antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
L-arginina este una dintre substanțele benefice pentru organism, pe care corpul uman nu are capacitatea de a o produce singur în cantități necesare, fiind nevoie ca acestea să fie completate prin intermediul alimentației.
Astfel de substanțe se numesc nutrienți semi-esențiali, iar L-arginina este unul dintre ei, având un rol important în sinteza proteinelor, detoxifierea organismului de amoniac și în funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, sursele de L-arginină sunt folosite frecvent pentru îmbunătățirea performanței sportive, creșterea rezistenței la efort sau sprijinirea sănătății cardiovasculare.
Cu toate aceste roluri, L-arginina este cunoscută în special datorită efectelor benefice pe care le are asupra potenței masculine, fiind folosită frecvent ca remediu pentru disfuncția erectilă datorită capacității sale de a stimula producția de oxid nitric, o substanță chimică ce are proprietatea de a dilata vasele de sânge, îmbunătățind astfel circulația sanguină, inclusiv în zona genitală.
În acest mod, crește fluxul de sânge direcționat către penis, ceea ce duce la obținerea unei erecții suficient de puternice și persistente pentru a putea întreține un act sexual.
Ce este L-arginina ?
L-arginina face parte din categoria aminoacizilor semi-esențiali, fiind o substanță chimică de care organismul uman are nevoie, dar o produce în cantități prea mici. Prin urmare, cantitatea necesară se completează cu ajutorul alimentelor sau suplimentelor alimentare care conțin L-arginină.
Aminoacizii, implicit L-arginina, sunt componentele de bază ale proteinelor și sunt esențiali pentru o varietate de funcții biologice în organism. Prin urmare, cele mai bune surse de L-arginină sunt alimentele bogate în proteine, iar în acest sens putem da exemplul cărnii, ouălor, peștelui, leguminoaselor, lactatelor verdețurilor, nucilor și semințelor.
Prin intermediul acestor alimente precum și al suplimentelor alimentare care conțin L-arginină, organismul poate beneficia de o cantitate optimă din această substanță, iar unul dintre beneficii este îmbunătățirea circulației sanguine iar aceasta are efect asupra potenței, mai ales în cazul bărbaților cu probleme legate de disfuncția erectilă.
L-arginina în tratamentul disfuncției erectile
Efectele benefice ale L-argininei asupra potenței au fost îndelung cercetate făcând obiectul mai multor studii iar rezultatele acestora confirmă faptul că L-arginina poate îmbunătăți potența în cazul băraților cu astfel de probleme.
Studiu efectuat în 2018 numit „The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction” a vizat evaluarea rolului potențial al suplimentelor de arginină ca alternative la inhibitorii de fosfodiesterază, care sunt substanțele active folosite în producerea medicamentelor pentru tratarea disfuncției erectile. În acest scop, au fost analizate rezultatele altor 10 studii efectuate până la momentul respectiv, în care fuseseră incluși 540 de subiecți.
Făcând o sinteză a rezultatelor obținute de fiecare din cele 10 studii, autorii cercetării despre care vorbim au concluzionat că suplimentele cu L-arginină administrate în doze cuprinse între 1,5g-5g au îmbunătățit semnificativ potența subiecților cu disfuncție erectilă, în comparație cu subiecții care sufereau de aceeași problemă, dar primiseră tratament placebo sau nu li se administrase niciun tratament. S-a mai constatat totodată că subiecții care primiseră L-arginină au raportat o satisfacție mai intensă în timpul actului sexual, fără a se consemna însă modificări semnificative ale libidoului.
Ca o concluzie a studiului citat autorii au notat în final că suplimentele cu L-arginină pot fi recomandate pacienților cu forme ușoare și moderate de disfuncție erectilă.
Un alt studiu „L-arginine supplementation in patients with vasculogenic erectile dysfunction” a vizat efectul administrării pe termen lung a suplimentelor cu L-arginină în cazul pacienților cu disfuncție erectilă indusă de problemele circulatorii. Pacienții incluși în studiu au primit zilnic doze mari de L-arginină, de 6g timp de trei luni.
La finalul acestei perioade s-a consemnat că administrarea zilnică de doze mari de L-arginină pe parcursul celor 3 luni a îmbucătățit semnificativ potența pacienților cu forme ușoare și moderate de disfuncție erectilă, însă în cazul subiecților cu forme severe, rezultatele au fost mai slabe.
Așadar și acest studiu confirmă faptul că L-arginina poate fi o alternativă în tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de disfuncție erectilă cauzate de problemele cardiovasculare.
De asemenea, autorii susțin că administrarea de suplimente cu L-arginină poate fi o soluție pentru bărbații cu disfuncție erectilă în cazul cărora nu este recomandat tratamentul clasic cu medicamente din categoria inhibitorilor de fosfodiesterază 5, din cauza posibilelor efecte adverse grave sau reacțiilor alergice pe care le pot avea.
Cât durează ca L-arginina să aibă efect?
Ca L-arginina să aibe efect nevoie de 30 de minute, acest lucru este confirmat de studiu „L-arginine-induced vasodilation in healthy humans”.
Te poți convinge de efectul rapid al acestei substanțe folosind VigoForte, care este un supliment alimentar pe bază de ingrediente naturale ce conține, printre altele și L-arginină.
Produsul poate fi comandat fără prescripție medicală, iar utilizarea sa este sigură, fapt confirmat și de avizul pentru comercializare emis de Ministerul Sănătății. Așadar, VigoForte se comercializează legal, iar utilizatorii nemulțumiți pot returna produsul în termen de 30 de zile, cu rambursarea integrală a sumei plătite.
În afară de L-arginină, VigoForte mai conține scorțișoară, tribulus terestris, ginseng, rădăcină de rhodiola și extract din scoarță de pin, fiind vorba de ingrediente cu efecte afrodiziace care îmbunătățesc potența și amplifică plăcerea sexuală.
Ca o confirmare a studiului citat mai devreme, VigoFore se administrează cu cel mult 30 de minute înainte de a întreține un act sexual, aceasta fiind intervalul maxim necesar pentru ca suplimentul să-și facă efectul.
Alte beneficii ale L-argininei
Pe lângă îmbunătățirea potenței în cazul bărbaților cu disfuncție erectilă, un aport optim de L-arginină aduce și alte beneficii, după cum urmează:
- Îmbunătățirea circulației sanguine
- Întărirea sistemului imunitar
- Prevenirea hipertensiunii arteriale
- Grăbirea vindecării leziunilor
- Îmbunătățirea fertilității masculine
- Sporirea rezistenței la efort intens
- Îmbunătățirea performanței sportive
- O mai bună oxigenare la nivelul mușchilor și organelor.
Posibile efecte secundare ale L-argininei
Utilizată în cantități moderate L-arginina nu provoacă efecte secundare, fiind bine asimilată de organism și folosită în procesele metabolice de care aminteam mai sus. Problemele pot apărea atunci când se depășesc dozele normale, ceea ce poate duce la apariția unor efecte secundare destul de neplăcute și uneori chiar periculoase.
Aceste efecte secundare sunt posibile atunci când se depășește cantitatea de 15-30 de grame de L-arginină pe zi, deoarece gradul de sensibilitate al organismului diferă de la o persoană la alta. Astfel, unele persoane pot simți aceste efecte în condițiile în care iau o doză de 15 grame, în timp ce altele pot suporta doze mai mari, de până la 30 de grame.
Cele mai des întâlnite efecte secundare ale L-argininei sunt:
- senzația de greață însoțită uneori de vărsături
- crampele abdominale și diareea
- erupții cutanate
- mâncărimi sau inflamații locale la nivelul pielii.
Nu în ultimul rând, și pacienții cu afecțiuni cronice renale, hepatice sau cardiace trebuie să discute mai întâi cu medicul în privința administrării de suplimente cu L-arginină.