antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
Frigiditatea sau anorgasmia sunt doi termeni folosiți în contexte ușor diferite, primul făcând referire la femei, iar al doilea la bărbați, având totuși și o conotație mixtă. În orice caz, fie ca vorbim de frigiditate, fie că e vorba de anorgasmie, ne referim la o disfuncție sexuală specifică ambelor sexe, care constă în incapacitatea de a obține orgasmul ca urmare a excitării sexuale. Această disfuncție atrage după sine diminuarea considerabilă a plăcerii sexuale, ceea ce conduce la scăderea libidoului și a stimei de sine.
Pe acest fond apar și o serie de probleme de ordin psihic, iar pentru a evita o astfel de situație, anorgasmia trebuie privită cu toată seriozitatea încă de la primele manifestări.
În urma unui consult medical pot fi descoperite cauzele anorgasmiei, iar pe baza acestora se stabilesc metodele optime de tratament, care pot include administrarea unor medicamente, terapie hormonală, consiliere psihologică sau sexuală.
În cele ce urmează poți afla totul despre anorgasmie, mai precis definiția acestei probleme, cauzele sale, simptomele specifice și metodele de tratament.
Ce este anorgasmia ?
Anorgasmia mai este numită și disfuncție orgasmică iar atunci când se manifestă în cazul femeilor, este mai cunoscută sub denumirea de frigiditate. De asemena, în literatura de specialitate este folosit frecvent termenul de Coughlan’s Syndrome, cu referire la această afecțiune.
Este vorba de o disfuncție sexuală destul de frecventă în cazul ambelor sexe, care constă în imposibilitatea obținerii orgasmului. Totodată, termenul descrie și situațiile în care femeile sau bărbații au serioase dificultăți în a ajunge la orgasm în mod frecvent, precum și cele în care orgasmul nu este atât de intens pe cât s-ar dori și ar fi normal.
Conform „Delayed Orgasm and Anorgasmia” publicat în 2015, în funcție de momentul apariției primelor manifestări, anorgasmia se împarte în patru categorii principale, după cum urmează:
Anorgasmie primară – este diagnosticată în cazul persoanelor care nu au experimentat niciodată orgasmul de la debutul vieții sexuale. Cu alte cuvinte, persoanele cu anorgasmie primară nu au cunoscut niciodată orgasmul, chiar dacă simt plăcere în timpul actului sexual sau sub acțiunea altor stimulilor sexuali.
Anorgasmie secundară – se referă la persoanele care au avut anterior orgasm, însă pe parcurs intensitatea acestuia a scăzut sau a dispărut. Persoaneel cu anorgasmie secundară ajung tot mai greu la această fază sau pur și simplu nu mai pot avea deloc orgasm.
Anorgasmie situațională – caz în care orgasmul se obține doar în anumite condiții.
Anorgasmie generală – atunci când orgasmul nu poate fi obținut în nicio situație, chiar și în condițiile unei puternice excitații sexuale.
Cauze ale anorgasmiei ?
Există mai multe cauze care pot duce la apariția anorgasmiei, dar în același timp, aceasta poate să fie și rezultatul unui cumul de factori. În continuare îți prezentăm principalele posibile cauze ale acestei disfuncții sexuale.
- Masturbarea excesivă – persoanele care se masturbează intens pot ajunge la un moment dat să găsească o satisfacție mai mare în autosatisfacerea sexuală decât în actul sexual în sine, astfel că plăcerea se va reduce în timpul contactului sexual, generând dificultăți în obținerea orgasmului.
- Înaintarea în vârstă – riscul de a dezvolta anorgasmie crește odată cu înaintarea în vârstă, pentru că metabolismul organismului încetinește, apar o serie de modificări hormonale, precum și diferite afecțiuni care pot afecta funcția sexuală, ducând și la diminuarea capacității de a obține un orgasm.
- Anumite intervenții chirurgicale – operațiile suferite la nivelul organelor genitale sau în zonele învecinate regiunii genitale pot fi la rândul lor o cauză a anorgasmiei, dacă afectează nervii, vasele de sânge și alte structuri care sunt implicate în răspunsul sexual. Cele mai des întâlnite exemple sunt operația de prostată în cazul bărbaților și intervențiile chirurgicale ginecologice la femei, pentru tratarea anumitor afecțiuni.
- Administrarea unor medicamente – anorgasmia poate fi și un efect secundar al tratamentelor cu anumite medicamente, care afectează funcția sexuală. Principalele categorii de medicamente care dau astfel de efecte secundare sunt antidepresivele și antipsihoticele, medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, precum și cele recomandate în tratamentul altor afecțiuni cardiovasculare.
- De asemenea, anorgasmia apare frecvent și ca urmare a tratamentelor oncologice, mai precis a chimioterapie și radioterapiei.
- Anumite afecțiuni medicale – există și o serie de boli care pot duce la diminuarea sau pierderea totală a capacității de a obține un orgasm, iar cele mai frecvente dintre ele sunt diabetul, afecțiunile neurologice (scleroză multiplă, parkinson, accident vascular cerebral), bolile cardiovasculare, endometrioza (în cazul femeilor) sau tulburările hormonale.
- Probleme de natură psihică – spectrul acestor probleme este destul de larg și include stresul, anxietatea, depresia, traumele sau abuzurile sexuale suferite anterior, anxietatea sexuală, stima de sine scăzută și tensiunile în relația cu partenerul sau partenera.
