Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Sexul Anal: Ce este, Care sunt Riscurile & Beneficiile

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Asociat de cele mai multe ori cu homosexualitatea, sexul anal este în realitate o practică întâlnită destul de frecvent și în cazul cuplurilor heterosexuale. Aceasta presupune stimularea sexuală a zonei anale și a anusului prin penetrarea orificiului anal cu penisul sau introducerea degetelor ori a unor jucări sexuale, unele dintre ele special destinate sexului anal.

De-a lungul timpului, sexul a anal a constituit dintotdeauna un subiect controversat, însă tocmai din acest motiv a stârnit curiozitate și a determinat multe cupluri să încerce și o astfel de practică. În ciuda tuturor controverselor, sexul anal poate fi o experiență plăcută și satisfăcătoare pentru cei și cele care îl practică, cum la fel de bine se poate dovedi neplăcut pentru alte persoane. Totul depinde de preferințele și de fanteziile fiecăruia, cât și de predispoziția pentru a încerca lucruri noi și a „condimenta” viața sexuală.

Sexul anal nu este lipsit de riscuri, dar nici de beneficii, despre care vom vorbi pe larg în cele ce urmează. Totodată îți vom oferi și alte informații esențiale referitoare la sexul anal, așa că te invităm să continui lectura dacă te interesează subiectul.

Ce este sexul anal ?


Sexul anal este o practică sexuală ce presupune introducerea penisului erect al bărbatului considerat partenerul activ în anusul partenerului considerat pasiv, care poate fi o persoană de același sex sau o femeie. În primul caz, vorbim de contact sexual anal de tip homosexual, care este singura modalitate prin care un astfel de cuplu poate întreține raport sexual, iar în al doilea caz este vorba de un contact heterosexual.

Pentru că mulți oameni se feresc să vorbească deschis despre acest subiect considerat taboo, nu există o statistică foarte exactă care să indice numărul persoanelor care practică sexul anal frecvent sau ocazional. Singura certitudine este legată de cuplurile homosexuale, în cazul cărora spuneam că sexul anal este singura modalitate în care partenerii pot întreține raport uri sexuale.

Un studiu realizat pe această temă a relevat că 36% din femeile intervievate și 44% dintre bărbați au declarat că au întreținut cel puțin o dată relații sexuale anale, cei mai mulți la vârste tinere, în perioada când începe de obicei viața sexuală sau până la 30 de ani.

Riscurile sexului anal 


Dat fiind faptul că anusul este o structură anatomică cu alt rol care nu are legătură cu activitatea sexuală, sexul anal presupune anumite riscuri specifice după cum urmează:

  • Fisuri anale

Anusul este căptușit la interior de o mucoasă subțire, care poate fi lezată ca urmare a penetrării în timpul contactului sexual anal. Astfel, pe suprafața mucoasei pot apărea leziuni sau rupturi numite fisuri anale, care provoacă durere și disconfort intens.

Alte simptome sunt mâncărimea sau usturimea în regiunea anală, precum și sângerările rectale. În cele mai multe cazuri, fisurile anale se vindecă de la sine, însă acest proces poate dura câteva săptămâni, timp în care disconfortul persistă, fiind recomandată evitarea contactului sexual anal.

În cazurile mai severe, poate fi nevoie de intervenție chirurgicală pentru suturarea fisurilor apărute pe mucoasa anală.

  • Infecții cu transmitere sexuală

Acesta este un risc comun pentru toate tipurile de raporturi sexuale, la care sunt expuși atât partenerii pasivi cât și cei activi. În timpul penetrării, în organism pot pătrunde virusuri, bacterii sau ciuperci care se transmit de obicei pe cale sexuală și dau naștere unor boli precum HIV/SIDA, sifilis, gonoree, herpes genital, sau chlamydia.

De asemenea, orificiul anal, este populat de o serie de bacterii care se pot transmite partenerului activ, provocând infecții la nivelul zonei genitale.

  • Perforații ale colonului

E drept că aceste complicații sunt mai rare și au loc de obicei ca urmare a raporturilor sexuale anale repetate în mod frecvent sau a introducerii în anus a unor obiecte străine, cum ar fi jucăriile sexuale.

Perforația colonului este o ruptură sau o gaură apărută în peretele colonului, care face parte din structura intestinului gros și are rolul de a transporta materiile fecale către calea de evacuare, care este anusul.

Vorbim de o complicație gravă, pentru că bacteriile și materiile fecale din colon pot ajunge în organism prin astfel de perforații, provocând infecții grave ce pot duce la septicemie.

  • Cancerul rectal

Conform „Cancer Research UK” persoanele care au act sexual anal pot avea un risc crescut de cancer anal. Acest lucru se poate datora riscului crescut de infecție cu virusul HPV (Human Papilloma Virus). Folosirea prezervativelor de fiecare dată când faceți sex vă poate reduce șansele de a obține HPV.

  • Incontinența fecală

Un studiu din 2016 din „American Journal of Gastroenterology”, a analizat comportamentul sexual a 4.170 de adulți. Cercetătorii i-au întrebat pe adulți dacă au avut vreodată act sexual anal și dacă au avut incontinență fecală.

Studiul a descoperit că bărbații care au avut act sexual anal, au avut o rată mai mare de incontinență fecală decât femeile.

Beneficiile sexului anal


Beneficiile sexului anal țin de un anume subiectivism, pentru că sunt persoane care agreează această formă de a face sex și altele care o dezavuează total, astfel că nu vor găsi nicio formă de satisfacție.

