Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Ce este hipersexualitate și cum te poate afecta

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Sexul este un subiect tabu pentru cele mai multe persoane, însă este unul dintre cele mai importante elemente în relația de cuplu.

Intimitatea are întrebuințarea de a te apropia de partener, de a-l cunoaște mai bine și chiar de a te cunoaște pe tine însuți.

Sexul sporește semnificativ compatibilitatea dintre două persoane.

Ce facem însă când dorința sexuală trece de unele limite și devine obsesie?

Despre acest lucru vom discuta în rândurile ce urmează.

Ce este dependența de sex ?


Dependența de sex, care mai este numită și hipersexualitate, reprezintă nevoia excesivă de a întreține relații sexuale.

Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a defint această afecțiune in categoria „Dorinta sexuala excesivă” (cod F52.7).(1)

Dependența se manifestă diferit de la persoană, la persoană. De aceea, oamenii pot folosi mai multe opțiuni pentru a-și satisface această dependență, precum:

În urma unui studiu, s-a dovedit că o parte considerabilă dintre cei care au această dependență au avut anumite traume în copilărie, au tulburări psihiatrice sau afecțiuni neurologice.

Însă, și mediul în care trăiești poate fi un factor foarte important în viața ta sexuală!

Dacă ai fost abuzat în copilărie sau au avut parte de diferite întâmplări sau persoane care te-au făcut să te simți într-un anumit mod neplăcut, aceste lucruri pot reprezenta baza emoțională ce face ca o persoană să fie dependentă de sex.

De asemenea, unii consideră că prin acest lucru își ating fericirea și așa se simt ei iubiți, fără să-și dea seama că de fapt la mijloc este o problemă psihologică.

Dependența de sex este cunoscută la bărbați sub denumirea de satirism, iar la femei se numește nimfomanie.

Care sunt simptomele dependenței de sex?


Dependența de sex poate varia, în funcție de om și de personalitatea sa. Iată însă câteva simptome generale:

  • Mai mulți parteneri sexuali (crește riscul de a avea o boală cu transmitere sexuală);
  • Masturbarea în exces;
  • Faptul că nu te poți gândi la altceva în afara de sex;
  • Prestarea serviciilor sexuale de plăcere;
  • Exhibiționism (o persoană dependentă de sex poate ajunge în punctul în care își arată/atinge organele genitale în public);
  • Sexul abuziv ;
  • Excesul asupra fanteziilor sexuale;

O persoană cu dependență de sex poate căpăta afecțiuni precum:

  • depresie;
  • anxietate:
  • vinovăție;
  • gânduri sinucigașe.

Dacă te regăsești în ceea ce am scris mai sus și te decizi să ceri un ajutor profesional, îți recomandăm un psiholog sau un psihiatru.

Ei te pot ajuta sa îți revizuiești starea generală din acest punct de vedere.

De asemenea, îți vor oferi toate sfaturile de care ai nevoie, atât din punct de vedere al comportamentului, cât și al unui eventual tratament.

Care sunt tratamentele pentru dependența de sex?


Nu există un tratament exact pentru dependența de sex, mai ales că acesta poate să difere în funcție de stadiul în care te afli, însă, cu siguranță consilierea te poate ajuta să îți rezolvi această problemă.

Tratamentul medicamentos se poate utiliza atunci când hipersexualitatea coexistă cu afecțiuni precum depresie sau tulburări de anxietate.

Dacă un specialist îți recomandă antidepresive pentru a putea face față perioadelor de abstinență, trebuie să ai grijă la instrucțiuni privind doza acestora.

De asemenea, sunt cazuri mai puțin grave în care totul se poate trata doar cu ajutorul medicului, fără nevoia de medicamente.

Cu un tratament bun și sprijin adecvat, dependenții pot depăși această “etapă a vieții”, rămânând doar cu o amintire mai puțin plăcută din viața lor.

Însă, dependența poate reapărea, de aceea trebuie să fii precaut, să fii atent la alegerile pe care le faci și la activitățile pe care ai vrea să le practici.

Concluzie


Dependența de sex reprezintă o tulburare care se manifestă printr-o dorință impulsivă de a avea activități sexuale.

Pentru o viață mai liniștită și un control mai bun asupra problemelor tale îți recomandăm să faci sport, să ai o dietă echilibrată și să îți respecți programul de somn.

Dacă simți că te apropii de o astfel de tulburare, poți merge la medicul de familie să ceri mai multe sfaturi.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie și are studii de specialitate in urologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *