul o descompune sub acțiunea unor enzime, rezultând astfel azotul care este combinat cu oxigen, și astfel se obține oxidul nitric.

Asigurarea unei cantități optime de oxid nitric aduce cu sine o serie de beneficii precum îmbunătățirea circulației sanguine și menținerea sănătății cardiovasculare, îmbunătățirea performanței sportive, reducerea durerilor musculare și un mai bun control al diabetului. Nu în ultimul rând, oxidul nitric este implicat în mod direct și în procesul de obținere a erecției, asigurând creșterea fluxului de sânge direcționat către penis în momentul  în care are loc stimularea sexuală.

În continuare îți arătăm care sunt cele mai importante beneficii ale oxidului nitric.

Ajută la tratarea disfuncției erectile


Disfuncția erectilă se manifestă prin dificultatea și chiar imposibilitatea de a obține ori a menține o erecție pentru a putea întreține un act sexual. Cauzele fiziologice au de cele mai multe ori la bază reducerea fluxului sanguin care irigă zona genitală, pe fondul unor probleme circulatorii care duc la îngustarea vaselor de sânge și le fac mai rigide.

Aici intervine rolul oxidului nitric pentru potență, acest compus având efect vasodilatator, acesta relaxează mușchii netezi din pereții vaselor sanguine, făcând astfel ca aceștia să devină mai elastici. În acest mod, vasele de sânge se dilată mai ușor, permițând trecerea unui flux mai mare de sânge atunci când acest lucru este necesar pentru umplerea corpilor cavernoși din penis și obținerea erecției.

De aceea, sub efectul stimulilor sexuali, organismul produce o cantitate mai mare de oxid nitric, ce asigură obținerea unei erecții.

Studiul „Levels of l-arginine and l-citrulline in patients with erectile dysfunction” au relevat că bărbații cu disfuncție erectilă au în organism un nivel scăzut de L-arginină și L-citrulină, ambele fiind substanțe precursoare ale oxidului nitric. În acest caz, organismul nu dispune de resursele necesare pentru obținerea acestui compus, ceea ce duce la dificultatea obținerii unei erecții satisfăcătoare.

Poate reduce durerile musculare


Oxidul nitric îmbunătățește circulația și la nivelul mușchilor, asigurând o mai bună oxigenare a țesuturilor care formează fibrele musculare și tendoanele ce fixează mușchii pe oase. În acest mod, oxidul nitric grăbește procesul de refacere a fibrelor musculare lezate ca urmare a suprasolicitării sau a unor traumatisme ori leziuni. Lezarea acestor țesuturi este una din cauzele durerilor musculare, iar oxidul nitric contribuie la reducerea acestui simptom neplăcut.

În același timp, durerile musculare pot apărea și ca urmare a acumulării în mușchi a acidului lactic și a altor substanțe denumite generic deșeuri metabolice, acesta se întâmplă cel mai adesea în urma solicitării intense a mușchilor, iar oxidul nitric facilitează eliminarea mai eficientă a acestor deșeuri metabolice, tot datorită efectului vasodilatator care îmbunătățește circulația sanguină la nivelul mușchilor.

Scade tensiunea arterială


Tensiunea arterială este presiunea pe care sângele o exercită asupra pereților arterelor, acele vase care transportă sângele oxigenat de la inimă către fiecare celulă din corp.

Tensiunea trebuie să se mențină între anumite valori normale, iar depășirea acestora duce la apariția hipertensiunii arteriale, care este una din cauzele disfuncției erectile apărute pe fondul altor afecțiuni cardiovasculare determinate de o tensiune prea mare.

Creșterea tensiunii se datorează de cele mai multe ori depunerii de plăci de colesterol în interiorul arterelor, care fac ca vasele de sânge să se îngusteze și să devină rigide, permițând trecerea unul flux mai redus de sânge la o presiune mai mare.

Oxidul nitric are o contribuție importantă și în scăderea tensiunii arteriale și menținerea ei în limitele normale. După cum am arătat, acesta conferă elasticitate vaselor sanguine, ceea ce le permite să se dilate și să permită trecerea unui volum mai mare de sânge, fără a crește presiunea acestuia.

