Disfuncţia erectilă (Impotența): Cauze & Tratament

Disfuncţia erectilă (Impotența): Cauze & Tratament

Impotența sau disfuncția erectilă reprezintă o problema cu care foarte mulți bărbați sunt nevoiți să se confrunte, cel puțin o dată, pe parcursul vieții, statisticile menționând un procent de 52% din populația masculină globală, cele mai predominante fiind persoanele cu vârstă cuprinsă între 40 și 70 ani.

Cauze ce pot duce la apariția impotentei ?


Din cauza că impotența poate afecta, după cum s-a putut observa, peste jumătate din populația masculină, foarte mulți doctori și specialiști din diferite domenii au început să realizeze studii pentru a identifica principalele cauze care pot duce la un asemenea inconvenient.

Cu toate că foarte multe cercetări mai sunt realizate și la momentul actual, pănă acum au fost identificate următoarele cauze concrete:

1. Anxietate & Stres

Aceasta cauza se întâlnește, de regula, printre răndul tinerilor care nu au săvărșit încă un act sexual, nervozitatea excesiva și insecuritățile create putând să duca la anxietate sexuală.

Acest factor se întâlnește, cu precădere, printre rândurile persoanelor adulte, de vârstă mijlocie, care se confrunta cu numeroase gânduri negative în viață de zi cu zi (gânduri legate de munca, gânduri legate de bani, gânduri legate de familie, gânduri legata de sănătate etc.)

2. Anumite probleme de sănătate

Pentru că că bărbatul să poată avea parte de o erecție optima, este important că circulația sângelui să se poată realiza în niste parametrii normali.

Prin urmare, probleme precum hipertensiunea arterială și nivelul de colesterol ridicat, căt și medicamentele utilizate pentru tratarea acestora, pot duce la apariția impotentei.

Un alt exemplu concret ar fi diabetul, care, daca este lașat necontrolat, poate afecta vasele de sănge și sistemul nervos, existănd posibilitatea ca bărbatul să-și piardă simțurile din zona penisului.

3. Lipsă de interes sexual față de partenera

Un rol foarte important din cadrul actului sexual este jucat de starea mentala a partenerilor, atăt bărbatul căt și femeia trebuind să se simță căt mai confortabil împreună.

Daca bărbatul nu se simte atras de partenera să, pe o perioada lunga de timp, penisul poate ajunge să sufere de disfuncție erectila.

4. Nivel redus de testosteron

Printre funcțiile principale ale testosteronului (hormonul sexual masculin), se numără și cea de punere a penisului în forma erectă. În cazul în care cantitățile din organism nu întrunesc parametrii necesari, se ajunge la impotență.

5. Consumul excesiv de alcool și tutun

Alcoolul și nicotina, consumate în cantități exagerate, pot ajunge să creeze probleme la nivel circulator, care, implicit, vor genera probleme în funcționarea optima a penisului.

6. Medicamentele antidepresive

Un efect secundar cunoscut pentru majoritatea substanțelor de acest tip consta în posibilitate de apariție a disfuncției erectile pe o anumită perioada de timp.

7. Imbătrânirea

Odată cu înaintarea în vărstă, corpul începe să-și piardă din proprietățile și calitățile prezente pe parcursul tinereții, printre acestea putandu-se numără și posibilitatea penisului de a-și mai îndeplini funcția sexuala.

Simptome Impotență


Printre principalele simptome, întălnite în cadrul disfuncției erectile, se numără:

  • Penisul nu poate deveni erect sau erecția slabă
  • Penisul este lipsit de vlagă
  • Bărbatul poate ajunge să ejaculeze prematur
  • Poftă de a lua parte la activități sexuale ajunge să scadă considerabil.
  • Un penis moale in timpul actului.

Tratement disfuncție erectilă


De-a lungul anilor, foarte mulți specialiști au lucrat pentru a putea găsi un tratament cât mai optim pentru impotență, în prezent existând anumite soluții care s-au dovedit că pot fi benefice pentru majoritatea bărbaților.

