antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
Libidoul scăzut este o tulburare sexuală destul de frecventă, specifică în egală măsură femeilor și bărbaților, care apare în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, însă se poate manifesta și mai timpuriu din diferite cauze de natură fizică sau psihică. În limbaj medical este folosită denumirea de tulburare de dorință sexuală hipoactivă, constând în scăderea sau chiar dispariția interesului pentru activitatea sexuală, pentru o perioadă mai îndelungată de timp.
Au fost identificate o serie de posibile cauze pentru libidoul scăzut, iar printre cele mai des întâlnite se numără anumite afecțiuni medicale, tulburările de natură hormonală, anumite tratamente medicamentoase precum și stările psihice negative, cum ar fi stresul cronic, anxietatea sau depresia. De asemenea, și relațiile tensionate în cuplu pot duce deseori la scăderea libidoului.
Primul pas în tratarea acestei tulburări constă în identificarea cauzei, iar în funcție de natura acesteia pot fi găsite soluții eficiente pentru creșterea dorinței sexuale care constau fie în administrarea unor medicamente, fie în consiliere se specialitate.
La ce vârstă apare libidoul scăzut ?
Scăderea libidoului la femei apare în cazul lor mai devreme decât la bărbați, fiind legată de instalarea menopauzei. Se întâmplă de obicei spre sfârșitul celui de-la patrulea deceniu de viață, mai precis între 47 și 50 de ani, însă această tulburare poate apărea și mai târziu.
În cazul bărbaților, dorința sexuală se menține la un nivel ridicat până în jurul vârstei de 60 de ani și uneori chiar și până la 70 de ani, în funcție de stilul de viață, starea de sănătate și starea psihică.
Trebuie precizat că nu există o vârstă anume de la care se poate spune că scade libidoul, pentru că fiecare organism are proprietățile sale care pot face ca această tulburare să se instaleze mai devreme sau mai târziu. După cum vom arăta mai târziu, există și alte cauze care pot influența libidoul, în funcție de care dorința sexuală pate persista până la vârste înaintate sau poate scădea prematur.
Cât de comun este libidoul scăzut ?
Un studiu pe această temă efectuat în 2016 de Asociația Americană pentru Sănătate Sexuală în rândul a 2.501 de femei din Statele Unite, cu vârste între 21 și 49 de ani, a relevat că libidoul scăzut era o problemă mai frecventă decât se credea la acel moment.
Concret, studiul realizat pe baza completării unor chestionare a arătat că 48% din femeile între 21 și 49 de ani care nu ajunseseră la menopauză aveau o dorință sexuală mai scăzută decât în trecut, ceea ce echivalează cu scăderea libidoului.
Din nefericire, stilul de viață modern a făcut ca libidoul scăzut să fie o problemă tot mai des întâlnită în rândul persoanelor tinere și al adulților, fiind influențată de o serie de factori cu care ne confruntăm cu toții în viața de zi cu zi. Stresul, lipsa de timp și odihna insuficientă sunt doar trei dintre acești factori la care se pot adăuga mulți alții, care variază de la o persoană la alta.
Concluziile comunicate de autorii studiului mai arată că libidoul scăzut este cea mai comună disfuncție sexuală feminină și afecta la momentul respectiv aproximativ 4 milioane de femei din Statele Unite, care nu se aflau la menopauză.
Principalele cauze ale unui libido scăzut
Așa cum am promis mai devreme, revenim asupra cauzelor libidoului scăzut cărora le alocăm un capitol aparte pentru a le prezenta în detaliu.
Așadar, iată care pot fi principalele cauze care pot determina scăderea libidoului, conform imaginii de mai jos:
Afecțiunile cronice
Afecțiunile cronice sunt boli cu o perioadă de manifestare îndelungată , multe dintre ele chiar incurabile care au o evoluție lentă, alterând progresiv starea de sănătate. Unele dinte ele pot avea efecte negative și asupra aparatului reproducător, ceea ce duce la o scădere a dorinței sexuale. De asemenea, afecțiunile cronice pot influența negativ și starea psihică, acesta fiind un alt mod prin care determină scăderea libidoului.
