5 Alimente care îți Afectează Viața Sexuală

Alimentația este principala sursă prin care organismul primește vitamine, minerale și alte substanțe necesare derulării funcțiilor metabolice sau care ajută la îmbunătățirea acestor funcții. În același timp însă, tot alimentația poate sta la baza unor probleme de sănătate, pe fondul consumului excesiv al unor alimente cu un conținut nutritiv mai scăzut și un aport caloric ridicat. De asemenea, alimentele respective conțin substanțe care, dacă sunt consumate în exces, devin nocive pentru organism și duc la apariția problemelor de care tocmai am amintit.

Printre aceste probleme se poate număra și disfuncție erectilă, o tulburare destul de frecventă în rândul bărbaților, care constă în dificultatea sau incapacitatea de a avea sau de a menține o erecție pentru a putea întreține un raport sexual.

Nu există dovezi evidente că anumite alimente au un efect negativ direct asupra funcției aparatului reproducător, însă a fost stabilit cu certitudine faptul că o alimentație nesănătoasă și dezechilibrată poate afecta în mai multe moduri organismul, iar apariția disfuncției erectile poate fi o consecință indirectă a unei astfel de alimentații.

În continuare îți vom prezente principalele categorii de alimente care ar putea afecta la un moment dat viața sexuală, dacă sunt consumate în mod frecvent și în cantități mari.

1. Soia


Probabil că ești surprins să găsești acest aliment în lista celor care afectează viața sexuală, întrucât soia este intens promovată ca fiind un aliment sănătos, mai ales ca alternativă la consumul de carne despre care vom arăta puțin mai târziu că poate fi nociv în anumite condiții.

Soia este cunoscută datorită conținutului său de substanțe benefice, care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare și a unor forme de cancer. Cu toate acestea, s-a constatat că un consum excesiv de soia poate avea efecte negative asupra secreției de testosteron, afectând astfel viața sexuală.

Elocvent în acest sens este cazul unui tânăr de 19 ani perfect sănătos, care era adeptul unei diete vegane. În acest context, a consumat pe parcursul mai multor zile alimente care conțineau soia, iar la un moment dat a început să se confrunte cu probleme de erecție însoțite de o scădere bruscă a libidoului.

Analizele efectuate au relevat un nivel scăzut al testosteronului în sânge, iar pentru că tânărul era perfect sănătos, acest fapt a fost pus pe seama alimentației. Acesta a fost sfătuit să renunțe le dieta vegană și să evite produsele pe bază de soia, iar la un an după ce a dat curs acestei recomandări, analizele au arătat o normalizare a nivelului de testosteron. În același tip, crescuse și libidoul iar disfuncția erectilă dispăruse pe parcurs.

Astfel, specialiștii care s-au ocupat de acest caz au concluzionat că un consum exagerat de alimente pe bază de soia poate determina dereglări hormonale, cu impact asupra dezvoltării fizice și a vieții sexuale.

2. Grăsimile saturate


Grăsimile saturate sunt acele grăsimi în formă solidă la temperaturi ambientale inclusiv la temperatura corpului, care se găsesc în alimentele de origine animală. Consumate în cantități mici, asigură celulelor din organism necesarul de lipide, însă excesul este foarte dăunător pentru organism.

Aceasta pentru că grăsimile saturate ajung în ficat, unde sunt procesate și transformate în colesterol. Acesta ajunge în sânge pentru a fi transportat le celule, însă dacă ficatul produce mai mult colesterol decât este necesar, acesta se depune în interiorul vaselor de sânge, pe care le îngustează și le face să devină mai rigide. În acest mod crește presiunea sângelui și apare hipertensiunea arterială, care generează ulterior alte probleme cardiovasculare, după cum se artă și într-un articol publicat în U.S. National Library of Medicine.

Pe acest fond scade și volumul de sânge direcționat către zona genitală în timpul stimulării sexuale, iar corpii cavernoși din penis nu se mai pot umple complet, ceea ce afectează erecția.

Principala sursă de grăsimi saturate o constituie carnea roșie, precum cea de porc, oaie și vită, în special bucățile cu grăsime.

De asemenea, și carnea albă de pasăre conține grăsimi saturate, însă în cantități mai mici, care sunt concentrate la nivelul pielii. Astfel, dacă pielea este înlăturată, carnea de pasăre nu prezintă un risc crescut pentru sănătate. Nu în ultimul rând, laptele natural este o altă sursă de grăsimi saturate, la fel și toate produsele derivate.

