antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
În prezent, calitatea de afrodiziac este atribuită oricărei substanțe naturale sau sintetice care are capacitatea de a stimula funcțiile sexuale.
Afrodiziacele naturale sunt plante, fructe, legume, rădăcini, sau scoarță de copac ce au capacitatea de a crește dorința sexuală și a spori plăcerea în timpul actului sexual. Această calitate se datorează anumitor substanțe pe care le conțin și care acționează asupra sistemului circulator, a sistemului nervos dar și a creierului, declanșând anumite mecanisme care îmbunătățesc libidoul și amplifică starea de excitație sexuală.
Aceste ingrediente naturale sunt folosite de sute de ani până în zilele noastre, având efecte benefice atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
Ce este un afrodiziac ?
Termenul de „afrodiziac” provine de la numele zeiței grecești Afrodita, care în antichitate era considerată protectoarea iubirii. Tot din acea perioadă sau poate chiar și de mai devreme datează și preocuparea oamenilor pentru a găsi diferite soluții pentru creșterea libidoului și sporirea plăcerii sexuale. Întrucât la acea vreme natura era principala resursă, bineînțeles că aceste soluții au provenit tot de acolo, primind ulterior denumirea pe care am amintit-o.
În formă naturală, afrodiziacele se găsesc în compoziția multor fructe, ierburi sau alte plante, unele fiind administrate ca atare iar altele fiind folosite pentru prepararea a diverse băuturi sau alimente cărora li se atribuie calități afrodiziace.
De asemenea, afrodiziacele naturale sunt folosite fervent pentru prepararea unor suplimente alimentare destinate îmbunătățirii vieții sexuale, iar aceste produse sunt denumite generic tot afrodiziace.
În ceea ce privește afrodiziacele sintetice, acestea sunt substanțe chimice folosite de obicei în industria farmaceutică pentru producerea medicamentelor destinate tratării unor disfuncției sexuale. Scopul lor este însă unul curativ, de aceea se eliberează într-un regim mai strict, fiind nevoie de prescripție medicală.
În schimb, afrodiziacele naturale pot fi procurate fără nicio restricție, fie așa cum sunt culese din natură, fie sub forma unor preparate sau suplimente alimentare.
Fructe afrodiziace
Fructele se numără printre cele mai apreciate afrodiziace, datorită gustului și aromei lor plăcute. Bineînțeles, nu toate fructele au afect afrodiziac însă există numeroase soiuri care au darul de a îmbunătăți libidoul și a spori plăcerea sexuală. Iată care sunt cele mai cunoscute dinte ele:
- Căpșunele – aceste fructe stârnesc dorința sexuală prin însuși aspectul lor, care atrage atenție datorită culorii roșu aprins, asociată cu pasiunea intensă. Vitaminele și mineralele din compoziția lor îmbunătățesc circulația, inclusiv în zona genitală, ceea ce duce la sporirea dorinței și plăcerii sexuale.
- Bananele – și în acest caz, forma specifică a bananelor poate stârni dorința sexuală, iar odată consumate, aceste fructe stimulează secreția de hormoni sexuali și totodată îmbunătățesc nivelul de energie.
- Avocado – este cunoscut datorită conținutului ridicat de grăsimi sănătoase care stimulează producția de hormoni și totodată accelerează procesele metabolice. Astfel, organismul produce mai multă energie, oferind un plus de vitalitate în timpul activității sexuale.
- Rodia – datorită antioxidanților și vitaminelor pe care le conține, rodia are efect afrodiziac imediat, acționând totodată și pe termen lung. Imediat după ce este consumată, rodia, îmbunătățește circulația sanguină crescând sensibilitatea în zona genitală, iar această sensibilitate crescută poate deveni permanentă dacă rodia este consumată în mod regulat.
- Mango – acest fruct exotic stimulează producția de hormoni sexuali iar datorită conținutului de carbohidrați oferă un boost de energie ce poate contribui la îmbunătățirea performanței sexuale.
Legume afrodiziace
Există și multe legume cu proprietăți afrodiziace, iar pentru ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare se recomandă să fie consumate crude, pentru că prin prepararea termică se pot distruge anumiți compuși și substanțe din compoziția lor.
- Țelina – este unul din cele mai cunoscute afrodiziace naturale, mai ales datorită efectului pe care îl are asupra potenței masculine. Totodată, conține și un compus care influențează atracția sexuală, iar datorită potasiului reglează tensiunea arterială, asigurând un flux sporit de sânge în zonele genitale.
- Sparanghelul – datorită conținutului de vitamine, stimulează hormonii sexuali și totodată îmbunătățește circulația sângelui, astfel încât să poată crește sensibilitatea în zonele genitale sub acțiunea stimulilor sexuali.
- Ardeiul iute – iuțeala specifică a acestor legume se datorează capsaicinei care are o serie de beneficii pentru sănătate. Printre altele, aceasta stimulează circulația sanguină și totodată determină secreția de endorfine în creier, care induc o stare de bine.
- Morcovul – este o sursă importantă de vitamina A, care are un rol important în funcționarea aparatului reproducător la femei și bărbați, conținând și compuși care stimulează circulația sanguină.
- Hreanul – gustul său picant și aroma pronunțată pot avea efect excitant, în timp ce compușii din hrean îmbunătățesc circulația și intensifică astfel gradul de excitație sexuală.
Plante cu efect afrodiziac
Cel mai adesea, plantele cu efect afrodiziac sunt folosite pentru prepararea de ceaiuri sau suplimente alimentare ce combină mai multe ingrediente pentru un efect îmbunătățit.
- Ginseng – această plantă de origine asiatică reglează nivelul de hormoni sexuali, reduce oboseala și stresul iar în același timp îmbunătățește dorința sexuală. Totodată, poate rezolva problemele de erecție în cazul bărbaților.
- Tribulus terrestris – utilizat de sute de ani în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică, tribulus terrestris este asociat cu creșterea nivelului de testosteron și totodată cu îmbunătățirea fertilității.
- Rhodiola rosea – din această plantă se folosește rădăcina, care are capacitatea de a asigura echilibrul hormonal, a reduce nivelul de stres și a crește nivelul de energie, îmbunătățind astfel dorința sexuală.
- Damiana – originară din zona Americii Centrale și Americii de Sud, damiana stimulează circulația sângelui și în același timp are un efect relaxant, îmbunătățind totodată și libidoul.
- Ginko biloba – este una din cele mai vechi plante folosite pentru proprietățile sale afrodiziace, îmbunătățind fluxul sanguin către zona genitală, și în același timp având un efect energizant.
Cât de eficiente sunt afrodiziacele?
Nu putem da un răspuns obiectiv la această întrebare, deoarece fiecare organism este diferit și reacționează în felul său la diferitele substanțe din compoziția afrodiziacelor. Astfel, în cazul unor persoane un anume afrodiziac poate da rezultate excelente, în timp ce în cazul altora poate să nu aibă niciun efect.
Nu există nici suficiente studii pe să confirme eficiența afrodisiacelor, si să existe o certitudine că afrodiziacele sunt sau nu eficiente. Cert este faptul că proprietățile afrodiziacelor naturale au fost descoperite în urmă cu sute de ani, iar dacă acestea ar fi fost total ineficiente, cel mai probabil că nu ar mai fi ajuns să fie cunoscute și în prezent. Există numeroase cazuri în care folosirea unor afrodiziace s-a dovedit utilă, astfel că efectele benefice ale acestora nu pot fi negate categoric.
Cel mai bine este să încerci, iar dacă rezultatele sunt mulțumitoare să continui să folosești afrodiziacul respectiv. În caz contrar, te poți orienta către un altul, dat fiind faptul că ai la dispoziție numeroase variante alternative.
Cât de sigure sunt afrodiziacele?
Dacă ne referim la afrodiziacele naturale, acestea prezintă un grad sporit de siguranță, dovadă stând și faptul că suplimentele naturale care conțin astfel de ingrediente pot fi procurate la liber din farmacii și magazine specializate.
De cealaltă parte, afrodiziacele sintetice sunt mai puternice, iar din acest motiv ar putea avea efecte adverse severe. De aceea, se administrează doar pe baza recomandărilor medicului, iar pentru a le procura din farmacie este nevoie de o rețetă eliberată de acesta.
Oricum, un anumit grad de risc există și în cazul afrodiziacelor naturale, însă dacă te vei consulta în prealabil cu un medic și nu vei depăși dozele recomandate nu ai de ce să îți faci griji. Sunt posibile și anumite efecte secundare, însă acestea nu apar de fiecare dată și de obicei sunt reduse ca intensitate și durată.
Cum pot afrodiziacele să crească libidoul ?
Unele tipuri afrodiziace au calitatea de a stimula secreția de hormoni sexuali masculini si feminini, ceea de duce la creșterea dorinței sexuale. În cazul bărbaților este vorba de hormonul numit testosteron, în timp ce în cazul femeilor dorința sexuală este influențată de progesteron și estrogen.
Pe de altă parte, afrodiziacele pot acționa și prin îmbunătățirea circulației sanguine, inclusiv la nivelul organelor, genitale ceea ce crește sensibilitatea în zona respectivă. Totodată sunt sensibilizate și celelalte zone erogene iar consecința este creșterea gradului de excitație sub acțiunea stimulilor sexuali. În mod firesc, excitația crește și libidoul sporind totodată plăcerea în timpul actului sexual.
Nu în ultimul rând, anumite substanțe din compoziția afrodiziacelor acționează și asupra sistemului nervos, îmbunătățind răspunsul la stimularea sexuală sau creând o stare psihică favorabilă, ce amplifică dorința sexuală și plăcerea pe care actul sexual o conferă.