- Bolile cardiovasculare – pot afecta circulația sângelui către organele genitale, determinând astfel apariția unor disfuncții sexuale.
- Diabetul zaharat – afectează în timp nervii și vasele de sânge, ceea ce poate duce la probleme de natură sexuală și scădere a libidoului.
- Bolile endocrine – provoacă dezechilibre hormonale, care scad nivelul libidoului și totodată determină alte disfuncții sexuale
- Bolile neurologice – pot afecta funcționarea sistemului nervos și prin aceasta funcționalitatea aparatului reproducător.
- Bolile digestive cronice – afecțiunile din această gamă pot cauza disconfort abdominal asociat cu stres și oboseală – stări ce afectează libidoul.
Consumul anumitor medicamente
Uneori, și medicamentele administrate pentru tratarea acestor boli pot fi cauza libidoului scăzut prin efectele secundare pe care le produc. Cele mai cunoscute clase de medicamente care pot duce la căderea libidoului sunt:
- Antidepresivele – anumite clase de antidepresive, în special inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, pot afecta dorința sexuală.
- Blocantele receptorilor de histamină H2 – medicamentele utilizate pentru tratarea ulcerelor, cum ar fi cimetidina, pot avea efecte secundare care includ scăderea libidoului.
- Blocantele receptorilor de dopamină – sunt medicamente folosite în tratamentul afecțiunilor precum schizofrenia sau boala Parkinson, iar prin efectul lor asupra sistemului nervos pot influența libidoul.
- Beta-blocantele – folosite pentru a trata hipertensiunea arterială și alte afecțiuni, beta-blocantele pot avea efecte secundare asupra funcției sexuale.
- Statinele – sunt medicamente utilizate pentru a reduce nivelul de colesterol, iar în unele cazuri pot fi asociate cu scăderea libidoului.
- Contraceptivele și tratamentele hormonale – anumite medicamente administrate în tratamentele hormonale, cum ar fi cele utilizate în terapia de substituție hormonală sau anumite contraceptive, pot acea un efect negativ asupra dorinței sexuale.
Sindromul picioarelor neliniștite
Este vorba de o afecțiune neurologică ce provoacă o senzație neplăcută la nivelul membrelor inferioare și o dorință de a mișca picioarele pentru a alina disconfortul.
Această senzație apare în special în timpul odihnei sau seara, ceea ce poate afecta calitatea somnului, ducând și la scăderea dorinței sexuale. De asemenea, starea de agitație și disconfortul generat de această afecțiune sunt alți factori care diminuează libidoul.
Depresia
Depresia este o afecțiune psihică, determinată de multe ori de stresul cronic sau stările de anxietate. De asemenea, anumite evenimente care afectează psihicul în mod negativ pot sta la baza depresiei.
Această afecțiune determină anumite dezechilibre ale substanțelor chimice din creier, responsabile cu starea de bine și reglarea dorinței sexuale, ducând astfel la scăderea libidoului. De asemenea, oboseala și lipsa de energie sunt alte simptome specifice ale depresiei, ce pot diminua semnificativ dorința sexuală.
Înaintarea în vârstă
Este o cauză naturală care nu poate fi evitată, dar scăderea libidoului poate fi întârziată printr-un stil de viță sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, multă mișcare și evitarea viciilor precum fumatul, consumul de alcool sau de stupefiante.
Libidoul scăzut le femei
Scăderea libidoului la femei apare odată cu instalarea menopauzei, care marchează finalul perioadei în care acestea pot procrea.
Menopauza aduce cu sine scăderea nivelului de hormoni feminini estrogen și progesteron, precum și o serie de simptome neplăcute cum ar fi bufeurile, transpirația abundentă, tulburările de somn și alterarea stării de spirit.
Înainte de menopauză, femeile se mai pot confrunta cu scăderea libidoului în perioada sarcinii, când au loc, de asemenea, o serie de modificări hormonale ce influențează dorința sexuală. Totodată, perioada sarcinii este caracterizată și de un anumit grad de disconfort fizic, ce constituie un alt factor determinant pentru libidoul scăzut.