3. Alcoolul


Alcoolul consumat în exces poate determina eșecul unei partide de sex, pentru că o cantitate prea mare acumulată în sânge, scade sensibilitatea la stimulii sexuali, întârzie răspunsul sistemului nervos la acești stimuli și totodată îngreunează circulația sanguină, creând toate condițiile pentru apariția disfuncției erectile.

Această problemă dispare ulterior pe măsură ce alcoolul este eliminat din organism și poate rămâne la stadiul de incident izolat. În cazul în care consumul de alcool devine un obicei iar astfel de excese au loc frecvent, efectele negative asupra funcției erectile se pot extinde pe termen lung sau chiar pot deveni ireversibile.

O demonstrează și o sinteză a concluziilor rezultate în urma a 44 de studii referitoare la efectele consumului de alcool asupra funcției erectile. Fiecare din aceste studii arată că un consum de alcool pe termen lung afectează vasele de sânge și nervii, iar în acest mod duce și la apariția disfuncției erectile.

4. Mâncarea procesată industrial și zahărul


Alimentele obținute prin procesare industrială precum mezelurile, conservele, sau semipreparatele congelate conțin cantități mari de sare, conservanți, coloranți și alți aditivi alimentari meniți să le mențină proaspete și să le dea un aspect cât mai apetisant.

De asemenea, au și un conținut ridicat de grăsimi saturate, iar toate aceste ingrediente consumate zilnic sau cu o frecvență crescută duc la creșterea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, cu consecințele negative asupra funcției erectile pe care le-am explicat ceva mai devreme.

Același efect îl are și consumul exagerat de zahăr, care favorizează acumularea de grăsime și apariția problemelor cardiovasculare ce pot provoca disfuncție erectilă. De asemenea, zahărul în cantități mari poate duce la apariția diabetului – o boală care afectează în timp vasele sanguine și nervii, făcând astfel tot mai dificilă obținerea unei erecții.

5. Dieta bogată în alimente sărate


Sarea este benefică pentru organism în cantități mici, iar excesul constituie un factor de risc pentru sănătatea cardiovasculară, cu toate efectele negative asociate. Sodiul din compoziția sării determină retenția de apă, ceea ce înseamnă că organismul nu mai elimină în mod eficient lichidele, iar acestea se acumulează în țesuturi.

Retenția de apă generează creșterea cantității de sânge, implicit a presiunii cu care acesta circulă prin vase. Consumul mare de sare duce astfel la apariția hipertensiunii arteriale și la afectarea circulației sanguine, de care depinde în bună măsură și obținerea unei erecții. De aceea, bărbații care preferă la fiecare masă alimentele sărate, se pot confrunta la un moment dat cu disfuncție erectilă pe fondul unor probleme cardiovasculare.

Alți factori care influențează viața sexuală


Nu doar alimentația influențează viața sexuală, ci și anumite obiceiuri nesănătoase care țin de stilul de viață, precum și unele boli care pot fi mai mult sau mai puțin prevenite.

Fumatul

Fumatul este responsabil de o serie de boli cronice ce afectează considerabil calitatea vieții, inclusiv pe cea a vieții sexuale. Substanțele chimice nocive din fumul de țigară ajung în sânge, care le transportă la nivelul fiecărei celule din țesuturi,  astfel că fumatul poate provoca daune la nivelul întregului organism. Cele mai afectate sunt sistemul respirator, sistemul circulator și cel nervos, iar daunele provocate de noxele din fumul de țigară sunt responsabile inclusiv de apariția unor disfuncții sexuale.

Viața sexuală după ce te lași de fumat începe să se îmbunătățească la câteva luni după renunțarea la acest viciu, însă este important să iei o astfel de hotărâre cât mai curând posibil, pentru a limita daunele uneori ireversibile pe care fumul de țigară le produce în organism.

Efectele secundare ale unor medicamente

Deși rolul lor este acela de a vindeca, multe medicamente au efecte secundare, ale căror riscuri sunt totuși mai reduse decât beneficiile. Se poate vorbi în acest context și despre o gamă de medicamente care provoacă impotența, acest inconvenient manifestându-se de obicei doar pe durata tratamentului.

Din această categorie putem menționa antidepresivele, unele medicamente folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale și a altor afecțiuni cardiace (beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu), medicamentele folosite in tratamentele hormonale și inhibitorii de 5-alfa-reductază, administrați pentru tratamentul afecțiunilor de prostată.

Am mai adăuga pe lista factorilor de risc pentru viața sexuală stilul de viață sedentară, stresul, odihna insuficientă și consumul de stupefiante.

Victor Iancu
Victor Iancu

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *