Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Abstinența Sexuală (Lipsa Sexului): Ce este, Avantaje & Dezavantaje

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Deși plăcerea sexuală este unică și însoțită de o serie de beneficii, există situații în care anumite persoane decid să renunțe temporar sau pe termen nelimitat la orice activitate sexuală, iar motivele care stau în spatele unei astfel de hotărâri sunt din cele mai diverse. În cazul acestor persoane se poate vorbi de abstinență sexuală, care constă în lipsa activității sexuale și atrage după sine o serie de avantaje și dezavantaje.

După cum reiese din titlu, despre aceste avantaje și dezavantaje ne-am propus să vorbim în mod special in cadrul acestui articol, din care mai poți afla ce este, mai exact, abstinența sexuală, de câte tipuri poate fi și cât poate să dureze. De asemenea, îți vom explica diferența dintre abstinență sexuală și asexualitate, iar pe final îți vom reaminti care sunt beneficiile sexului și care sunt soluțiile la care poți să apelezi pentru a-ți îmbunătăți dorința sexuală.

Ce este abstinența sexuală ?


Abstinența sexuală poate fi definită ca fiind lipsa totală a activității sexuale, ca urmare a unei decizii persoanele influențate de anumite motive. O astfel de hotărâre poate fi luată pentru o perioadă limitată de timp sau poate fi pe termen nedeterminat, uneori chiar și până a sfârșitul vieții.

Motivele care stau în spatele deciziei de a renunța le activitatea sexuală sunt din cele mai variate, iar de cele mai multe ori țin de anumite principii religioase sau personale, dorința individului de a se concentra asupra altor aspecte importante ale vieții, de a-și păstra virginitatea, de a evita  o sarcină nedorită sau riscul de a contracta o boală sexuală. De asemenea, separarea pentru o anumită perioadă de partenerul și partenera de viață este un alt motiv frecvent al abstinenței sexuale, motivată de dorința de a rămâne fidel sau fidelă persoanei iubite.

În același tip există și situații care nu in neapărat de voința persoanei respective dar impun abstinența sexuală, iar în acest caz ne referim în mod special la anumite intervenții chirurgicale, accidentări, unele afecțiuni sau tratamente în cazul cărora se recomandă evitarea efortului sau care pot genera disfuncții sexuale.

Nu în ultimul rând, stima de sine scăzută, anxietatea sexuală, timiditatea exagerată sau anumite disfuncții ale aparatului reproducător sunt adesea cauze principale pentru abstinența sexuală.

De câte tipuri este abstinența sexuală?

Există două tipuri de abstinență sexuală, respectiv cea primară și cea secundară. În cazul abstinenței sexuale primare, decizia aparține unor persoane care nu și-au început încă viața sexuală și amână acest moment pentru o anumită perioadă sau pe termen nelimitat. Un exemplu frecvent de abstinență primară este cel al femeilor care doresc și-și păstreze virginitatea până la momentul căsătoriei.

În ceea ce privește abstinența sexuală secundară, despre aceasta se poate vorbi în cazul persoanelor care și-au început deja viața sexuală și au la activ mai multe experiențe, dar decid la un moment dat să își înceteze activitatea sexuală din motivele precizate mai sus sau din oricare alte cauze.

Care este prevalența abstinenței sexuale ?

Pentru că multe persoane preferă să păstreze discreția în privința vieții lor sexuale, este foarte dificil de stabilit cu exactitate incidența abstinenței sexuale și prevalența sa în grupuri  sau categorii de populație. O cercetare în acest sens s-a bazat pe un număr de 13.154 de studii anterioare din care au fost selectate date elocvente referitoare la prevalența abstinenței sexuale în anumite comunități și categorii de populație.

Făcând o sinteză a datelor conținute în aceste studii, cercetătorii au stabilit că prevalența abstinenței sexuale primare în rândul bărbaților tineri era cuprinsă între 3,4% și 83,3%, în timp ce în rândul celor de vârstă mijlocie prevalența era cuprinsă între 12,5% și 15,5%. În ceea ce privește abstinența secundară, s-a stabilit că aceasta ar avea o prevalență între 1,3% și 83,6% în rândul bărbaților tineri și între 1,2% și 67,7% în cazul bărbaților de vârstă mijlocie.

Avantajele abstinentei sexuale


În unele cazuri, cei care decid să treacă la abstinență sexuală temporar, definitiv sau pe termen nelimitat sunt motivați de anumite avantaje pe care le aduce cu sine lipsa activității sexuale. Cele mai importante dintre ele sunt următoarele:

  • Evitarea sarcinilor neplanificate – fie că au avut deja o experiență de acest gen, fie că se tem de o astfel de situație, multe persoane aleg abstinența sexuală pe care  o consideră cea mai eficientă metodă de contracepție.
  • Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală – abstinența sexuală constituie totodată și cea mai bună metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, riscul asociat fiind egal cu zero. Este și normal, pentru că sistând orice activitate sexuală se suspendă și principala cale de transmitere a acestor boli.
  • Dezvoltarea autocontrolului – abstinența sexuală contribuie la o mai bună capacitate de control a impulsurilor sexuale, permițând celor care o practică să se concentreze mai bine asupra altor aspecte importante ale vieții  și dezvoltându-le încrederea în forțele proprii.

