Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Yohimbină: Ce este, Utilizări, Efecte Secundare & Contraindicații

 • Scris De:
  Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Persoanele aflate în căutarea unei soluții naturale pentru tratarea disfuncției erectile pot întâlni printre ofertele de produse specifice și yohimbina, care este comercializată sub formă de medicament sau supliment alimentar, sub diferite denumiri. Este prezentată ca având multiple beneficii, pe lângă îmbunătățirea potenței, fiind eficientă și în cazul persoanelor care doresc să scape de kilogramele în plus, dar și în cazul celor care doresc să își îmbunătățească performanțele sportive.

Vorbim despre o substanță din categoria alcaloizilor, originară din zona Africii Centrale, unde este extrasă din scoarța arborelui yohimbe, numit de localnici și „copacul iubirii”. Această denumire se datorează efectelor afrodiziace pe care le are scoarța copacului, fiind folosită în acest scop de sute de ani de băștinașii din zona centrală și vestică a Africii.

Există însă și  o serie de controverse legate de utilizarea yohimbinei, din cauză că aceasta poate genera anumite efecte adverse constând în tulburări de ordin psihiatric, sau alte probleme de sănătate, fapt pentru care produsul nu a fost autorizat pentru distribuție și comercializare în România.

Ce este yohimbina ?


Yohimbina este o substanță activă extrasă din scoarța arborelui yohimbe, cunoscut în Africa în special pentru energia sexuală pe care o generează. Scoarța acestui arbore este folosită de secole pe continentul african pe post de afrodiziac, însă în același timp se utilizează și ca remediu pentru febră, anestezic local dar și ca halucinogen.

Băștinașii pur și simplu mestecă scoarța de copac pentru a beneficia de efectele yohimbinei, dar odată cu descoperirea acesteia în secolul XIX de către misionarii germani și aducerea în Europa, substanța a început să fie extrasă pentru a fi folosită ca ingredient în medicamente și suplimente alimentare.

Aceste produse sunt folosite preponderent pentru tratarea disfuncției erectile, purtând diferite denumiri în funcție de producător. Totodată, s-a descoperit că yohimbina accelerează arderea grăsimilor și poate îmbunătăți performanțele sportive.

Diferența dintre yohimbe și yohimbină

Yohimbina este o substanță naturală folosită pentru producerea de medicamente și suplimente alimentare destinate preponderent tratamentului disfuncției erectile, în timp ce yohimbe este copacul din scoarța căruia se extrage această substanță.

Utilizări ale yohimbei


Sunt sute de ani de când yohimbina este folosită în țări din Africa precum Camerun, Zair Gabon sau Africa de Sud atât pentru efectul său afrodiziac, cât și ca leac pentru diferite probleme de sănătate sau ca halucinogen în ritualurile șamanice. Odată ce substanța a devenit cunoscută în întreaga lume, aceasta a început să fie folosită pe scară largă în trei scopuri pe care le vom prezenta în continuare.

 • Yohimbina pentru tratarea disfuncției erectile

Efectele afrodiziace care au adus renumele yohimbinei au fost îndelung studiate, stabilindu-se astfel că substanța are capacitatea de a bloca receptorii alfa-2 adrenergici, care sunt implicați în reglarea tonusului muscular și a circulației sanguine.

Prin blocarea acestor receptori, yohimbina poate permite o mai bună relaxare a vaselor de sânge, facilitând astfel fluxul sanguin, inclusiv către zona genitală.

Efectul său este unul vasodilatator, constând în dilatarea vaselor sanguine, ceea ce permite creșterea volumului de sânge direcționat către corpii cavernoși din penis și obținerea unei erecții puternice.

În același timp, yohimbina poate stimula eliberarea de noradrenalină – un neurotransmițător care joacă un rol important în răspunsul la excitație sexuală, contribuind astfel la creșterea libidoului.