Îmbunătățește performanța sportivă


Dacă ești o persoană activă care merge la sală sau desfășoară cu regularitate activități fizice de intensitate moderată sau mare, trebuie să știi că oxidul nitric te ajută să faci față mai ușor efortului și totodată să-ți îmbunătățești performanțele sportive.

Studiul „Dietary Nitrate Supplementation on Endurance Exercise Performance” a relevat faptul că suplimentarea alimentației cu nitrați, care conțin azotul din care organismul produce oxidul nitric, poate îmbunătăți rezistența la efort și în același timp contribuie la îmbunătățirea performanței, cu condiția respectării unei anumite rutine în ceea ce privește antrenamentele.

Aceste beneficii se datorează atât îmbunătățirii circulației sanguine, care ajută inima să facă față la efort intens, cât și mai bunei oxigenări la nivelul mușchilor, care favorizează dezvoltarea acestora.

Poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2


Diabetul de tip 2 apare atunci când celulele nu mai absorb eficient glucoza din sânge pentru a transforma în energie, ceea ce duce la creșterea glicemiei. Absorbția glucozei este intermediată de un hormon numit insulină, care este secretat de pancreas. Pe fondul unei alimentații nesănătoase și a acumulării de kilograme în plus, celulele și pierd treptat sensibilitatea la insulină și astfel absorb mai puțină glucoză, care începe să se acumuleze în sânge și duce la declanșarea diabetului de tip 2.

Studiu „L-Arginine Modulates Glucose and Lipid Metabolism” asupra efectelor L-argininei în ceea ce privește controlul diabetului de tip 2 a relevat faptul că oxidul nitric poate îmbunătăți sensibilitatea celulelor la insulină, stimulând astfel absorbția glucozei și reducerea nivelului glicemiei. În acest mod, oxidul nitric poate contribui la prevenirea apariției diabetului cât și la controlul glicemiei în cazul pacienților care suferă de această boală.

De asemenea, diabetul afectează în timp circulația sanguină, iar prin efectul său vasodilatator, oxidul nitric poate preveni astfel de complicații.

Efecte negative ale excesului de oxid nitric


În cele mai multe cazuri oxidul nitric nu determină efecte adverse ori reacții secundare, însă acestea pot apărea uneori pe fondul unei alimentații bazate preponderent pe produse care conțin L-arginină și nitriți, acestea determină formare unei cantități mari de oxid nitric, ce poate duce la apariția unor simptome ușoare precum:

  • Dureri de cap
  • Diaree
  • Balonare
  • Arsuri gastrice
  • Stări de greață
  • Palpitații.

Mai trebuie precizat că administrarea de suplimente cu oxid nitric este contraindicată persoanelor care suferă de afecțiuni cronice ale ficatului și celor care au tensiunea arterială scăzută, iar aceeași recomandare se adresează și pacienților care au suferit un atac de cord, precum și celor care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, dat fiind faptul că oxidul nitric influențează în mod direct circulația sanguină.

Surse naturale de oxid nitric


Organismul are nevoie de resurse externe pentru a produce oxidul nitric, întrucât rezervele sale sunt limitate în acest sens. Acestea provin din alimentație și sunt reprezentate de alimentele care conțin nitrați, L-arginină și L-citrulină. Din fericire, lista este una foarte bogată și diversificată astfel că poți alege chiar și în funcție de preferințe. Iată care sunt principalele surse naturale de oxid nitric:

Legume

  • Sfeclă roșie
  • Spanac
  • Țelină
  • Rucola
  • Ridichi
  • Morcovi
  • Pătrunjel
  • Usturoi.

Fructe

  • Citrice;
  • Mere;
  • Pere;
  • Fructe de pădure.

Produse de origine animală

  • Orice fel de carne;
  • Ouă;
  • Pește;
  • Fructe de mare.

Nuci și semințe

  • Semințe de floarea soarelui;
  • Alunede pădure;
  • Arahide;
  • Migdale;
  • Semințe de dovleac;
  • Semințe de in;
  • Susan;
  • Caju;
  • Semințe de chia.

De asemenea, există o serie de suplimente alimentare naturale pe bază de L-Arginină și L-citrulină care pot completa alimentația zilnică sau pot fi administrate pentru îmbunătățirea circulației, a performanței sportive sau a potenței masculine.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?