Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Ce înseamnă BDSM și cum se poate practica în siguranță

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

BDSM este o denumire generică atribuită unei game variate de practici erotice care au în comun dominarea exercitată de unul sau mai mulți parteneri asupra uneia sau mai multor persoane care au comportament submisiv. Practicile BDSM sunt destul de controversate, iar din același motiv sunt și cele mai cunoscute, iar cu toate că unii se feresc să recunoască deschis acest lucru, reprezintă pentru mulți o tentație.

Cele patru litere din denumire sunt inițialele unor categorii distincte de astfel de practici erotice care de cele mai multe ori sunt combinate pentru a da naștere unor scenarii cât mai încărcate de tensiune sexuală și cât mai generatoare de plăceri intense pentru cei care au fantezii din aria BDSM.

Pentru cei nefamiliarizați cu fenomenul, practicile BDSM ar putea părea dure sau violente iar uneori chiar așa stau lucrurile, însă cei implicați simt plăcere să experimenteze durerea sau umilința, la fel de bine cum partenerii lor simt plăcerea de a provoca astfel de senzații.

Ce însemnă BDSM ?


Înainte de a pătrunde mai profund în lumea BDSM trebuie să lămurim din start ce semnifică această denumire, care pentru neinițiați poate stârni nedumerire. Așa cum spuneam este vorba de un acronim, care în „traducere” înseamnă Bondage/Discipline, Domination/Submission, Sadism/Masochism. Pentru a merge și mai departe cu traducerea, în română, denumirea detaliată ar însemna Constrângere/Disciplină, Dominare/Supunere și Sadomasochism.

Este foarte greu de stabilit când a început istoria BDSM, pentru că în jurul acestor practici a fost păstrată întotdeauna discreția de către cei implicați, însă există date certe că originile sale datează din urmă cu sute de ani.

Denumirea de BDSM a fost folosită pentru prima dată mult mai târziu, datând din 1991, când a apărut într-un mesaj postat pe un forum cu o secțiune dedicată discuțiilor din această arie. Ulterior, BDSM a deveni o denumire generică pentru practicile erotice care implică disciplina, constrângerea, dominarea supunerea și sadomasochisul, considerat latura extremă.

În prezent se vorbește mult mai deschis despre BDSM, dovadă fiind și articolul de față , există cluburi și comunități în care oricine poate avea acces și se poate iniția în astfel de practici, dar cu toate acestea, subiectul este considerat de mulți ca fiind tabu.

Care este prevalența BDSM ?

Pentru că multe persoane se feresc să recunoască deschis că practică BDSM, iar de multe ori secretul este păstrat chiar și față de partenerul sau partenera de viață, este foarte dificil sau poate chiar imposibil de stabilit care este prevalența acestui fenomen în rândul populației adulte.

Cu toate acestea, subiectul stârnește interes, iar de acea s-au făcut mai multe studii în încercarea de a afla cât mai exact care este procentul populației atrase de practicile BDSM.

Conform unui astfel de studiu efectuat în 2016 și publicat apoi în „The journal of sex research”, circa 47% din femeile chestionate și aproximativ 60% dintre bărbați au declarat că una din fanteziile lor preferate este să își domine sexual partenerul sau partenera în timp ce restul femeilor și bărbaților au declarat că preferă să fie dominați, adoptând atitudinea submisivă.

Participanții la studiu au mai fost întrebați dacă au participat sau și-ar dori să participe la o activitate sexuală mai puțin convențională. La această întrebare 37% dintre subiecți au declarat că au participat cel puțin o dată la o astfel de activitate sexuală ieșită din tipare, în timp ce 47% au recunoscut deschis că și-ar dori să ia parte la așa ceva.

Putem trage astfel concluzia că interesul față de practicile BDSM este destul de ridicat, la fel și prevalența în rândul populației active sexual.

Este BDSM o boală mintală ?

Nu, BDSM-ul nu este o boală mintală și aces lucru este dovedit și de către studiu „Psychological characteristics of BDSM practitioners” care dovedește faptul că practicații BDSM nu au niciun fel de probleme psihice, și chiar stau mai bine la acest capitol în comparație cu suspinătorii înfocați ai sexului tradiționalist.

Autorii studiului consideră că practicile BDSM trebuie interpretate mai degrabă ca o simplă activitate recreațională decât o manifestare a unor probleme de natură psihică. În studiu au fost incluși 902 practicanți ai BDSM și 402 subiecți din afara fenomenului, care au reprezentat grupul de control.

Participaților li s-a cerut să completeze niște chestionare, iar pe baza răspunsurilor primite, autorii studiului au concluzionat că practicanții BDSM sunt mai extrovertiți, mai deschiși către experiențe noi, mai conștiincioși și mai puțin vulnerabili atunci când sunt respinși de parteneri sau partenere.

Din răspunsurile date de aceștia nu a reieșit că practicanții BDSM ar avea probleme psihice, ba chiar s-a constatat că stau foarte bine la acest capitol și sunt mai puțini predispuși la astfel de probleme față de cei din grupul de control.

Cum sa practici BDSM-ul în siguranță


Pentru ca partenerii să se bucure din plin de experiența BDSM trebuie să discute în prealabil și să cadă de acord asupra practicilor pe care le vor pune în aplicare și asupra nivelului până la care pot să „împingă” lucrurile.

