Simți că dorința ta sexuală a scăzut?
Te simți mai puțin interesat de sex, decât înainte?
Nu esti singurul.
Mulți bărbați se confruntă cu o scădere a libidoului pe măsură ce îmbătrânesc, dar vestea bună este că există modalități naturale de a vă stimula apetitul sexual și de a reaprinde pasiunea în dormitor.
În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai eficiente modalități de a crește libidoul masculin, de la modificări ale stilului de viață la suplimente naturale.
Tratamente pentru creșterea libidoului la bărbati
Strategiile de creștere a libidoului masculin pot implica abordarea problemelor de sănătate subiacente, menținerea unei diete echilibrate, gestionarea stresului, angajarea în exerciții fizice regulate, asigurarea unui somn adecvat.
Iată cele mai comune 5 tratamente pentru creșterea libidoului la bărbati
1. Dieta
După deja poate știti, alimentele consumate pot avea un impact uriaș asupra potenței cat și a libidoului.
Persoanele care își doresc să aducă o îmbunătățire în viața lor pot să introducă în rutină alimentară: avocado, nuci și semințe, usturoi, vin roșu, țelină, spanac, pătrunjel, banane, stridii, somon, ardei iute, miere.
2. Exerciții fizice
Practicarea constantă a exercițiilor fizice are rolul de a îmbunătăți circulația sanguină de la nivelul organelor genitale.
Lipsa activității sportive este un factor predominant care duce la apariția problemelor de sănătate și care afectează, așadar, nivelul libidoului.
3. Prioritați obținerea unui somn de înaltă calitate
Respectarea programului de somn este un aspect pe care nicio persoană nu ar trebui să îl neglijeze.
Cercetătorii au găsit dovezi că bărbații care au apnee obstructivă în somn au mai multe șanse de a avea disfuncție erectilă.
Un studiu din 2009 a descoperit că 69% dintre participanții de sex masculin diagnosticați cu cu probleme de somn au avut și disfuncție erectilă. [1]
4. Reducerea nivelului de stres
Stresul, activitățile solicitante de zi cu zi și grijile pot fi un factor dominant în scăderea nivelului de testosteron din corp și, implicit, a libidoului.
De aceea, este foarte important să se respecte momentele de relaxare, de pauză.
5. Vitamine pentru cresterea libidoului
Fiecare persoană are nevoie de vitamine pentru un apetit sexual sănătos. Vitaminele care nu trebuie să lipsească sub nicio formă din alimentele consumate zilnic sunt: D, E și complexul de vitamine B.
Pe lângă acestea, se mai poate adăuga și zincul, care are puternice proprietăți de stimulare naturală a libidoului, dar și de îmbunătățire a circulației sângelui.
Cauzele unui libido scăzut
Nivelul de libido secretat în mod natural de corp poate să scadă în funcție de mai mulți factori, printre care se numără și următorii:
- Testosteron scăzut
Testosteronul este hormonul masculin care este responsabil pentru crearea și dezvoltarea apetitului sexual.
Această schimbare vine la pachet odată cu procesul de înaintare în vârstă, pentru că organismul nu mai este la fel de capabil să secrete nivelul de testosteron dorit.
- Medicamentația
În funcție de tratamentele și medicamentele administrate, libidoul atât al bărbaților, cât și al femeilor poate avea de suferit.
Pastilele care provoacă scăderea nivelului de libido sunt antipsihoticele, antidepresivele, benzodiazepinele și anticonvulsivantele.
De asemenea există și medicamente care pot provoca disfuncție erectilă.
- Depresie & anxietate
Pe lângă faptul că organismul nu mai secretă același nivel de testosteron responsabil pentru creșterea nivelului de libido din corp, nici medicamentele administrate nu ușurează această sarcină.
De asemenea, aceste stări pot duce la anxietate sexuală, unde bărbatul are temeri privind performanțele sexuale din pat.
Rezultatele unor studii, au constatat o scădere a dorinței sexuale și probleme la ejaculare și la atingerea orgasmului mai frecvent la populația depresivă comparativ cu populația generală.
Nemulțumirea față de viața sexuală generală și relația cu partenerul sexual a fost raportată mai des de cei cu depresie.[2]
- Sindromul picioarelor neliniștite
Sindromul picioarelor neliniștite constă în mișcarea involuntară a picioarelor în timpul somnului, fiind, de asemenea, considerată a fi o tulburare de somn.
Cercetările arată că bărbații care suferă de această afecțiune sunt mult mai predispuși la riscul de a se confrunta cu tulburări de natură sexuală, cum ar fi disfuncția erectilă sau ejacularea precoce.
- Probleme cronice
Persoanele care au afecțiuni cronice se confruntă adesea cu un libido scăzut, mai ales în situațiile în care durerile cronice devin de-a dreptul obositoare.
De asemenea, bolile cronice sunt ca un magnet pentru depresie, din cauza căreia funcțiile întregului organism, dar mai ales cele hormonale, sunt dereglate.
- Alcool & droguri
Dupa cum probabil știți, consumul crescut de alcool și droguri, pot fi factori care contribuie la fenomenul de libido scăzut.
Dacă sunt consumate în exces, efectele negative ale acestora se vor răsfrânge și asupra testosteronului, fiind secretat în cantități mai mici.
Referință:
1. Budweiser S, Enderlein S, Jörres RA, Hitzl AP, Wieland WF, Pfeifer M, Arzt M. Sleep apnea is an independent correlate of erectile and sexual dysfunction. J Sex Med. 2009 Nov;6(11):3147-57. doi: 10.1111/j.1743-6109.2009.01372.x. Epub 2009 Jun 29. PMID: 19570042.
2. Thakurdesai A, Sawant N. A prospective study on sexual dysfunctions in depressed males and the response to treatment. Indian J Psychiatry. 2018;60(4):472-477. doi:10.4103/psychiatry.IndianJPsychiatry_386_17