antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
În timpul somnului, organismul își reface rezerva de energie, folosindu-se totodată de această ocazie pentru a-și face o autoevaluare și a testa buna funcționare a tuturor funcțiilor iar În cazul bărbaților se numără și cea erectilă, astfel că este normal ca o persoană sănătoasă să aibă între 3-5 erecții spontane și involuntare pe noapte.
Lipsa erecției dimineata este cunoscut sub denumirea de „tumescență peniană nocturnă” și constituie principalul motiv pentru care bărbații au erecție atunci când se trezesc dimineață.
Lipsa erecției dimineața nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare dacă se întâmplă ocazional, însă în situația în care problema devine una frecventă, poate fi un semn al unor alte probleme care trebuie abordate cu toată seriozitatea.
Pe parcursul acestui articol îți vom arăta de ce este important să ai erecție dimineața, care sunt principalele cauze ce pot determina lipsa acesteia și cum poate fi remediată problema. De asemenea, vei putea afla și care este legătura între lipsa erecției dimineața și disfuncția erectilă.
Ce înseamnă lipsa erecției dimineața ?
Lipsa erecției dimineața sau absența tumescenței peniene nocturne (TPN) se referă la situația în care un bărbat nu prezintă erecții spontane sau involuntare în timpul somnului sau la trezire, așa cum este normal în cazul majorității bărbaților sănătoși.
În mod normal, tumescența peniană nocturnă apare în timpul somnului REM și la trezire, arunci când activitatea cerebrală este intensă, fiind prezentă inclusiv în zonele din creier care controlează erecția.
Coform Societatii Internationale de Medicină Sexuală, bărbații au intre 3-5 erecții în mod involuntar în timpul somnului și în momentul trezirii și care reprezintă un semn al funcționării normale a sistemului reproducător.
Așadar, este un lucru obișnuit să ai erecție dimineață, în momentul trezirii, însă în momentul în care constați că aceasta lipsește mai multe zile la rând, este cazul să îți faci griji, pentru că poate fi un semn al unor probleme care afectează funcția erectilă, implicit viața sexuală.
Care sunt cauzele erecției dimineața ?
Prezența erecției dimineața este un lucru obișnuit și un semn că funcția erectilă este în regulă.
Spre deosebire de erecțiile din timpul zilei, care au loc sub influența unor stimuli sexuali, erecțiile nocturne și cele de dimineață sunt rezultatul unui cumul de factori fiziologici și hormonali și au rolul de a testa funcția erectilă în starea de repaus a organismului.
Iată care sunt principalele cauze care determină erecția dimineața:
- Stimularea mentală – Fazele de somn REM sunt asociate cu vise intense și active, care pot include și conținut sexual sau erotic, contribuind astfel la stimularea mentală și apariția erecțiilor de dimineață.
- Modificarea nivelurilor hormonale – Hormonul responsabil de apariția erecțiilor este testosteronul, pe care organismul îl secretă în timpul somnului. Prin urmare, dimineața există în organism cel mai ridicat nivel de testosteron, ceea ce face posibilă apariția erecției chiar și în absența unor stimul sexuali de orice fel.
Conform studiului „RigiScan data under long-term testosterone therapy” ne sugerează că nivelurile mai ridicate de testosteron sunt de obicei asociate cu scoruri mai mari la testele de tumescență peniană nocturnă.
- Nevoia de a urina – În timpul somnului, urina se acumulează în vezica urinară, iar atunci când aceasta se umple, presiunea crescută poate stimula nervii din acea zonă, inclusiv pe cei care controlează erecția.
Totodată, presiunea crescută din vezică poate stimula și fluxul sanguin din zona genitală, direcționând o cantitate mai mare de sânge către penis, ceea ce duce, de asemenea la apariția erecției.
- Creșterea fluxului sanguin – Fluxul sanguin către penis poate crește în timpul somnului și în absența presiunii exercitate de vezica urinară iar acest lucru se întâmplă datorită relaxării mușchilor din zona genitală și vasodilatației ,astfel, sângele pătrunde în corpii cavernoși ai penisului și provoacă erecție.