Scenariile depind de preferințele fiecăruia și de toleranța la durere sau presiune psihică, iar din acest punct de vedere trebuie să se țină cont în primul rând de dorințele partenerului submisiv.

  • Stabilirea Regulilor de bază

Se stabilesc astfel de la început niște reguli de bază și niște limite care nu trebuie depășite.

De asemenea, pentru practicile ceva mai dure este foarte important ca partenerii să stabilească un cuvânt sau un gest de siguranță cu ajutorul căruia persoana submisivă să poată cere oprirea activității, în cazul în care intensitatea acțiunilor la care este supusă îi provoacă disconfort major sau suferință exagerată.

  • Alegerea unui „safeword”

De asemenea, se poate stabili și un cod care să conțină mai multe cuvinte sau gesturi prin care partenerul submisiv să poată cere reducerea graduală a intensității acțiunilor, fără întreruperea practicilor erotice.

Este de preferat ca acest cod să fie unul succint, pentru ca partenerii să rețină ușor semnificația cuvintelor sau gesturilor și să nu existe riscul apariției unor confuzii. De asemenea, mai trebuie precizat că toate cuvintele de siguranță trebuie să fie scurte și ușor de pronunțat.

  • Ia-o încet și nu grăbi lucrurile

Intensitatea acțiunilor erotice trebuie să fie crescută treptat, până la nivelul maxim de suportabilitate al partenerului submisiv, iar în jocul erotic pot fi incluse costume, jucării sexuale și orice fel de alte accesorii care pot spori plăcerea sexuală.

De asemenea, nu încerca de la bun început practici extreme iar în astfel de situații partenerul dominant trebuie să aibă o foarte bună experiență, pentru a evita accidentele și alte riscuri.

Diferența dintre BDSM și abuz


Aceleași persoane care nu cunosc aproape nimic despre BDSM dar țin să exprime păreri referitoare la aceste practici, le cataloghează de multe ori ca fiind abuzive și traumatizante din punct de vedere fizic și psihic.

Partenerii dominatori sunt astfel priviți ca niște agresori iar submisivii sunt considerate victime ale abuzurilor acestora.

Graficul de mai jos ne arata, diferentele clare dintre BDSM si abuz.

În rândurile de mai jos, vom detalia mai mult diferențele dintre BDSM și abuz. Iată cele mai comune diferențe:

  • În primul rând, orice practică BDSM este consensuală, ceea ce înseamnă că se desfășoară cu acordul tuturor partenerilor implicați inclusiv al submisivilor pe care necunoscătorii îi privesc ca fiind victime. Dacă partenerii submisivi nu și-ar da acordul și ar fi supuși acestor practici împotriva voinței lor, abia atunci s-ar putea vorbi de abuz.
  • După cum am arătat mai sus, practicile BDSM respectă anumite reguli, în timp ce în cazul abuzului nu se pune problema de așa ceva, totul fiind la voia agresorului, care acționează după cum crede de cuviință.
  • Partenerii angrenați în practicile BDSM discută dinainte scenariul și cad de acord asupra unor reguli și limite, în timp ce în cazul abuzului nu există nicio discuție de acest gen între agresor și victimă.
  • Practicile BDSM au scopul de a oferi plăcere mutuală atât partenerilor dominanți cât și submisivilor, în timp ce persoanele abuzate au cu totul alte trăiri, iar agresorul nu urmărește decât satisfacerea propriilor plăceri și dorințe.
  • Partenerii submisivi din practicile BDSM au control asupra acțiunilor exercitate asupra lor, putând oricând cere ca acestea să se reducă în intensitate sau să se oprească, prin intermediul cuvintelor sau gesturilor de siguranță dinainte stabilite. De cealaltă parte, victimele abuzurilor nu au niciun fel de control asupra agresorului, fiind nevoite să se lupte efectiv cu acesta pentru a se proteja.
  • Între partenerii angrenați în practicile BDSM există întotdeauna o conexiune, ambii fiind preocupați atât de propria plăcere, cât și de plăcerea celuilalt, dar în cazul abuzului nu există o astfel de conexiune, iar trăirile insuflate victimei nu au nimic în comun cu plăcerea.
  • În practicile BDSM nu se face abuz de alcool sau droguri pentru că există riscul ca lucrurile să scape de sub control și totodată se reduce plăcerea. În schimb, în cele mai multe cazuri de abuz agresorul acționează sub influenta acestor substanțe, care îi insuflă comportamentul violent și îl fac să nu mai gândească rațional.

Așadar BDSM reprezintă o modalitate sigură și plăcută prin care anumite fantezii sexuale pot fi transpuse în realitate, iar adepții acestor practici care pentru unii pot părea neobișnuite sunt persoane perfect normale, deschise către experiențe sexuale noi și preocupate în egală măsură atât de plăcerea proprie cât și de satisfacerea partenerului sau partenerei.

Sub nicio formă Practicile BDSM  nu trebuie confundate cu abuzul iar cei care se implică în astfel de activități nu trebuie priviți ca niște persoane cu probleme.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie și are studii de specialitate in urologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?