Perioada de refacere după naștere nu este nici ea una propice pentru o viață sexuală foarte activă, iar libidoul poate rămâne la cote scăzute și în lunile următoare, caracterizate de oboseală și stres. În același timp, atenția tinerelor mame este concentrată preponderent asupra noilor născuți, ceea ce menține dorința sexuală la un nivel redus.
De ce scade libidoul la menopauză?
Scaderea libidoului la menopauză se datorează modificărilor care au loc în organismul femeilor în perioada instalării menopauzei și după aceea. Mai exact, instalarea menopauzei determină o scădere a nivelului de hormoni sexuali estrogen și testosteron, precum și uscăciune vaginală.
Este important de reținut totuși că instalarea menopauzei nu înseamnă și sfârșitul vieții sexuale, iar conștientizarea acestui fapt le poate ajuta pe femei să depășească momentul dificil și să își păstreze libidoul la un nivel ridicat.
Libidoul scăzut la bărbați
Scăderea libidoului la bărbați este asociată în mod frecvent cu nivelurile scăzute de testosteron. Testosteronul este cel mai important hormon sexual masculin, iar când nivelul său scade, pot apărea diverse probleme legate de sănătatea sexuală, inclusiv libidoul scăzut.
Nivelul de testosteron scade inevitabil odată cu înaintarea în vârstă, însă poate fi determinat și de obiceiuri nesănătoase precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, de excesul ponderal, de stres sau anumite probleme medicale ori tratamente asociate acestora.
Tratament natural pentru libido scăzut
Există mai multe metode naturale pentru cresterea libidoului, iar o dietă sănătoasă bogată în vitamine și minerale esențiale este una dinele.
De asemenea și administrarea de suplimente alimentare care conțin substanțe naturale recunoscute pentru susținerea funcției sexuale este o soluție eficientă pentru tratarea libidoului scăzut.
Un exemplu relevant în acest sens este suplimentul natural VigoForte care poate fi procurat fără prescripție medicală, având și aprobarea Ministerului Sănătății. Produsul conține șase substanțe de bază, fiecare cunoscută pentru efectele benefice asupra potenței și a apetitului sexual. Este vorba de tribulus terrestris, L-arginină, scorțișoară, extract de scoarță de pin, rădăcină de rhodiola și ginseng – toate substanțe naturale.
VigoForte este disponibil sub formă de capsule care se administrează cu 20-30 de minute înainte de a întreține un act sexual, pentru a crește libidoul, a îmbunătăți potența și prelungi plăcerea prin întârzierea momentului ejaculării.
Datorită proprietăților sale, produsul este recomandat atât pentru tratarea libidoului scăzut, dar și a disfuncției erectile și a ejaculării precoce. Administrarea sa nu presupune niciun fel de risc, întrucât în perioada de testare și ulterior, după ce produsul a fost aprobat pentru utilizare, nu au fost raportate efecte adverse.
Ce afrodiziace pot să crească libidoul?
Da, prin definiție afrodiziacele naturale sunt substanțe care au proprietatea de a stimula dorința și excitația sexuală, astfel că e de la sine înțeles că acestea pot fi folosite ca o modalitate eficientă de creștere a libidoului.
Există o gamă largă de afrodiziace, începând cu plantele cunoscute ca având acest efect, continuând cu anumite ingrediente folosite pentru prepararea unor feluri de mâncare sau a unor băuturi. De asemenea, există și substanțe chimice cu efect afrodiziac, care sunt folosite de obicei sub formă de medicamente sau suplimente alimentare.
Indiferent de natura lor, afrodiziacele acționează prin îmbunătățirea circulației sanguine, creșterea nivelului de energie și stimularea sistemului nervos, însă intensitatea efectului diferă de la o persoană la alta.
Ciocolata, stridiile, ginsengul, ghimbirul și vanilia sunt câteva din cele mai cunoscute afrodiziace care pot fi folosite pentru creșterea libidoului și sporirea plăcerii sexuale.