- Stimularea fizică – Dat fiind faptul că nivelul de testosteron ajunge la cote maxime, organismul devine mult mai receptiv la stimulii fizici, chiar dacă aceștia nu sunt de natură sexuală, astfel o simplă atingere înainte de momentul trezirii este percepută mult mai intens de organism, fiind suficientă pentru a-l stimula sexual și a declanșa o erecție de dimineață.
Cum îți poți recapătă erecția de dimineață ?
Din punct de vedere sexual, erecția de dimineață nu are o importanță deosebită, însă constituie un indiciu că aparatul reproducător funcționează în parametri normali.
Lipsa acesteia indică de cele mai multe ori anumite probleme de erecție, iar din acest motiv trebuie să acționezi în consecință atunci când constați că ceva se întâmplă.
În continuare, îți arătăm cum trebuie să procedezi într-o astfel de situație, pentru a-ți recăpăta erecția de dimineață și a evita probleme mai grave care îți pot afecta semnificativ viața sexuală.
-
Mergi la medic
Acesta este primul pas pe care trebuie să-l faci imediat după ce constați că lipsa erecției de dimineață este din ce în ce mai frecventă.
Astfel de probleme sunt de competența unui urolog, iar dacă este cazul, acesta te va trimite la un alt specialist, în funcție de natura problemei care a determinat lipsa erecției de dimineață.
De obicei, bolile cardiovasculare, diabetul și tulburările hormonale sunt principalele afecțiuni care determină, printre altele, și probleme cu erecția.
-
Odihnește-te mai mult
Pentru că erecția de dimineață este legată de somn, lipsa acesteia poate fi determinată de odihna insuficientă, prin urmare, este recomandată să dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte, iar dormitorul să fie bine aerisit, cu o temperatură confortabilă și un nivel de luminozitate adecvat.
Ideal este să îți faci un program fix de odihnă, pe care să îl respecți zilnic, inclusiv în weekend.
-
Eliberează-te stres
Stresul este o altă cauză ce poate duce la apariția problemelor de erecție, inclusiv la lipsa erecției de dimineață. Prin urmare, este recomandat să eviți cât mai mult situațiile stresante, iar dacă acest lucru nu este posibil, să înveți să gestionezi stresul.
În acest sens, poți face exerciții de respirație sau poți să apelezi la tehnici de relaxare cum ar fi yoga sau meditația. Dacă simți că îți e din ce în ce mai dificil să faci față stresului, poți să apelezi la ajutorul unui specialist, pentru consiliere sau terapie.
-
Adoptă un stil de viață sănătos
De multe ori, schimbarea stilului de viață este soluția pentru recăpătarea sau îmbunătățirea funcției erectile, iar aceasta înseamnă că trebuie să adopți o dietă echilibrată, bazată în principal pe alimente considerate sănătoase. Ne referim aici la fructe și legume, carne slabă, lactate degresate, cereale integrale, pește, leguminoase și oleaginoase.
În paralel, încearcă să devii mai activ, efectuând zilnic exerciții fizice, poți merge la sală sau poți face plimbări mai lungi, să ieși la alergat prin parc sau să dai ture cu bicicleta. Pentru un stil de viață sănătos se recomandă un program de cel puțin 600 de minute de activități fizice intense pe săptămână, ceea ce înseamnă 30 de minute pe zi, de luni până vineri.
Nu în ultimul rând, e bine să renunți la fumat și să reduci consumul de alcool, alimente grase, prăjeli, produse de patiserie și tip fast-food, dulciuri cu zahăr adăugat și băuturi carbogazoase.
Poate fi lipsa erecției de dimineață un semn al disfuncției erectile?
În mod cert, lipsa erecției de dimineață poate fi un indiciu clar pentru disfuncția erectilă și tocmai din acest motiv nu trebuie ignorată atunci când se manifestă frecvent.
Erecțiile dimineața sunt considerate un indicator al sănătății erectile, iar absența acestora poate sugera o disfuncție în mecanismele responsabile de fluxul de sânge către penis, nivelurile hormonale sau alte aspecte legate de sănătatea sexuală.
Lipsa erecției dimineața devine o problemă doar atunci când ți se întâmplă tot mai des, iar într-o astfel de situație îți recomandăm să consulți un medic în cel mai scurt timp și să ții cont de recomandările acestuia.