antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
Menopauza este o etapă naturală și inevitabilă în viața oricărei femei, marcând sfârșitul perioadei de fertilitate, în care aceasta poate procrea. În general, femeile ajung la menopauză între vârstele de 41 și 57 de ani, însă de cele mai mult ori acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 50-51 de ani.
Odată cu înaintarea în vârstă, nivelurile de estrogen și progesteron (hormonii sexuali feminini) încep să scadă, afectând progresiv ovulația până când aceasta încetează. Acela este momentul instalării menopauzei, iar procesul este unul ireversibil, astfel că femeile ajunse în această etapă nu mai au ciclu menstrual și nu mai pot procrea din cauza faptului că aparatul reproducător nu mai produce ovule care să poată fi fecundate de spermatozoizi.
Evident că instalarea menopauzei aduce cu sine o serie de schimbări, inclusiv în privința vieții sexuale, după cum relevă și rezultatele unui studiu publicat de „Fertility and Sterilit” efectuat în rândul a 430 de femei din Australia, cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani, unde au fost observate schimbări semnificative în ceea ce privește viața sexuală, determinate în principal de scăderea libidoului, de apariția uscăciunii vaginale și de alterarea relațiilor cu partenerii de viață, pe fondul schimbărilor pe plan fizic și psihic ce apar odată cu menopauza.
Cum afectează menopauza viața sexuală ?
Factorii care afectează viața sexuală după menopauză sunt mai numeroși decât cele trei cauze menționate de autorii studiului pe care tocmai l-am citat, așa că ne-am decis să le acordăm atenția cuvenită și să îi prezentăm în detaliu în cele ce urmează.
Scăderea dorinței sexuale
Spuneam că odată cu înaintarea în vârstă încep să scadă progresiv nivelurile de hormoni sexuali feminini, ceea ce determină o serie de schimbări în organism. Printre acestea se numără și scăderea dorinței sexuale, care este controlată de estrogen și progesteron. În același tip, un nivel scăzut al acestor hormoni determină anumite schimbări și în ceea ce privește funcționalitatea aparatului reproducător ceea ce face ca sexul să devină inconfortabil, fapt ce contribuie, de asemenea, la scăderea libidoului în perioada menopauzei și chiar la dispariția dorinței sexuale.
Durerea în timpul actului sexual
Pentru că am amintit mai devreme de disconfortul resimțit în timpul actului sexual de femeile la menopauză, trebuie să precizăm că durerea este una din principalele componente ale acestuia. Se estimează că între 25% și 45% dintre femeile care au intrat în perioada de menopauză simt durere în timp ce întrețin relații sexuale, intensitatea acesteia variind de la caz la caz.
Durerea reduce semnificativ plăcerea sexuală și induce o stare de indispoziție în timpul actului sexual. Astfel, sexul devine o experiență neplăcută, iar o consecință firească este scăderea libidoului, întrucât actul sexual este asociat cu disconfortul major generat de durere.
Uscăciunea vaginală
Sub efectul stimulilor sexuali care produc excitație, glandele de la nivelul vaginului secretă un lichid care umezește mucoasa vaginală cu scopul de a lubrifia canalul vaginal și a facilita astfel penetrarea. Și acest proces de lubrifiere este influențat de nivelul de hormoni sexuali feminini, iar pe măsură ce acesta scade este firesc să fie afectată și funcționarea glandelor care îndeplinesc acest rol.
Astfel apare uscăciunea vaginală, care face ca mucoasa ce căptușește canalul vaginal să devină tot mai uscată și mai subțire, ceea ce constituie și una dintre cauzele durerii de care tocmai am amintit. În afară de durerea în timpul actului sexual, uscăciunea vaginală mai poate provoca mâncărime și iritații în zona genitală, în special după întreținerea unui act sexual.
Aproximativ 50-60% dintre femeile ajunse la menopauză se confruntă cu această problemă care este asociată de cele mai multe ori cu atrofia vaginală – afecțiune ce constă în subțierea și uscarea mucoasei vaginale, care devine astfel mult mai vulnerabilă.
Metode de creștere a libidoului femeilor la menopauză
Instalarea menopauzei nu înseamnă neapărat sfârșitul vieții sexuale a femeilor, cu toate că acestea nu mai pot procrea și apar anumite disfuncții la nivelul aparatului genital. Manifestările neplăcute ale menopauzei pot fi ameliorate iar unele din ele chiar pot fi prevenite apelând la câteva metode simple și la îndemâna oricui.