Dezavantaje abstinenței sexuale


Lipsa activității sexuale vine la pachet și cu numeroase dezavantaje care nu sunt deloc de neglijat și devin tot mai greu suportabile pe măsură ce perioada de abstinență se prelungește. Iată care sunt principalele dezavantaje ale abstinenței sexuale:

  • Frustrarea sexuală – frustrarea sexuală apare ca urmare a neîndeplinirii nevoilor și dorințelor sexuale, care sunt absolut firești pentru orice individ. Aceasta se manifestă sub forma unei stări de tensiune însoțită de insatisfacție și emoții negative legate se tot ceea ce ține de sexualitate.  
  • Provocări emoționale și psihologice – există și o importantă componentă psihică legată de activitatea sexuală, iar atunci când aceasta este sistată, impactul se resimțite și în plan psihologic. Astfel, abstinența sexuală generează adesea stări de stres, anxietate, care pot duce chiar și la depresie.
  • Probleme în viața de cuplu – componenta sexuală joacă un rol important în viața oricărui cuplu, iar dacă unul dintre parteneri decide să devină abstinent din acest punct de vedere, tensiunile nu vor întârzia să apară.
  • Limitarea experienței sexuale – persoanele care practică abstinența sexuală primară dar și cele care renunță pe parcurs la activitatea sexuală, pierd șansa de a câștiga experiență și a-și îmbunătăți performanțele sexuale, ceea ce va fi destul de frustrant în momentul în care vor decide să redevină activi sexual.
  • Scăderea stimei de sine – revenind la componenta psihică legată de sexualitate, abstinența sexuală duce și la alterarea percepției cu privire la propria persoană, ceea ce se traduce prin scăderea stimei de sine. La rândul ei, aceasta afectează și mai mult starea psihică, putând da naștere chiar și unor incertitudini legate de identitatea sexuală.

Cât durează abstinența sexuală ?


Abstinența sexuală începe în momentul în care o persoană ia o astfel de decizie și evită în mod deliberat orice activitate sexuală. În ceea ce privește durata abstinenței sexuale aceasta depinde de alegerea fiecăruia și în multe cazuri de capacitatea de a rezista o perioadă mai îndelungată fără sex.

Nu de puține ori se întâmplă ca cei care adoptă o astfel de practică să cedeze impulsurilor sexuale care se dovedesc mai puternice decât voința. În rest abstinența sexuală se poate limita la câteva săptămâni, luni și chiar ani sau se poate prelungi pe termen nelimitat, uneori chiar și până la sfârșitul vieții.

Orice act de natură sexuală pune capăt perioadei de abstinență indifferent că este vorba de contact sexual, masturbare, jocuri erotice sau utilizarea de materiale pornografice.

Care este diferența dintre abstinența sexuală și asexualitate ?


După cum am precizat deja, abstinența sexuală este o alegere conștientă a unui individ normal din punct de vedere sexual, care decide să sisteze pentru o anumită perioadă sau pe termen nelimitat ori definitiv orice activitate sexuală.

De cealaltă parte, asexualitatea este o disfuncție de ordin sexual, care se manifestă prin lipsa atracției sexuale. Persoanele cu asexualitate au un libido foarte scăzut, care face ca preocuparea pentru activitățile sexuală să fie ca și inexistentă, însă nu se poate vorbi în acest caz de abstinență sexuală, care  este un comportament autoimpus.

Care sunt cele mai importante beneficii ale activității sexuale regulate ?

Persoanele care decid să adopte abstinența sexuale trebuie să conștientizeze faptul că odată cu renunțarea la activitatea sexuală se privează și de o serie de beneficii pentru sănătatea fizică și psihică. Despre beneficiile activității sexuale am vorbit pe larg într-un alt articol, dar nu strică să le mai trecem o dată în revistă.

  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Îmbunătățirea imunității
  • Ameliorarea durerilor de cap
  • Reducerea riscului de cancer de prostată
  • Prevenirea atrofiei vaginale la menopauză
  • Ameliorarea durerilor menstruale
  • Scăderea nivelului de stres
  • Îmbunătățirea calității somnului.

Ce vitamine pot ajuta la creșterea libidoului?

Scăderea libidoului este unul dintre motivele care determină decizia de a trece la abstinența sexuală, pe fondul unui interes mai redus pentru sex.

În astfel de situații dorința sexuală poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor vitamine și substanțe cu efecte benefice asupra sistemului reproducător.

  • Vitamine din complexul B – Vitaminele B6, B9 și B12, sunt implicate în reglarea hormonilor sexuali și în acest mod îmbunătățesc libidoul;
  • Vitamina C – îmbunătățește fluxul sanguin inclusiv în zona genitală, crescând sensibilitatea și răspunsul la stimulii sexuali;
  • Vitamina D – stimulează secreția de hormoni sexuali, în special producția de testosteron, specific bărbaților;
  • Vitamina E – contribuie la menținerea calității spermei și totodată stimulează aparatul reproducător.

De asemenea, L-arginina, care este un aminoacid, contribuie la dilatarea vaselor sanguine, îmbunătățind astfel circulația în zona genitală și contribuind la creșterea libidoului.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?