Care sunt simptomele anorgasmiei ?
Anorgasmia se manifestă în principal prin probleme legate de obținerea orgasmului atât în timpul actului sexual, cât și sub influența altor stimuli cum ar fi masturbarea sau folosirea unor jucării sexuale. În unele cazuri, persoanele cu anorgasmie nu pot atinge orgasmul pe nicio cale, în timp ce altele au serioase dificultăți în a ajunge la orgasm, sau îl pot atinge doar în anumite condiții, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul persoanelor care se masturbează intens.
Totodată, anorgasmia se poate manifestași printr-un orgasm nesatisfăcător, de intensitate redusă, care nu se ridică nici pe departe la nivelul așteptărilor, fiind dezamăgitor.
Situațiile enumerate mai sus au și efecte colaterale pe plan psihic, întrucât generează stări de stres și anxietate, care pot conduce în final spre depresie. Persoanele cu anorgasmie se simt frustrate și dezamăgite după fiecare încercare eșuată de a obține un orgasm satisfăcător, iar cu timpul ajung să aibă o stimă de sine tot mai scăzută, coroborată cu scăderea dorinței sexuale.
Dificultățile în obținerea orgasmului pot genera totodată tensiuni în viața de cuplu, care au la rândul lor un impact negativ asupra psihicului, accentuând stările despre care am amintit.
Cum se tratează anorgasmia ?
Nu există un tratament standard pentru anorgasmie, soluțiile terapeutice fiind unele personalizate, în funcție de cauzele generatoare.
În primul rând, este necesar ca pacientul să recunoască faptul că are o problemă și să se adreseze medicului cât mai curând posibil, imediat după ce constată că are în mod constant probleme în atingerea orgasmului. În urma examenului fizic și a unui set de teste specifice, medicul poate stabili dacă problema este de natură fizică sau psihică, iar în funcție de concluzie se stabilesc pașii de urmat în privința tratamentului.
Dacă anorgasmia are cauze de natură medicală, se impune tratamentul acestora, pentru ca odată cu înlăturarea cauzei să dispară și efectul. Schimbarea medicației poate fi o altă soluție, dacă anorgasmia este generată de anumite tratamente, iar în cazul tulburărilor hormonale se recomandă terapii specifice menite să restabilească echilibrul hormonilor din organism.
Consilierea psihologică și terapia sexuală sunt principalele metode de tratament pentru anorgasmia generată de cauze psihice. În astfel de cazuri, pacienților le este recomandat să își „condimenteze” viața sexuală încercând noi tehnici sau apelând la jucării sexuale ori fantezii, pentru a stimula plăcerea și a spori astfel șansele de a obține un orgasm.
Indiferent de terapia folosită, rezultatele nu apar peste noapte și poate dura câteva săptămâni sau chiar luni până ca pacienții să se poată bucura din plin de plăcerea unui orgasm.
De ce unele persoane nu pot avea orgasm în timpul actului sexual ?
Dacă te întrebi de ce nu poți avea orgasm, aceată problema poate fi determinată și de alți factori cărora mulți tind să le dea mai puțină importanță, dar care se dovedesc a fi esențiali în obținerea orgasmului. Pentru a nu face și tu aceeași greșeală, încheiem articolul de față cu enumerarea acestor factori de care trebuie să ții seama de fiecare dată când faci sex.
- Comunicarea – nu ezita să discuți cu partenera chiar și cele mai intime aspecte legate de viața sexuală, pentru că astfel veți ajunge să vă cunoașteți mai bine, veți fi mai intimi, iar în timpul actului sexual nu va mai fi nevoie de tatonări pentru a vă descoperi cele mai sensibile zone ergone. Astfel, plăcerea va fi una intensă încă de la începutul actului sexual, favorizând apariția orgasmului.
- Autocunoașterea – nu te jena să îți explorezi propriul corp, să descoperi și să testezi intensitatea zonelor exogene și chiar să te autosatisfaci sexual pentru a-ți cunoaște organismul. Astfel, vei putea ști cât mai exact de cât timp ai nevoie pentru a ajunge la orgasm și a putea astfel să prelungești cât mai mult plăcerea în timpul actului sexual, sporind gradul de excitare.
- Preludiul – preludiul este o etapă foarte importantă a unui act sexual, pentru că facilitează o mai bună apropiere între parteneri, stabilind un grad sporit de intimitate. Astfel, dispar inhibițiile și totodată se acumulează mai multă tensiune sexuală ce va spori plăcerea, crescând șansele atingerii orgasmului.
- Relaxarea – când intri în pat alături de parteneră lasă deoparte toate grijile, uită de problemele de la birou, de datoriile la întreținere, de robinetul care picură și de orice alt factor de stres. Fii cât mai relaxat și concentrează-te doar pe a trăi cât mai intens plăcerea, oferindu-i totodată și partenerei momente de satisfacție maximă. Orice îngrijorare cât de mică ce te macină în timpul actului sexual reduce șansele de a obține un orgasm satisfăcător.
În final ar mai fi de adăugat căpentru a obține un orgasm intens este foarte important să nu te gândești deloc la el și să nu iți faci din aceasta un scop de fiecare dată când întreții un raport sexual.
Concentrarea excesivă asupra obținerii orgasmului, creează presiune psihică, reduce nivelul de excitare și plăcerea, iar la final rezultatul va fi mult sub așteptări, ceea ce echivalează cu anorgasmia.