Pentru cei din prima categorie, principalele beneficii sunt următoarele:

  • Plăcere sexuală intensă

Anusul este împânzit de o serie de terminații nervoase care îi conferă o sensibilitate sporită, astfel că penetrarea provoacă partenerului pasiv o plăcere aparte, deosebită de cea din timpul actului sexual normal.

În plus, în cazul femeilor, sexul anal facilitează stimularea punctului G și obținerea orgasmului, în timp ce în cazul bărbaților este stimulată prostata, ceea ce sporește plăcerea partenerului pasiv.

În cea ce privește partenerii activi,  mulți bărbați preferă o astfel de practică pentru că orificiul anal este mai strâmt în comparație cu vaginul, ceea ce le conferă o plăcere mai intensă.

  • Dispare riscului unei sarcini nedorite

Sexul anal poate fi practicat și ca metodă contraceptivă, dat fiind faptul că riscul apariției unei sarcini nedorite este egal cu zero.

În momentul orgasmului, lichidul seminal al partenerului activ este eliberat în canalul rectal al partenerei, care nu comunică în niciun fel cu aparatul reproducător, astfel că spermatozoizii nu au cum să ajungă în uter unde ar putea fecunda ovulul.

  • Stimularea circulației sanguine

Sexul anal determină și o îmbunătățire a circulației sângelui în zona rectală -lucru benefic pentru mușchii care controlează defecația. Datorită aportului crescut de sânge se îmbunătățește și funcționare acestor mușchi, implicit controlul defecației.

Se evită astfel tulburări precum constipația și riscul de cancer de colon datorat eliminării incomplete a materiilor fecale.

Cum sa practici sexul anal în siguranță ?


Spre deosebire de vagin, anusul nu se lubrifiază sub efectul stimulării sexuale, astfel că penetrarea ar putea fi oarecum dificilă pentru partenerul activ și dureroasă pentru cel activ.

De acea, este recomandat să ai la dispoziție un lubrifiant pe care să îl folosești pentru a ușura penetrarea. Acesta nu trebuie să conțină alcool, mentol sau alte substanțe care pot provoca iritații sau senzații neplăcute ce vor diminua considerabil plăcerea actului sexual.

Pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală, zona anală și cea genitală se spală în prealabil  cu apă și săpun, iar pentru o mai bună igienă se recomandă epilarea zonei anusului.

Folosirea prezervativul este o altă măsură de siguranță, mai ales în cazul raporturilor cu parteneri ocazionali, iar dacă aveți de gând să folosiți și jucării sexuale asigură-te că acestea sunt sigure și nu există riscul de a provoca leziuni.

Nu în ultimul rând, dacă în timpul raportului sexual, partenerul pasiv acuză durere sau disconfort, este recomandată întreruperea actului pentru a evita provocarea unor leziuni sau alte complicații.

Există durere la contactul sexual anal ?

În studiul clinic efectuat de către „San Francisco Aids Foundation” pe un eșantion de 412 persoane, a descoperit că un procent de 86% au spus că au experimentat durere cel puțin o dată, în timp ce 9% nu au experimentat niciodată durere.

In acelasi studiul clinic, 36% au spus că le-a plăcut durerea în timpul sexului anal iar 64% dintre persoanele le-a cerut să se oprească din cauza durerii.

Un rol important în diminuarea acestor senzații îl are și partenerul activ, care trebuie să facă penetrarea ușor și cu blândețe, folosind lubrifiant și urmărind reacțiile partenerului pasiv.

Cum sa ameliorezi durerea la contactul sexual anal ?

Regla de bază pentru ameliorarea durerii constă în folosirea de lubrifiant, pentru a reduce fricțiunea și a preveni producerea de leziuni.

Și în cazul sexului  anal este important preludiul, în cursul căruia se realizează o stimulare ușoară a zonei anale, care ajută mușchii să se relaxeze. La fel de important este și ca partenerul pasiv să nu fie stresat, relaxarea fizică și mentală ajutând la ameliorarea senzațiilor ce ar putea fi neplăcute.

Nu în ultimul rând, găsirea unei poziții optime, care să fie pe placul ambilor parteneri, este un alt detaliu important.

Este normal să apară sângerări rectale la contactul sexul anal ?

Atât timp cât  nu este vorba de o hemoragie puternică, sângerările rectale ușoare nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare, pentru că mucoasa care căptușește anusul este subțire și bogat vascularizată.

Este posibil ca penetrarea să provoace mici fisuri în urma cărora să se scurgă câteva picături de sânge, însă nu există niciun pericol. Totuși, în astfel de situații este de preferat să fie întrerupt actul sexual pentru a evita ca acele mici fisuri cărora li se datorează sângerarea să se lărgească și să dea naștere unor complicații.

Se poate ajunge la orgasm prin sex anal ?


Bineînțeles că se poate ajunge, atât timp cât ambii parteneri simt plăcere. Femeile pot obține chiar un orgasm mai intens datorită stimulării punctului G, iar bărbații pasivi pot ajunge de asemenea la orgasm prin stimularea prostatei.

În ceea ce privește partenerul activ, orgasmul este indus de stimularea penisului în mod similar contactului sexual normal.

În concluzie, sexul anal este o experiență pe care o poți încerca dacă simți că te atrage o astfel de idee și dacă vrei să explorezi lucruri noi din sfera sexualității. Trebuie să conștientizezi în același timp riscurile la care te expui și totodată să îți iei toate măsurile de siguranță pentru a evita aceste riscuri și a face experiența una cât mai plăcută.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie și are studii de specialitate in urologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?