Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Ejacularea Feminină: Ce este & Principalele Beneficii

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Mulți consideră în mod greșit că ejacularea este un proces fiziologic specific doar bărbaților, asociat întotdeauna cu orgasmul. În realitate, și femeile pot ejacula, însă fenomenul este mai puțin cunoscut și oarecum controversat, din cauza faptului că au fost făcute puține studii în acest sens, iar concluziile sunt contradictorii.

În cazul ejaculării la femei este vorba de secreția unui lichid care provine de la niște glande periuretrale supranumite „prostată feminină”, secreție care poate avea loc atât în timpul orgasmului, cât și înaintea acestuia.

Ejacularea feminină este confundată adesea cu squirtingul, însă este vorba de două fenomene diferite, iar despre diferența dintre ele vom vorbi mai pe larg în cuprinsul acestuia material.

În cele ce urmează, îți vom explica ce este ejacularea feminină, care sunt beneficiile sale, detaliile care o diferențiază de squirting și legătura cu stimularea punctului G.

Ce este ejacularea feminină ?


Ejacularea feminină este un proces fiziologic ce constă în eliberarea de către aparatul reproducător al femeii a unui lichid, în timpul actului sexual sau în condiții de stimulare sexuală. Spre deosebire de ejacularea masculină, care are loc întotdeauna simultan cu orgasmul, ejacularea feminină se poate produce atât în timpul orgasmului cât și înaintea acestuia, pe parcursul actului sexual.

Secreția este atribuită unor glande periuretrale cunoscute sub denumirea de glandele lui Skene, după numele medicului ginecolog care le-a studiat și descris pentru prima dată. Aceste glande mai sunt numite și „prostată feminină”, iar rolul lichidului pe care îl secretă în timpul ejaculării este acela de a lubrifia și a crea un mediu umed care să faciliteze deplasarea spermatozoizilor către și prin colul uterin pentru a pătrunde apoi în uter și a fecunda ovulul.

Lichidul secretat în timpul ejaculării feminine are o culoare alb-lăptoasă, fără miros bine definit și cu un gust ușor dulceag, având totodată o consistență ușor vâscoasă, asemănătoare spermei. Acest lichid lubrifiază vaginul, făcând penetrarea mai ușoară și totodată facilitând deplasarea spermatozoizilor. Nu trebuie totuși confundat cu lichidul lubrifiant secretat în vagin de glandele Bartoline.

Este lichidul ejaculat de femei urină?

Au existat anumite ipoteze conform cărora lichidul secretat în timpul ejaculării feminine ar fi urină sau ar conține în proporție mare urină, însă studii mai amănunțite bazate pe analize de laborator au infirmat acest lucru. 

Un astfel de studiu, numit „Female ejaculation: A case study” a fost efectuat pe un eșantion de șapte femei cu secreții abundente de lichid în timpul ejaculării. Inițial au fost colectate de la fiecare probe de urină, după care s-au prelevat probe din lichidul ejaculat, iar mostrele au fost analizate în laborator.

În doar două din cele 7 probe de lichid ejaculat a fost descoperită o concentrație mai mare de urină. S-a mai constatat că în restul probelor lichidul conținea antigen specific prostatic, substanță cunoscută ca fiind secretată de prostata bărbaților pentru a permite spermatozoizilor să înoate în lichidul seminal.

În acest caz, lichidul analizat avea o consistență mai vâscoasă și culoarea alb-lăptos asemănătoare spermei, în timp ce lichidul în care s-au descoperit urme de urină era mai apos și incolor. S-a ajuns astfel la concluzia că lichidul secretat în timpul ejaculării feminine nu este urină pură, însă în cazul unor femei poate conține și așa ceva.  

Beneficiile ejaculării feminine


Lichidul ejaculat de prostata feminină lubrifiază vaginul facilitând penetrarea în timpul actului sexual.

Rolul și scopul ejaculării feminine nu sunt pe deplin înțelese și rămâne un subiect de cercetare și dezbatere științifică. Iată câteva dintre cele mai comune beneficii ale ejaculări feminine:

1. Îmbunătățirea vieții sexuale

După cum spuneam, ejacularea feminină a făcut obiectul mai multor studii, iar unul dintre ele a vizat, printre altele, și influența pe care acest proces fiziologic o are asupra calității vieții sexuale. 

În studiu „Female ejaculation has a positive impact on women’s and their partners” au fost incluse 320 de femei din mai multe regiuni ale lumii, fiind intervievați totodată și partenerii acestora.

Chestionate în privința modului în care ejacularea feminină le influențează viața sexuală 78,8% dintre participantele la studiu au declarat că aceasta le aduce o îmbunătățire semnificativă. În același timp, 90% dintre partenerii celor 320 de femei din eșantionul de studiu au declarat la rândul lor că ejacularea feminină le îmbunătățește viața sexuală.