Există mai multe strategii și metode pentru creșterea libidoului la femeile aflate la menopauză:
- Schimbarea stilului de viață – în primul rând se impune o schimbare a stilului de viață, trecând la o alimentație mai echilibrată, bogată în nutrienți esențiali și cu un aport mai scăzut de grăsimi și calorii și renunțând la obiceiurile nesănătoase precum sedentarismul, fumatul și consumul de alcool în exces.
- Exercițiile fizice – renunțarea la sedentarism presupune o viață mai activă din care nu trebuie să lipsească exercițiile fizice, care stimulează circulația în zona genitală și îmbunătățesc starea de spirit. Aceste exerciții se fac în mod regulat, respectând un anume program săptămânal pe care fiecare femeie și-l poate stabili, în funcție de timpul liber pe care îl are la dispoziție. Se recomandă cel puțin 30 de minute de activități fizice intense efectuate zilnic sau un program de 4-5 ore cumulate săptămânal, în reprize de câte 60-90 de minute, în anumite zile.
- Întărirea mușchilor pelvieni – de asemenea, întărirea mușchilor pelvieni cu ajutorul exercițiilor Kegel îmbunătățește circulația și crește sensibilitatea în zona genitală, ameliorând durerile și alte simptome neplăcute. Aceste exerciții constau în contractarea și relaxarea mușchilor pelvieni în reprize scurte de 3-5 secunde. Se fac 10-15 astfel de repetări în cadrul unei sesiuni de exerciții iar pe parcursul zilei trebuie făcute 3-4 astfel de sesiuni.
- Comunicarea cu partenerul – este important ca partenerul să înțeleagă toate aceste schimbări care au loc în organismul femeii ajunse la menopauză și să îi asigure sprijin emoțional în această perioadă dificilă pentru ea. Nu toți bărbații conștientizează acest lucru, astfel că este necesar ca femeile să discute deschis cu partenerii lor pe marginea acestui subiect, pentru a evita eventualele tensiuni din cuplu datorate schimbărilor ce vor interveni în viața sexuală.
Pot afrodisiacele crește libidoul la femei cu menopauză ?
Și administrarea anumitori afrodiziace pentru ea, care pot fi de ajutor în creșterea libidoului și îmbunătățirea vieții sexuale a femeilor la menopauză, existând anumite plante cunoscute pentru efectele lor benefice în acest sens.
- Ginko biloba – este un arbore originar din China, ale cărui frunze sunt folosite de mii de ani în medicina tradițională. Acestora li se atribuie și efecte afrodiziace, întrucât stimulează circulația sanguină, inclusiv în zona genitală. Astfel, prin îmbunătățirea circulației crește sensibilitatea în zona respectivă, răspunsul la stimulii sexuali este mai intens, iar pe fondul gradului sporit de excitare crește și nivelul libidoului.
- Maca – de această dată vorbim de o plantă de origine sud-americană de la care se folosește preponderent rădăcina. Aceasta conține substanțe ce îi conferă calități afrodiziace prin faptul că îmbunătățește starea de spirit și crește nivelul de energie, iar în același timp reglează nivelul hormonal, stimulând producția de estrogen și progesteron în cazul femeilor aflate în pragul menopauzei.
- Șofran – șofranul este un condiment intens folosit în bucătărie, însă este cunoscut totodată și prin prisma efectelor sale afrodiziace. Spre deosebire de celelalte afrodiziace menționate anterior, șofranul acționează asupra sistemului nervos, stimulând producția de substanțe care au rolul de neurotransmițători. Mai exact, este vorba de serotonină și dopamină, care sunt responsabile de inducerea unei stări de bine și de intensificarea plăcerii, îmbunătățind totodată și motivația pentru a obține aceste stări.
Se poate obține orgasm după menopauză?
Da, se poate obține orgasm dupa menopauză. Experiența din viața reală și studiile realizate pe această temă au dovedit că obținerea orgasmului este posibilă și după menopauză, însă pentru unele femei poate fi mai dificil iar pentru altele chiar imposibil.
De aceeași părere sunt și specialiștii din cadrul Societății Nord-Americane pentru Menopauză, care au concluzionat că menopauza poate avea un impact profund asupra capacității femeilor de a atinge orgasm, însă există soluții eficiente a gestiona schimbările ce apar în această perioadă a vieții îmbunătăți experiența sexuală.
În concluzie, menopauza constituie o etapă firească în viața oricărei femei care se apropie de vârsta de 50-55 de ani, ce presupune dispariția ciclului menstrual și a capacității de a procrea. Aceasta determină o serie de alte schimbări în organism, însă printr-un bun management al menopauzei, femeile pot avea în continuare o viață sexuală normală, fiind totodată scutite de riscul apariției unei sarcini nedorite.