antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
Squirtingul este asociat deseori cu ejacularea feminină, însă există și teorii care fac o distincție clară între acest proces și cel de ejaculare în cazul femeilor. Așadar, vorbim în acest articol de un subiect destul de controversat, asupra căruia specialiștii în domeniul sexologiei și cercetătorii nu au căzut încă de acord și care nu este pe deplin lămurit.
Ceea ce se poate spune cu certitudine este faptul că squirtingul constă în expulzarea unui lichid din vagin în timpul orgasmului feminin sau în momentele de excitație maximă. Acest fenomen nu este prezent însă de fiecare dată când femeile ajung la orgasm, iar unele femei pot avea squirtng în mod frecvent, în timp ce altele nu experimentează o astfel de reacție pe întreg parcursul vieții sexuale.
Cu puținele date concrete pe care le avem la dispoziție, vom încerca să îți explicăm în cele ce urmează ce este squirtingul, ce senzații induce și cum poate fi obținut mai ușor.
Ce înseamnă squirting ?
Squirting-ul poate fi tradus ca „țâșnire” sau „împroșcare” și se referă la un act fiziologic specific unora dintre femei, ce constă în expulzarea unui lichid provenit din vezica urinară și canalul uretral, în timpul orgasmului sau în momentele de excitare intensă.
Medicul ginecolog Brandye Wilson-Manigat, unul dintre specialiștii care au studiat îndeaproape acest fenomen explică într-un articol că în timpul actului sexual, în vagin sunt secretate mai multe substanțe, iar lichidul eliminat în timpul squirtingului este inodor și incolor, fapt pentru care este confundat deseori cu urina limpede.
Un studiu realizat în 2022 de o echipă de cercetători din Japonia, aduce lămuriri și în această privință. Conform concluziilor formulate în urma analizării unor probe de lichid eliminat în timpul squirtingului de mai multe femei, acesta poate conține urină în proporții variabile, combinată cu fluide secretate de glandele Skene, care mai sunt numite și prostata feminină.
Acestea secretă un lichid vâscos de culoare alb-lăptoasă, care ajunge în canalul uretral și are scopul de a crea un mediu favorabil deplasării spermatozoizilor către uter. Există opinii ale unor specialiști care susțin că secreția acestor glande, care are loc tot în momente de excitație maximă, este de fapt ejacularea feminină, în timp ce alții consideră că squirtingul reprezintă procesul de ejaculare la femei.
Acest fenomen nu este specific tuturor femeilor, însă un studiu internațional a stabilit faptul că atunci când există, acesta are o incidență destul de ridicată.
În studiu au fost incluse 320 de femei peste 18 ani din mai multe zone ale globului, iar cele care au declarat că au squirting, au precizat că acest lucru se întâmplă de câteva ori pe săptămână. Așadar, vorbim de un fenomen comun în cazul acestora, pe care majoritate femeilor intervievate îl consideră benefic pentru că oferă diversitate vieții sexuale.
Cum este perceput squirtingul de către femei ?
În momentele premergătoare squirtingului femeile simt o senzație puternică similară nevoii de a urina, iar din această cauză acest proces fiziologic este confundat adesea cu urinarea.
Senzația nu este dată însă de urina acumulată în vezică, ci de secrețiile glandelor Skene, care ajung în canalul uretral. Aceste secreții sunt expulzate în timpul squirtingului, putând fi sau nu combinate cu mici cantități de urină provenite din vezică în urma contracțiilor mușchilor pelvieni. Spre deosebire de procesul de urinare, squrtingul este mai greu de controlat, fiind vorba de un proces fiziologic involuntar.
Studiul internațional citat anterior a mai relevat că 78,8% dintre femeile care au squirting consideră benefic acest lucru și un avantaj în ceea ce privește viața sexuală, iar de aceeași părere sunt și 90% din partenerii acestora. Se poate spune astfel că bărbății apreciază mai mult squirtingul decât femeile, pentru că acesta îi face să se simtă foarte capabili din punct de vedere sexual.
Pot toate femeile pot să obțină squirting ?
În mod categoric, nu, însă absența squirtingului chiar și în urma unui orgasm multiplu nu reprezintă semnul unei disfuncții sexuale și nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare.
Ca și sensibilitatea punctului G, capacitatea de a obține squiring diferă de la o persoană la alta și astfel se explică de ce unele femei pot avea squirting de mai multe ori pe săptămână (bineînțeles, în condițiile stimulării sexuale intense) iar altele nu au o astfel de experiență pe tot parcursul vieții.
Un studiu din 2013 numit „Female ejaculation orgasm vs. coital incontinence” a arătat că între 10% și 54% dintre femei experimentează ejacularea feminină într-o formă sau alta, aici fiind inclus și squirtingul.
De ce au femeile squirt ?
Squiringul se produce ca urmare a stimulării clitoridiene sau a punctului G. Clitorisul este cea mai sensibilă zonă erogenă din organismul feminin, astfel că stimularea sa produce o excitație sexuală puternică, ce declanșează mecanismele fiziologice care stau la baza squirtingului.
Și punctul G este o zonă erogenă importantă, însă gradul de sensibilitate variază de la o persoană la alta iar uneori este și dificil de localizat.
Trebuie precizat însă că glandele Skene sunt amplasate în apropierea punctului G, iar prin stimularea acestuia se stimulează și secreția de lichid specific, despre care am precizat mai devreme că ajunge în canalul uretral prin niște vase speciale. În acest mod, cresc șansele de a obține squirting, pe fondul acumulării de lichid din glandele Skene în canalul uretral.
Nu în ultimul rând, squiringul poate fi indus chiar și prin stimularea zonei anale, care este la rândul său o regiune a corpului foarte sensibilă, datorită numeroaselor terminații nervoase.
Cum se poate obține squirting ?
În afară de metodele de stimulare sexuală menționate mai sus, un studiu din 2013 a mai relevat faptul că femeile au mai multe șanse de a obține squirting atunci când se masturbează, decât atunci când fac sex cu un partener.
De asemenea, o condiție importantă pentru obținerea squirtingului este atingerea orgasmului, datele statistice incluse în acest studiu indicând faptul că fenomenul apare cel mai des în timpul climaxului sexual. Este nevoie totodată de o stare psihică adecvată, fiind foarte important ca femeile să fie pe deplin relaxate și să lase la o parte orice grijă, emoție negativă sau alți factori generatori de stres.
Nu în ultimul rând, studiul din 2013 mai arată ce cele mai mari șanse de a obține squirtingul le oferă stimularea punctului G, autorii recomandându-le chiar femeilor care vor să aibă o primă experiență de acest gen să se concentreze pe această tehnică.
În concluzie, squirtingul poate fi considerat o manifestare a ejaculării la femei, însă aceasta se poate produce și fără expulzia puternică de lichid, doar prin secreția unui fluid văscos și albicios din glandele Skene. Squirtingul nu reprezintă o condiție necesară într-un act sexual, ci doar un act fiziologic specific unora dintre femei, care are loc preponderent în timpul orgasmului.