Într-un studiu de meta-analiză „Yohimbine as a treatment for erectile dysfunction” unde au fost comparate 8 studii științifice a concluzionat că administrarea de Yohimbină combinate alte suplimente alimentare poate îmbunătăți funcția erectilă. Cu toate acestea, nu este capabil să îmbunătățească funcția sexuală dacă nu este combinat cu alte tratamente.

 • Yohimbina pentru pierderea în greutate

Prin blocarea receptorilor alfa-2 adrenergici, yohimbina favorizează și o eliberare mai eficientă a grăsimilor stocate în celulele adipoase, care ajung în sânge, apoi sunt transportate la celule pentru a fi transformate în energie. Astfel se reduce mai ușor stratul de grăsime, ceea ce determină scăderea în greutate, precum și subțirea taliei.

În același tip, yohimbina accelerează și funcțiile metabolice, determinând astfel organismul să ardă mai multe calorii decât în mod obișnuit, iar în acest mod se evită formarea depozitelor de grăsime.

În studiul științific „Yohimbine: the effects on body composition and exercise performance”  implicat 20 de jucători de fotbal profesioniști. După 21 de zile, grupul la care a fost administrat yohimbină a pierdut semnificativ mai multă grăsime corporală decât grupul placebo. Mai exact, grupul de yohimbe a pierdut 2,2% grăsime corporală în trei săptămâni (aproximativ 4 kg de grăsime).

 • Yohimbina pentru creșterea performanței sportive

Am precizat mai devreme că yohimbina determină eliberarea  de grăsimi în sânge și accelerează arderea caloriilor, ambele procese având ca rezultat creșterea nivelului de energie. Explicația stă în faptul că grăsimile și caloriile reprezintă sursele de energie ale organismului. Acestea sunt transportate prin intermediul sângelui la celulele din țesuturi, unde sunt „arse”  și transformate în energie.

Prin urmare, yohimbina determină și o creștere a nivelului de energie, ceea ce influențează în mod pozitiv performanțele sportive, fie că este vorba de profesioniști, fie de amatori.

Ce efecte secundare poate avea yohimbina


Cu toate beneficiile menționate, utilizarea yohimbinei poate avea și numeroase efecte secundare, dintre care unele destul de severe,  fapt pentru care această substanță este interzisă în unele țări printre care și România. Posibilele efecte secundare sunt următoarele:

 • Insomnie sau tulburări de somn – yohimbina are capacitatea de a stimula sistemul nervos central, ceea ce poate duce la insomnie sau tulburări ale somnului, în special dacă este administrată în doze mari sau se ia înainte de culcare.
 • Creșterea tensiunii arteriale – administrarea de yohimbină poate determina o creștere temporară a tensiunii arteriale, ceea ce poate crea probleme persoanelor cu hipertensiune arterială preexistentă sau alte probleme cardiovasculare.
 • Aritmie – aritmiile sunt bătăi neregulate ale inimii, resimțite ca un tremur sau o palpitație la nivelul pieptului. Acestea pot sta la baza multor probleme cardiace, fiind foarte periculoase în cazul persoanelor care au deja astfel de probleme.
 • Disconfort gastro-intestinal – în unele cazuri, această substanță poate provoca probleme la nivel digestiv, manifestate prin greață, vărsături crampe sau dureri abdominale.
 • Anxietate – din cauza efectului neurostimulator, yohimbina poate provoca sau intensifica stările de anxietate.
 • Tulburări de natură psihică – am precizat la un moment dat că yohimbina este folosită în țările africane și ca halucinogen, având efecte psihotrope. Aceasta înseamnă că poate induce stări de confuzie, halucinații, delir și chiar crize epileptice, mai ales în cazul persoanelor care suferă de anumite probleme psihice sau care se află sub tratament pentru astfel de afecțiuni.

Contraindicații în administrarea de yohimbină


Având în vedere efectele secundare enumerate mai sus, există mai multe situații în care administrarea de yohimbină este contraindicată, pentru a evita unele complicații grave ce pot duce chiar la deces.

