Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

6 Beneficii asupra Sănătății ale Activității Sexuale Regulate

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Activitatea sexuală este o componentă importantă a vieții fiecăruia dintre noi, care stă chiar la baza perpetuării speciei umane. Aceasta se referă la totalitatea comportamentelor care au ca scop obținerea dar și oferirea plăcerii sexuale prin stimulare organelor genitale și a altor zone erogene.

Principala formă de activitate sexuală este copulația, ce presupune contactul dintre două persoane de sex opus, în cursul căruia partenerul de sex masculin penetrează cu penisul organul sexual al partenerei. Copulația este esențială în procesul de reproducere și totodată cea mai des practicată activitate sexuală în scopul obținerii plăcerii.

Pe lângă acestea, sexul regulat are o serie de beneficii pe plan fizic și emoțional, despre care ne-am propus să vorbim pe larg în cele ce urmează. E greu de stabilit însă o frecvență optimă pentru activitatea sexuală pentru că intensitatea libidoului variază de la o persoană la alta și chiar poate varia în cazul unui individ, în funcție de diferite conjuncturi. Așa se explică de ce anumite persoane simt nevoia de a face sex zilnic, în timp ce pentru altele este mai confortabil dacă există perioade de pauză mai scurte sau mai lungi între activitățile sexuale.

Indiferent de frecvență, sexul regulat aduce cu sine mai multe beneficii pe care le poți afla continuând lectura până la final.

Imaginea de mai jos, de ilustrează de asemenea cele mai importante 6 beneficii ale sexului regulat.

1. Scăderea tensiunii arteriale


S-a stabilit că sexul regulat contribuie la scăderea tensiunii arteriale, prevenind astfel într-o oarecare măsură apariția hipertensiunii și a problemelor cardiovasculare pe care le poate genera. Nu o spunem noi, ci o demonstrează un studiu publicat în The Journal of Sexual Medicine care s-a axat tocmai pe stabilirea efectului pe care activitatea sexuală îl are supra tensiunii arteriale și a sănătății inimii.

Participanților la studiu li s-a cerut să poarte un monitor cardiac în timpul activității sexuale, totodată fiindu-le evaluată și intensitatea orgasmului. Din acest punct de vedere au fost înregistrate valori între 66 și 106, intensitatea medie a orgasmului în rândul subiecților fiind de 87.

În ceea ce privește tensiunea, valoarea medie a tensiunii sistolice măsurată cu ajutorul monitoarelor cardiace era de 115 mm/Hg înaintea începerii activității sexuale, constatându-se că aceasta a scăzut cu 17 mm/Hg după finalizarea actului sexual.

2. Creșterea imunității


Imunitatea este capacitatea organismului de a se apăra împotriva microorganismelor care provoacă infecții, având în spate un mecanism extrem de complex. Este vitală în prevenirea bolilor precum și în procesul de vindecare, iar un studiu efectuat în cadrul universității Wilkes din Wilkes-Barre, Pennsylvania, a relevat că poate fi îmbunătățită și prin intermediul sexului regulat.

La studiu au participat 112 subiecți, care au fost chestionați în privința frecvenței activității lor sexuale, după care li s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea nivelului de imunoglobuline A, o categorie de celule imunitare cu un rol important  în combaterea virusurilor și bacteriilor.

S-a constatat astfel că în saliva subiecților care au declarat că au contact sexual o dată sau de două ori pe săptămână exista un număr mult mai mare de imunoglobuline A, în comparație cu probele celor care aveau contact sexual mai rar.

3. Ameliorarea durerilor de cap


Atunci când partenera te refuză la pat sub pretextul că o doare capul, poți să aduci ca argument acest beneficiu dovedit și el științific pe baza unui studiu observațional numit „Impact of sexual activity on idiopathic headaches” iar acesta a fost efectuat pe un eșantion de 1.000 de pacienți cu dureri de cap selectați aleatoriu, care au fost chestionați în privința efectului pe care îl are activitatea sexuală asupra intensității migrenelor.

Deși aproximativ o treime au precizat că au întreținut raporturi sexuale  în timp ce aveau dureri de cap,  circa 70% din cei cu dureri puternice spun că au simțit o ameliorare sau chiar că durerea a dispărut complet, iar în cazul celor cu dureri ușoare, procentul este de 91%.

Așadar, deși durerea de cap diminuează semnificativ dorința sexuală, întreținerea unei activități sexuale în timpul episoadelor de migrenă sau durere ușoară poate fi un remediu eficient.

4. Scăderea riscului de cancer la prostată


Prostata este o galantă specifică aparatului reproducător masculin, situată în jurul uretrei, cu rol în procesul de ejaculare. În același timp, cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de boală oncologică în rândul bărbaților și a doua cauză de deces datorat cancerului.

E de înțeles că această afecțiune a făcut obiectul multor studii în încercarea de a găsi anumite modalități de prevenire și tratament și astfel s-a constatat că o activitate sexuală regulată poate reduce riscul apariției cancerului de prostată.

