Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Faloplastie: Ce este, care sunt beneficiile & complicații

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Bărbații care nu sunt mulțumiți de dimensiunea penisului lor au posibilitatea de a beneficia de o procedură medicală prin care își pot alungi sau îngroșa organul sexual cu câțiva centimetri. Intervenția se numește faloplastie și se realizează prin diferite tehnici mai mult sau mai puțin invazive, de către medici specializați în astfel de proceduri.

Principalele beneficii ale unei faloplastii constau în creșterea cu câțiva centimetri a dimensiunii penisului, fie în lungime, fie în circumferință, ceea ce duce de obicei la o creștere a stimei de sine a pacienților, care abordează cu mai multă încredere aspectele referitoare la viața sexuală. Trebuie precizat însă că, în funcție de procedura la care se apelează, efectele unei faloplastii pot fi doar temporare, fiind nevoie de repetarea intervenției după câteva luni.

Ca orice intervenție care presupune modificarea unor părți anatomice, faloplastia presupune și anumite riscuri, care trebuie puse în balanță cu beneficiile în momentul în care pacientul ia o decizie cu privire la o astfel de operație.

Ce este faloplastia ?


Faloplastia este o procedură medicală care vizează modificarea dimensiunilor penisului. Această intervenție poate consta în mărirea în lungime, în îngroșare sau în ambele modificări, în funcție de obiectivele, preferințele și necesitățile pacientului. Tot în funcție de necesități, faloplastia poate fi efectuată în scopuri estetice sau funcționale, fiind recomandată mai ales în ultimul caz, pentru că reprezintă o soluție viabilă cu ajutorul cărei pacienții pot avea o viață sexuală normală.

Faloplastia pentru alungirea penisului este o procedură mai complicată, deoarece presupune o intervenție chirurgicală, în timp ce intervenția pentru îngroșarea organului sexual este mai puțin invazivă, întrucât constă doar în injectarea unor substanțe în penis.

Există și anumite criterii de eligibilitate pentru a putea beneficia de o astfel de intervenție, iar unul dintre ele este vârsta, în sensul că pacienții trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniți. 

Un alt criteriu important este starea de sănătate, care trebuie să fie una bună, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Mai exact, pacienții nu trebuie să sufere de boli cronice precum afecțiuni cardiovasculare, boli pulmonare, diabet zaharat, tulburări de coagulare a sângelui sau boli dermato-venerice. De asemenea, intervenția nu se realizează în cazul pacienților cu stări depresive, anxioase sau alte tulburări psihice, întrucât se consideră că aceste afecțiuni le afectează discernământul, implicit consimțământul informat în privința oportunității unei faloplastii.

Teoretic, orice bărbat care îndeplinește aceste condiții poate beneficia de o astfel de intervenție, însă recomandarea se adresează în mod special celor care suferă de o malformație numită micropenis, caracterizată de o dimensiune a organului sexual sub limitele normale.

Pregătirea pentru operație de falopastie


În primul rând, decizia trebuie foarte bine analizată, punând în balanță riscurile și beneficiile, iar în acest sens este foarte utilă și discuția cu medicul sau cu un psiholog.

În urma unui control medical, un medic urolog îți poate spune dacă ai într-adevăr nevoie de o astfel de intervenție, punându-te în temă și cu riscurile.

Dacă ești decis să faci această operație, vei trece printr-un consult medical pre-operator, în cadrul căruia vor fi necesare anumite investigații, precum și analize de sânge și urină.

Dacă vei fi declarat eligibil din punct de vedere medical, va trebui să începi decontaminarea zonei genitale cu 3-5 zile înainte de operație, aplicând o soluție antiseptică după fiecare duș. Înainte cu două săptămâni de operație nu trebuie să iei niciun medicament în afara celor prescrise de medic, iar în seara dinainte trebuie să consumi doar alimente ușoare.

În dimineața următoare nu trebuie să mănânci și nici să consumi lichide înaintea operației, nefiind recomandat nici să mesteci gumă.

Ce se întâmplă în timpul operației de flaoplastiei?


După cum spuneam există mai multe tehnici de faloplastie, astfel că și modul în care se desfășoară o astfel de intervenție diferă de la caz la caz.

Faloplastia pentru îngroșarea circumferinței

Să începem cu procedurile mai puțin invazive, care presupun îngroșarea penisului și nu sunt foarte complicate. Acestea constău în injectarea în penis a unei substanțe, care poate fi acid hialuronic, grăsime proprie sau hidroxiapatită de calciu. Se efectuează sub anestezie locală, iar după injectarea substanței, penisul este masat pentru ca aceasta să se distribuie uniform.

În cazul injectării cu grăsime proprie, injectarea este precedată de extragerea unei cantități de grăsime din zona coapselor, feselor sau abdomenului, cu ajutorul unei seringi. Grăsimea este apoi prelucrată în scopul purificării, după care se injectează în organul sexual.

Faloplastia pentru alungirea penisului

De această dată vorbim de o intervenție chirurgicală, care e realizează întotdeauna sub anestezie totală. Există mai multe metode prin care penisul în stare de repaus poate fi alungit cu 1-5 centimetri, dar fiecare se axează pe avansarea segmentului intern al penisului, care se află în spatele osului pubian.

Prima intervenție de acest gen a avut loc în 1946, iar de atunci tehnicile chirurgicale folosite au cunoscut o serie de modificări. În prezent, cea mai modernă procedură constă în secționarea ligamentelor care susțin baza penisului permițând astfel avansarea cu câțiva centimetri a segmentului intern. Ulterior, pentru blocarea retracției, ligaturile sunt remodelate cu țesut propriu.

Care sunt beneficiile faloplastiei ?


Principalul beneficiu al acestei intervenții este evident și constă în creșterea dimensiunii penisului.

Aceasta duce la îmbunătățirea aspectului fizic dar mai ales la creșterea stimei de sine, făcându-i pe bărbați mai siguri pe ei, mai încrezători în relația de cuplu și mai interesați de viața sexuală. Totodată, datorită celor câțiva centimetri în plus, poate crește și performanța sexuală. Nu în ultimul rând, beneficiile se manifestă și în plan psihic, prin îmbunătățirea stării de spirit, ceea ce reduce riscul de stres cronic, anxietate ș idepresie

Aceste beneficii sunt cu atât mai mari dacă faloplastia a fost efectuată pentru a corecta anumite probleme funcționale sau anumite malformații specifice mai ales pacienților cu mocropenis.

Ce riscuri implică faloplastia ?


Așa cum am amintit deja de câteva ori pe parcursul acestui articol, nu trebuie trecute cu vederea riscurile pe care le presupune o astfel de intervenție. Aceste riscuri sunt comunicate pacienților înainte de a intra în sala de operație iar aceștia și le asumă prin semnarea consimțământului informat, acesta fiind și unul din motivele pentru care trebuie să aibă discernământ deplin.

În urma unor astfel de intervenții pot apărea probleme funcționale, mergând până la disfuncția erectilă prelungită, sau poate scădea sensibilitatea la nivelul penisului, ceea ce duce la un grad redus de excitabilitate.

De asemenea, în urma operației pot rămâne cicatrici inestetice, existând și riscul apariției unor asimetrii sau deformări ale organului sexual. De la caz la caz, durerile postoperatorii pot fi persistente iar vindecarea poate necesita o perioadă mai lungă, ceea ce va afecta și viața sexuală.

Posibile complicații ale faloplastiei


Apariția complicațiilor este un alt risc asociat acestui tip de intervenție, însă acestui aspect am preferat să îi alocăm un capitol special.

  • Infecțiile – cele mai frecvente complicații ale oricărei intervenții chirurgicale sunt infecțiile care apar în zona operației și necesită tratament cu antibiotice sau chiar o nouă intervenție pentru drenarea abceselor.
  • Sângerarea excesivă – în timpul operației sau post-operator pot apărea hemoragii masive, datorate secționării unor vase de sânge. În astfel de cazuri se administrează tratamente care stimulează coagularea sângelui, iar în cazurile grave poate fi nevoie chiar și de transfuzii.
  • Apariția fistulelor – fistula este o conexiune anormală între două organe sau părți de țesut, care creează o cavitate ce poate permite scurgeri de fluide într-un loc în care acestea nu ar trebui să fie. În cazul faloplastiei, fistulele pot apărea ca urmare a unor probleme în timpul procesului de vindecare sau a infecțiilor postoperatorii. Fistulele de mici dimensiuni se pot vindeca de la sine sau prin tratament specific, dar cele mari pot necesita o nouă intervenție chirurgicală pentru corectare.
  • Leziuni ale uretrei – în cursul intervențiilor pentru mărirea penisului poate fi lezat canalul uretral, prin care urina este eliminată din organism. Prin urmare, pot apărea probleme precum dificultățile la urinare, dureri sau arsuri în momentul micționării, sângerări sau scurgeri anormale din uretră, dureri sa sensibilitate crescută în zona genitală.

Recuperare după faloplastie


Recuperarea variază în funcție de procedura de faloplastie folosită, putând fi una de mai scurtă sau mai lungă durată.

Astfel, dacă după o intervenție de îngroșare a penisului pacientul necesită o monitorizare de circa 15 minute după care poate pleca acasă, cei care au fost supuși unei operații de alungire a organului sexual necesită câteva zile de spitalizare, urmate de o perioadă mai lungă de monitorizare post-operatorie.

De asemenea, în cazul acestora se recomandă o perioadă de repaus cu limitarea unor activități fizice care presupun un minim de efort, precum și vizite regulate la medic pentru schimbarea pansamentelor și monitorizarea plăgii.

Cât timp va dura pentru a obține un penis funcțional?

Și de această dată, răspunsul depinde de procedura folosită dar și de metabolismul fiecărui pacient.

Astfel, în urma injectării de substanțe pentru îngroșarea penisului, penisul își poate relua funcționalitatea la scurt timp după ce trece efectul anesteziei locale și este posibil să mai persiste un mic disconfort datorat înțepăturii, care va dispărea în decurs de 1-3 zile.

Pacienții care apelează la intervenția chirurgicală pentru mărirea penisului au nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, care poate dura săptămâni sau chiar luni. Penisul își va relua funcționalitatea după ce ligamentele secționate se vor reface și după ce incizia se va vindeca în totalitate.

Cănd este recomandat faloplastia ?

Faloplastia este o procedură medicală disponibilă oricărui bărbat care îndeplinește criteriile de eligibilitate, însă recomandată doar celor care au un penis sub dimensiunile considerate normale sau se confruntă cu probleme funcționale datorate unor malformații, traumatisme sau altor cauze ce pot fi corectate chirurgical.

Printre cele mai comune situații când este recomandat operația de faloplastie:

  • Micropenis
  • Hipospadias
  • Afalie
  • Complicații ale circumciziei

Asadar, dacă ai un penis de dimensiuni normale și pe deplin funcțional, riscurile asociate unei astfel de intervenții depășesc beneficiile pe care le-ar aduce câțiva centimetri în plus adăugați organului sexual, mai ales că efectul poate fi unul temporar (în cazul îngroșării), iar diferența se observă cel mai bine atunci când penisul este în stare de repaus.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?