 • Problemele cardiace – yohimbina poate determina creșterea presiuni sângelui și tulburări ale ritmului cardiac, motiv pentru care este contraindicată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau de alte afecțiuni cardiovasculare precum cardiomiopatia, boala coronariană sau ateroscleroza.
 • Bolile psihice – din cauza posibilelor efecte psihotrope, yohimbina este contraindicată  și persoanelor care suferă de afecțiuni psihice, în cazul cărora poate agrava simptomele și totodată poate interacționa cu substanțele active ale medicamentelor folosite în tratamentul acestor boli.
 • Afecțiunile digestive – persoanele care suferă de ulcer gastric, gastrită, reflux gastro-esofagian sau alte afecțiuni digestive trebuie să evite administrarea de yohimbină, din cauza posibilului disconfort gastro-intestinal ce poate agrava astfel de boli.

De asemenea, yohimbina este contraindicată și persoanelor cu afecțiuni cronice ale rinichilor sau ficatului precum și celor care urmează tratamente cu antidepresive sau medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale.


România se numără printre țările în care distribuirea și comercializarea medicamentelor sau suplimentelor pe bază de yohimbină este interzisă, fiind considerată un produs alimentar nou în spațiul Uniunii Europene, în cazul căruia nu s-au efectuat suficiente studii în ceea ce privește siguranța administrării.

Medicamentele și suplimentele cu yohimbină se încadrează în categoria produselor „novel food”, care intră sub incidența unor regulamente aplicabile în toate țările membre ale Uniunii Europene, pe care și România trebuie să le respecte.

Termenul se referă la produsele sau ingredientele care nu au fost consumate în mod uzual în spațiul UE înainte de 1997  și care provin din surse alimentare tradiționale dar sunt procesate prin folosirea de tehnologii noi.

Petru a fi autorizate în țările membre, aceste produse sunt atent evaluate în ceea ce privește potențialele riscuri pentru sănătate, iar în cazul yohimbinei există serioase rețineri în acest sens, având în vedere efectele secundare severe ce îi sunt asociate.

Alternativa legală pentru yohimbină

Dacă ești în căutarea unui supliment alimentar pentru potență pe care să îl poți procura și folosi în mod legal, fără niciun fel de riscuri pentru sănătate, cea mai bună alternativă este VigoForte. Acesta este un supliment alimentar 100% natural, care nu conține yohimbină, fiind avizat de către Ministerul Sănătății pentru distribuie și comercializare în România.

VigoForte este produs în spațiul Uniunii Europene, ceea ce oferă o garanție în plus în privința siguranței utilizării, iar ingredientele pe care le conține nu au efecte secundare severe de genul celor specifice yohimbinei.

În compoziția produsului intră ingrediente naturale cu efect afrodiziac precum scorțișoară, ginseng, rădăcină de rhodiola, L-arginină, tribulus terrestris și extract de scoarță de pin, iar utilizatorii care au apelat până acum la VigoForte nu au raportat efecte secundare.

Produsul este disponibil sub formă de capsule cu administrare orală, ambalate în cutii care conțin 10 pastile. VigoForte are nevoie de cel mult o jumătate de oră pentru a-și face efectul, de aceea se recomandă administrarea sa cu 20-30 de minute înainte de a întreține un raport sexual, de preferat pe stomacul gol, pentru o mai bună absorbție și un efect mai îndelungat.

VigoForte este recomandat în mod special bărbaților care se confruntă cu probleme legate de disfuncția erectilă sau de ejacularea precoce,  produsul având capacitatea de a îmbunătăți potența și de a prelungi actul sexual prin întârzierea momentului ejaculării, fără a afecta performanța sexuală.

Prețul unei cutii de VigoForte cu 10 comprimate este de doar 89 de lei, în timp ce o comandă de 3 cutii costă 189 de lei, iar prețul pentru 5 cutii este de 289 de lei. Pentru orice comandă, transportul este gratuit, iar dacă utilizatorii nu sunt mulțumiți după 30 de zile de efectul produsului, pot solicita returnarea integrală a sumei achitate.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?