Într-un studiu publicat de National Library of Medicine numit „Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer” se arată că frecvența ejaculării este corelată cu sănătatea prostatei, implicit cu un risc mai scăzut de cancer.

Studiul s-a derulat pe o perioadă îndelungată și a inclus 31.925 de bărbați. Acestora le-au fost recoltate probe pentru identificarea unui antigen specific cancerului de prostată, cerându-li-se totodată să completeze niște chestionare referitoare la activitatea sexuală și frecvența ejaculărilor.

S-a constata astfel că subiecții care au declarat cel puțin 21 de ejaculări pe lună aveau niveluri considerabil mai scăzute ale antigenului cancerului de prostată, asociate unui risc mai scăzut de a dezvolta această boală.

5. Prevenirea atrofiei vaginale


Pe fondul scăderii nivelului de estrogen, care are loc preponderent în pteropoda de post menopauză, mucoasa vaginală se poate subția și poate deveni uscată  și mai puțin elastică, generând  o serie de senzații neplăcute precum iritații, senzația de arsură și durere în timpul actului sexual. Această problemă poartă numele de atrofie vaginală și poate fi prevenită tot printr-o activitate sexuală regulată.

Și  în acest sens există cercetări care să confirme cele afirmate mai sus,  iar un exemplu este studiul „Current treatment options for postmenopausal vaginal atrophy” efectuat în colaborare de două universități de medicină din Rusia și Spania. Cercetătorii s-au concentrat pe identificarea unor soluții de tratament pentru atrofia vaginală, iar printre variantele menționate se numără și sexul regulat. 

Conform concluziilor prezentate de autori, activitatea sexuală regulată îmbunătățește circulația sanguină în zona genitală a femeilor și stimulează secreția de substanță care lubrifiază mucoasa vaginală, ceea ce poate preveni sau contracara efectele atrofiei vaginale.

6. Scăderea nivelului de stres


Conform unui studiu publicat de Journal of Social and Personal Relationships, activitatea sexuală regulată poate fi un excelent mijloc pentru a scăpa de stres și de toate problemele pe care acesta le generează. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 75 de persoane adulte din Israel, mai exact 34 de bărbați și 41 de femei.

Acestora li s-a cerut să își autoevalueze gradul de satisfacție în relațiile cu partenerii la momentul începerii studiului, după care li s-a solicitat să țină o evidență zilnică a gradului de stres ș ia activităților sexuale.

Monitorizarea s-a întins pe parcursul 18 zile, iar la final, pe baza datelor furnizate de participanții la studiu, cercetătorii au constatat că zilele cu un nivel ridicat de stres cresc șansele de a avea activitate sexuală în ziua următoare, iar această activitate este urmată de o eliberare a tensiunii și o scădere a nivelului de stres.

Autorii studiului au mai notat însă că, pentru a ajunge la acest rezultat, relația dintre parteneri trebuie să fie una cel puțin satisfăcătoare. În cuplurile cu relații tensionate, activitatea sexuală fie este inexistentă fie nu este suficientă pentru a detensiona situația și a reduce stresul în cazul ambilor parteneri.

Care sunt efectele lipsei de sex?


Pe cat de importante sunt beneficiile sexului regulat, pe atât se serioase pot fi efectele lipsei de sex, care se reflectă în mod negativ atât asupra sănătății fizice cât și psihice. Nu întâmplător organismul este dotat pentru a îndeplini și funcția sexuală, iar suprimarea acesteia poate avea următoarele consecințe nedorite:

  • Frustrarea sexuală
  • Provocări emoționale și psihologice
  • Probleme în viața de cuplu
  • Limitarea experienței sexuale
  • Scăderea stimei de sine

Care este frecvența normală a actelor sexuale

Nu se poate stabili un standard exact referitor la frecvența activităților sexuale, pentru că toți suntem diferiți, iar fiecare simte dorințele sexuale la o anumită intensitate.

S-au făcut însă numeroase studii și evaluări și în această privință, iar una dintre  concluzii a fost că persoanele căsătorite sau care trăiesc împreună cu partenera sau partenerul de viață întrețin relații sexuale în medie de trei ori pe lună.

Aceasta ar putea fi considerată o frecvență normală pentru cupluri, în timp ce personale celibatare, divorțate sau cu partenerii decedați, pot avea relații sexuale și mai rar de trei ori pe lună, fără ca acest lucru să le afecteze în mod deosebit.

Care este durata medie a unui act sexual?

Specialiștii în terapie sexuală citați de The Journal of Sexual Medicine sunt de părere că o durată optimă a unui act sexual trebuie să fie de 7-13 minute, astfel încât ambii parteneri să poată trăi plăcerea intens și să se bucure de celelalte beneficii ale activității sexuale, enumerate mai sus.

Un act sexual nu trebuie să fie nici prea scurt, pentru că partenerii nu se bucură pe deplin de plăcerea pe care și-o doresc, însă nici o durată prea lungă nu este de dorit, pentru că poate genera un anumit grad de disconfort, care diminuează plăcerea.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?