2. Scade riscul de infecții urinare

În timpul actului sexual, în vagin pot pătrunde bacterii sau alți agenți patogeni care ajung în uretră și pot provoca infecții urinare.

Un alt sondaj efectuat de către dr. Sharon Moalem în 2009 asupra ejaculării feminine s-a concentrat asupra rolului acesteia în ceea ce privește protejarea organismului împotriva acestor infecții. Cercetătorii susțin că lichidul secretat în timpul ejaculării feminine conține și compuși antimicrobieni al căror rol este acela de a neutraliza agenții patogeni ce pătrund în vagin în timpul actului sexual și pot cauza infecții urinare.

În timpul studiului au fost monitorizate mai multe femei, dintre care unele aveau frecvent ejaculare, iar altele foarte rar sau deloc. S-a constatat astfel că incidența infecțiilor urinare, în special a celor apărute în urma raporturilor sexuale, era considerabil mai mică în cazul femeilor care aveau ejaculare, în comparație cu celelalte, care se confruntau mai des cu o astfel de problemă.

3. Crește activitatea celebrară

În urma unui studiu de specialitate „Brain Activity Unique to Orgasm in Women” care s-a bazat pe monitorizarea activității cerebrale a femeilor înaintea orgasmului,  în timpul acestuia și imediat după aceea.

Au fost monitorizate perioade de câte 20 de secunde dinaintea, din timpul și după orgasm, care apoi au fost comparate între ele. Orgasmul a fost însoțit și de ejaculare, iar rezultatele studiului arată că activitatea cerebrala a crescut treptat pana la orgasm, a atins un vârf in timpul orgasmului si apoi a scăzut.

Cercetătorii au mai notat că printre regiunile cerebrale activate s-au numărat cele senzoriale, motorii, de recompensă, cele corticale frontale și zone ale trunchiului cerebral.

Care este diferența dintre ejacularea feminină și squirtingul ?


Deși deseori ejacularea feminină este confundată cu squirtingul, este vorba de două procese fiziologice diferite, acest lucru este confirmat și de către studiul „Female ejaculation and squirting as similar but completely different phenomena”.

Imaginea de mai jos, arată principalele diferențe dintre ejacularea feminină și squiring-ul.

Confuzia se poate datora faptului că ejacularea feminină și squirtingul au loc uneori simultan, însă aceasta nu înseamnă că cele două procese sunt unul și același lucru sau că sunt dependente unul de celălalt.

Squirtingul se produce de obicei ca urmare a stimulării intense a punctului G, ceea ce duce la un grad sporit de excitație, implicit la creșterea volumului de sânge în țesturile care înconjoară uretra.

În același timp, glandele periuretrale se umplu cu lichid care în timpul squirtingului este expulzat cu presiune prin uretră. Spre deosebire de lichidul secretat de aceleași glande în momentul ejaculării, lichidul rezultat în urma squirtingului este mai abundent, incolor și fără miros. Și acesta este de multe ori confundat cu urina, însă orice analiză de laborator va demonstra că este vorba de lucruri diferite.

Spre deosebire de ejaculare, squirtingul este mai puțin important iar beneficiile sale nu sunt încă pe deplin cunoscute, întrucât nu au fost făcute până acum studii relevante în acest sens.

Care este legătura dintre ejacularea la femei și punctul G ?

Confuzia făcută între ejacularea feminină și squirting poate avea legătură și cu punctul G, ambele procese fiind influențate de stimularea acestei zone. Punctul G este o zonă redusă ca dimensiune, dar cu o sensibilitate sporită, aflată în interiorul vaginului pe peretele anterior, în vecinătatea regiunii ombilicale. Acesta este amplasat imediat sub partea posterioară a glandei protstatice feminine, despre care am precizat deja că este responsabilă cu ejacularea feminină.

Stimularea punctului G, influențează în bună măsură și ejacularea feminină, pentru că se produce acea excitație sporită care atrage un volum mai mare de sânge în zona respectivă. În acest mod, sunt stimulate și glandele periuretrale, care secretă acel lichid alb-lăptos de consistență vâscoasă, specific ejaculării feminine. În condițiile stimulării punctului G, ejacularea poate avea loc simultan cu orgasmul sau în momentele premergătoare și, după cum spuneam mai devreme, se poate produce în același timp cu squirtingul.

Acestea sunt așadar cele mai importante informații legate de ejacularea feminină și sperăm că materialul pe care tocmai îl termini de lecturat te-a ajutat să înțelegi mai bine acest proces fiziologic absolut normal și importanța sa.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?