Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Implantul de Proteză Peniană: Benficii ,Riscuri & Preț

  • Scris De:
    Iancu Victor

Implantul de proteză peniană presupune introducerea unui dispozitiv la nivelul zonei genitale, cu ajutorul căruia pacientul poate obține o erecție indusă, pentru a putea întreține contact sexual.

Atunci când problemele de sănătate care au generat disfuncția erectilă nu pot fi tratate, iar medicamentele pentru îmbunătățirea potenței nu au efectul dorit, mai există o variantă la care se poate apela, constând în implantarea unei proteze peniene, cu ajutorul căreia pacientul să poată obține o erecție oricând e nevoie.

Principalul beneficiu al unei astfel de intervenții constă în redarea funcției erectile bărbaților pentru care nu mai există nicio șansă de a obține o erecție în mod natural, însă, ca orice operație, presupune și o serie de riscuri asociate.

Din cuprinsul acestui articol poți afla în ce constă mplantul de proteză penian, care sunt riscurile și complicațiile ce pot surveni, precum și ce beneficii atrage o astfel de intervenție

Ce este implantul de proteză peniană ?


Un implant penian este un dispozitiv medical implantat chirurgical conceput pentru a aborda o serie de afecțiuni, inclusiv disfuncția erectilă, boala Peyronie, priapismul ischemic, deformările penisului rezultate în urma traumei, precum și pentru utilizarea în proceduri precum faloplastia

Proteza peniană este compusă din doi cilindri gonflabili, un rezervor cu lichid și o pompă, care se implantează chirurgical la nivelul organelor genitale. Mai precis, cilindrii gonflabili din silicon se implantează în corpii cavernoși ai penisului, în timp ce rezervorul cu lichid este implantat sub mușchii abdominali, iar pompa în sacul scrotal, între testicule. Bineînțeles că cele trei componente sunt conectate între ele, iar modul prin care proteza induce erecție este unul foarte simplu.

În urma acționării prin apăsare a pompei, acesta împinge lichidul din rezervor în cei doi cilindri implantați în corpii cavernoși ai penisului, iar aceștia își măresc dimensiunea, determinând astfel și apariția unei erecții artificiale.

Penisul devine rigid, însă, spre deosebire de erecția naturală, glandul rămâne moale. Cu toate acestea, capacitatea de a ejacula și a obține orgasm nu este cu nimic afectată, astfel că aproximativ 95% din bărbații care au astfel de implanturi se declară mulțumiți de viața sexuală de după operație.

După contactul sexual, prin apăsarea unei supape a pompei, lichidul este evacuat din cilindri gonflabili înapoi în rezervor și astfel erecția dispare.

Așa cum spuneam, implantul de proteză peniană este recomandat doar bărbaților cu disfuncție erectilă permanentă, pentru care nu mai există nicio variantă de tratament care ar putea să le redea potența.

Montarea unui astfel de implant afectează iremediabil reflexul natural al erecției, de aceea este aleasă ca ultimă soluție, în cazurile în care acest reflex nu mai poate induce o erecție satisfăcătoare.

Ce presupune implantul de proteză peniană ?


Implantul de proteză peniană este o intervenție de mare complexitate, care presupune parcurgerea unor etape atât în perioada premergătoare operației, cât și după aceea, după cum urmează:

  • Pregătirea preoperatorie

Înainte de operație, pacientul trece printr-o evaluare medicală detaliată pentru a se stabili cauzele exacte ale disfuncției erectile și dacă nu există alte soluții de tratament care ar putea fi eficiente. În această etapă este analizat istoricul medical,  medicamentele administrate, se face un examen clinic pentru a evalua starea generală de sănătate și alte condiții care ar putea afecta intervenția chirurgicală.

Apoi, pacientul va discuta cu medicul despre tipurile de proteze peniene disponibile, avantajele și dezavantajele acestora și va lua o decizie împreună cu acesta cu privire la tipul de proteză adecvat.

Tot în faza preoperatorie, pacientul primește recomandări referitoare la modul în care trebuie să se pregătească pentru operație, ce dietă să urmeze, ce medicamente și obiceiuri nesănătoase trebuie să evite.

  • Intervenția chirurgicală

Operația se realizează sub anestezie generală și presupune efectuarea unor incizii de mici dimensiuni la nivelul zonei genitale, prin care sunt implantate piesele componente ale protezei peniene, fiind testată și funcționalitatea acesteia.

La final, inciziile sunt suturate, iar pacientul este transferat în secția de reanimare, pentru a-și reveni din anestezie și a fi ținut sub observație.

  • Evoluția postoperatorie

După revenirea din anestezie, pacientul mai necesită câteva zile de monitorizare medicală, după care poate fi externat dacă nu apar complicații. Recuperarea este însă una de mai lungă durată, putând dura câteva săptămâni sau câteva luni.

În această perioadă poate fi nevoie de administrarea unor medicamente analgezice împotriva durerii și de antibiotice pentru prevenirea infecțiilor, precum și de vizite periodice la medic, pentru controalele de rutină ce se impun în urma oricărei intervenții chirurgicale.

De asemenea, pacienții sunt instruiți în mod practic în legătură cu modul de utilizare a protezei peniene.

Beneficiile implantului de proteză peniană


Cel mai important beneficiu al implantării unei proteze peniene constă în redarea funcției erectile bărbaților care aveau șanse foarte slabe de a mai obține o erecție în mod natural sau cu ajutorul pastilelor pentru potență. Aceștia pot avea în continuare o viață sexuală normală, ceea ce contribuie la menținerea armoniei în relația de cuplu.

În studiul clinic numit „Patient and Partner Satisfaction after Penile Implant Surgery” efectuat pe 126 de bărbați în decursul a 5 ani, au constatat că peste 80% dintre persoanele cu implanturi de proteze penine și partenerii lor au raportat rate ridicate de satisfacție și o calitate mai ridicată a vieții.

Pentru că ejacularea nu este afectată, bărbații cu implant de proteză peniană pot avea chiar și copii, iar un alt avantaj constă în faptul că pot obține o erecție oricând doresc, fără ca aceasta să fie influențată de anumiți factori precum stresul, oboseala, consumul de alcool sau administrarea anumitor medicamente.

Se poate observa un implant penian ?

Implanturile peniene sunt create pentru a furniza un aspect și o funcționalitate cât mai naturală în timpul erecției, astfel că la prima vedere, poate trece ușor neobservat. Fiind montat integral în interiorul corpului, nu este vizbil la exterior, singurul indiciu putând fi micile cicatrici care rămân în urma inciziilor.

De asemenea, prezența unui implant penian poate fi trădată și de faptul că în timpul erecției glandul nu capătă aceeași rigiditate ca și corpul penisului, fără a afecta însă cu nimic performanța sexuală.

Totodată, în urma unei examinări atente, poate fi depistată prezența pompei implantate în sacul scrotal, iar aceasta este un alt indiciu al prezenței unei proteze de implant penian.

Riscurile si complicațiile implantului de proteză peniană


Nicio operație nu este lipsită de anumite riscuri și de posibilitatea apariției unor complicații, iar acest lucru este valabil și în cazul implantului de proteză peniană, mai ales că este vorba de o intervenție complexă.

În primul rând, există riscul apariției unor infecții, conform studiului medical „Best approaches to prevent complications in penile prosthesis recipients” unde între 1-3% dintre bărbați au reportat infecții la nivelul penisului.

Există și riscul unor hemoragii puternice în timpul operației sau ulterior. În funcție de gravitate, astfel de complicații pot fi tratate cu anumite medicamente sau pot necesita chiar o nouă intervenție chirurgicală.

Ca urmare a infecțiilor pot rămâne niște cicatrice neplăcute în urma operației, iar în funcție de fiecare pacient, durerea și disconfortul post-operator pot fi de mai lungă sau mai scurtă durată.

În unele cazuri, componentele protezei pot eroda țesuturile cu care intră în contact, situație în care părți ale implantului devin vizibile, generând un aspect estetic neplăcut.

O altă complicați posibilă este migrarea pompei sau a rezervorului, caz  în care se impune o nouă intervenție pentru stabilizarea acestor componente. Nu în ultimul rând, mecanismul protezei se poate defecta, ceea ce impune, de asemenea, o nouă intervenție chirurgicală pentru remedierea defecțiunilor sau înlocuirea componentelor.

Cât costă un implant de proteză peniană ?


Fiind vorba de o intervenție complexă, și prețul este unul destul de piperat, putând ajunge până la 10.000 de euro, în funcție de clinică și de calitatea materialelor folosite.

Prețul include atât costul intervenției, cât și pe cel al dispozitivelor protezei implantate, care nu sunt nici ele cele mai ieftine de pe piața produselor medicale.

Din păcate, acest gen de operație nu este inclus în lista serviciilor medicale decontate din fondul asigurărilor de sănătate, astfel că pacienții asigurați sau neasigurați, trebuie să suporte integral costul intervenției.

Recuperarea după implantul de proteză peniană


Durata perioadei de recuperare după implantul de proteză peniană variază de la caz la caz, în funcție de vârsta fiecărui pacient, starea de sănătate, stilul de viață și metabolismul fiecăruia.

Indiferent de durată, se impune o perioadă de abstinență sexuală după o astfel de operație, până când inciziile se vindecă și dispar durerea și disconfortul care sunt firești după orice intervenție chirurgicală.

După cat timp se poate întoarce pacientul la muncă?

Se recomandă revenirea la muncă după ce dispar durerea și disconfortul ulterioare operației, fapt ce se întâmplă tot în interval de 4-6 săptămâni, dacă nu apar complicații.

Astfel, bărbații care desfășoară activități ce presupun efort fizic intens cum ar fi ridicarea de obiecte grele, au nevoie de o perioadă mai lungă de concediu medical.

După cât timp se poate întreține raport sexual ?

Perioadei de recuperare variază de la caz la caz, însă, în general, medicii recomandă o perioadă de așteptare de aproximativ 4-6 săptămâni înainte de a reveni la activitatea sexuală.

Bineînțeles, în această perioadă este nevoie de controale medicale pentru monitorizarea evoluției pacientului, iar în cazul în care apar complicații, perioada de abstinență sexuală se poate prelungi peste termenul de 6 săptămâni.

Poate un implant de penis creste dimensiunea penisului ?

Nu, implantul de proteză penian nu este o metodă de creștere a penisului.

În final trebuie să reții faptul că implantul de proteză peniană este o opțiune de tratament pentru bărbații cu disfuncție erectilă severă, care nu au obținut rezultate satisfăcătoare cu alte metode terapeutice.

Pentru că astfel de intervenție nu este lipsită de riscuri, iar costurile sunt și ele semnificative, este important ca pacienții să discute în detaliu cu medicul lor și să obțină toate informațiile necesare pentru a lua o decizie în deplină cunoștință de cauză în privința oportunității unui implant de proteză peniană.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?