Așadar, la momentul actual exista trei tipuri de tratamente care pot fi abordate:

1. Suplimentele alimentare

Majoritatea pastilelor de potență de acest tip sunt realizate din ingrediente naturale, atent selecționate, acestea având capacitatea de a combate toate tipurile de disfuncție erectila, efectele adverse fiind, pe deasupra, inexistente.

2. Inhibitori pde5

Inhibitorii pde5 sunt medicamente, de regulă, prescrise de medic și au rolul de a relaxa vasele de sănge și de a pastra o circulație căt mai potrivita, ceea ce, implicit, poate duce la vindecarea disfuncției erectile.

3. Operațiile

La acest tip de tratament se vă ajunge doar în anumite circumstanțe particulare, medicul specialist fiind cel care vă putea da verdictul necesar.

Care sunt tipurile de impotență care pot apărea?


În prezent, medicii au împărțit impotenta în doua categorii specifice:

  • Impotență funcțională

Aceasta poate apărea la tinerii care nu au apucat încă să-și formeze o experiență sexuala, sau la persoanele în vărstă, ca urmare a procesului de îmbătrănire.

După cum reiese și din denumire sa, impotența funcțională, penisul își pierde, parțial sau complet, posibilitatea de a mai îndeplini funcția sexuală.

  • Impotență psihică

În cazul acestui tip de impotenta, problema, de cele mai multe ori, poate fi strict de natura psihologica.

Aceasta poate fi generata de insecurități excesive și constante întâlnite la nivel mental (de exemplu, bărbatul își poate face griji cu privire la dimensiunile penisului și la posibilitatea că acesta să nu poată satisface nevoile partenerei).

Emoțiile, de asemenea, pot reprezenta un aspect foarte important, bărbatul putănd să devina impotent daca nu este atras de partenera să pe o perioada lunga de timp.

Cine poate da diagnosticul de impotență ?


Singura persoană în măsură să dea un astfel de diagnostic vă fi un medic specialist in disfuncții erectile, care, în urma unor analize și a unui consult amănunțit, vă putea ajunge la o concluzie pertinentă.

De regula, pacientului îi vă fi cerut să împărtășească istoricul tratamentelor medicale și al relațiilor sexuale la care a luat parte, după care vor urma niste analize de laborator, acestea fiind utile în procesul de diagnosticare.

Principalele complicații care pot apărea ?


Printre principalele complicații ce pot apărea se numără următoarele: viață sexuala nesatisfăcătoare.

Din cauza că penisul nu-și mai poate îndeplini atribuțiile sexuale, placerea specifica vă ajunge să fie înlocuită de frustrare, sau, în cel mai rău caz, de depresie. stres și anxietate.

Din cauza că intervine nesiguranță, bărbatul vă începe să devina din ce în ce mai stresat atunci când trebuie să ia parte la un act sexual. incapacitatea de a procrea. Odată cu apariția impotentei, bărbatul nu vă mai putea fi capabil să procreeze.

Modalități de prevenție


Alimentația sănătoasă: La fel că în cazul majorității problemelor de natura biologica, alimentația echilibrata joaca un rol esențial.

Renunțarea la alcool și fumat: După cum a fost menționat în articol, alcoolul și nicotina afectează considerabil circulația sângelui, recomandat fiind că acestea să fie evitate.

Mișcarea și greutatea normală: Impotența poate apărea, deseori, la persoanele supraponderale sau obeze, prin urmare mișcarea reprezentănd un factor important în prevenirea acestei probleme.

Reducerea stresului și a anxietății: Din cauza că unele cazuri de impotența își au originile strict în situația de la nivelul psihicului, se recomanda practicarea unor activități sau a unor exerciții de relaxare.

Victor Iancu
Victor Iancu

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie și are studii de specialitate in urologie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *