antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.
Specialistul care tratează impotența este în primă fază este medicul urolog, care poate recomanda o serie de investigații pe baza cărora stabilește diagnosticul, iar în funcție de natura acestuia, poate direcționa pacientul către medici cu alte specializări.
Impotența este o problemă cu care orice bărbat se poate confrunta la un moment dat în viață, fie pe fondul înaintării în vârstă, fie din cauza unor probleme de sănătate sau a unor stări psihice negative. În termeni medicali are denumirea de disfuncție erectilă și constă în incapacitatea temporară sau permanentă de a obține o erecție satisfăcătoare pentru a întreține și a duce la bun sfârșit un act sexual.
De cele mai multe ori, apariția unei astfel de disfuncții constituie un motiv de îngrijorare, iar dacă aceasta persistă, este recomandată o vizită la medic pentru stabilirea cauzelor și modalităților de tratament.
În randurile de mai just sunt listati medicii ce pot fi implicați în tratarea impotenței, informatii despre cum decurge o consultație, ce investigații pot fi necesare, care sunt metodele de tratament și clinicile cărora li te poți adresa în cazul nedorit în care ai o astfel de problemă.
Medicul Urologul
Medicul Urologul este un medic specializat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor legate de sistemul urinar și cel reproducător masculin.
De acea, prima vizită trebuie efectuată la un cabinet de urologie, unde pacientul cu disfuncție erectilă va purta o discuție preliminară cu medicul, în cursul căreia acesta se va interesa în legătură cu istoricul medical, simptomele specifice, frecvența acestora, alte afecțiuni existente sau tratamente pe care pacientul le urmează.
Urmează apoi examenul clinic ce constă într-un consult fizic al pacientului, iar pe baza celor constatate, medicul urolog poate recomanda efectuarea unor analize sau teste pentru a stabili cu exactitate cauza impotenței.
Dacă aceasta este de competența sa, medicul urolog va stabili soluțiile terapeutice adecvate, iar dacă problemele constatate sunt de competența altor specialiști, își va îndruma pacientul către cabinetele acestora.
Medicul Endocrinolog
De multe ori, cauza impotenței poate fi determinată de probleme hormonale, mai precis de anumite dezechilibre ale nivelului de hormoni implicați în buna funcționare a aparatului reproducător. Nivelul de testosteron, care este cel mai important hormon sexual masculin, dar și de disfuncții legate de alți hormoni care controlează secreția de testosteron.
Dezechilibrele hormonale care cauzează impotența pot fi depistate pe baza unor analize de sânge și a altor teste specifice, caz în care pacientul este îndrumat către cabinetul unui medic endocrinolog.
Acesta este specializat în tratarea afecțiunilor glandelor endocrine responsabile cu secreția de hormoni, iar în situațiile care fac subiectul acestui articol va evalua nivelurile de hormoni implicați în funcționarea aparatului reproducător și va stabili cauzele eventualelor dezechilibre.
Odată stabilite aceste cauze, medicul endocrinolog prescrie tratamentul adecvat, care are rolul de a restabili echilibrul hormonal și a reda sau suplini funcționalitatea normală a glandelor endocrine.
Medicul Cardiolog
Impotența poate fi cauzată și de probleme circulatorii, în cazul în care vasele de sânge din zona genitală sunt obstrucționate sau își pierd elasticitatea și astfel nu mai permit pomparea unui flux mărit de sânge în penis pentru obținerea erecției.
Astfel de probleme apar pe fondul unui nivel ridicat de colesterol și trigliceride sau al unor afecțiuni de natură cardiovasculară, care afectează circulația sângelui.
Analizele specifice și testele recomandate de urolog pot releva existența unor probleme circulatorii, iar în acest caz, pacientul este trimis la un cardiolog, care este un medic specializat în tratarea bolilor de inimă și a afecțiunilor circulatori.
Medicul Neurolog
Testele efectuate pot releva și o cauză de natură neurologică a impotenței, constând în funcționarea anormală a sistemului nervos.
În astfel de cazuri, semnalele transmise din zona genitală către creier sub acțiunea unor stimuli sexuali pot fi distorsionate. În astfel de situații, pacientul trebuie să consulte un medic neurolog, care este un specialist calificat în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cauzate de anumite disfuncții ale sistemului nervos.
Medicul Psiholog
Impotența nu are doar cauze funcționale, putând surveni și pe fond de stres cronic, anxietate, depresie, stimă de sine scăzută sau alte stări emoționale negative.
Pe baza testelor care indică faptul că nu există probleme funcționale care să afecteze erecția, dar și în urma discuțiilor cu pacientul, medicul urolog își poate da ușor seama că disfuncția erectilă este indusă pe fond psihic.
De această dată, cazul este de competența unui psiholog, care va încerca să rezolve probleme prin intermediul unor ședințe de terapie și consiliere. Dacă pacientul suferă de o anumită afecțiune psihică, poate fi necesar și ajutorul unui psihiatru, precum și administrarea unor medicamente specifice.
Ce întrebări îți poate adresa medicului specialist ?
Orice consultație medicală începe cu o discuție între pacient și medic, care îl ajută pe acesta din urmă să colecteze informații care îi vor fi necesare pentru stabilirea unui diagnostic exact.
Această etapă se numește anamneză, iar pe parcursul său medicul adresează pacientului o serie de întrebări care pot fi relevante. Iată care sunt întrebările care îi sunt adresate de obicei unui pacient cu impotență în timpul anamnezei:
- Care sunt afecțiunile de care ați suferit în trecut sau pe care le aveți în prezent?
În același context, medicul se va interesa și de eventualele intervenții chirurgicale sau accidente suferite, despre eventualele alergii și alte aspecte legate de sănătatea pacientului.
- Urmați vreun tratament sau ați luat recent medicamente?
Impotența poate fi cauzată de anumite medicamente, iar in funcție de răspunsul pacientului, medicul își poate de seama dacă problema se datorează unui astfel de tratament.
- De când aveți probleme cu erecția, care este frecvența acestora și cum se manifestă?
Astfel, medicul își poate da seama de gravitatea cazului, de gradul în care disfuncția erectilă afectează viața sexuală a pacientului și de posibilele cauze.
- Ce fel de stil de viață aveți?
Medicul este interesat să afle dacă ești sau nu fumător, dacă obișnuiești să consumi alcool și cât de des, dacă ești o persoană activă sau sedentară, precum și dacă ai o dietă echilibrată. Toate aceste detalii pot oferi indicii importante cu privire la cauza impotenței.
- V-ați confruntat recent cu situații stresante sau stări emoționale puternice?
În funcție de răspuns, medicul poate lua în calcul o eventuală cauză de natură psihică.
Ce întrebări îi poți adresa medicului specialist ?
Întrebările nu sunt unidirecționale ,dinspre medic spre pacient iar orice meidc specialist este dispus să ofere lămuririle necesare celor pe care îi tratează. Nu te sfii să discuți deschis cu medicul tău, iar în acest îi poți adresa o serie de întrebări precum cele de mai jos:
- Care ar putea fi cauza simptomelor pe care vi le-am descris?
- Care sunt opțiunile de tratament disponibile?
- Care sunt beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni de tratament?
- Ce aș putea face pentru a ameliora simptomele sau pentru a preveni recurența acestora?
- Ce modificări ale stilului de viață ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății mele?
- Ce analize sau teste suplimentare ar putea fi necesare pentru a obține un diagnostic precis?
- Cât de des ar trebui să revin pentru a monitoriza evoluția și eficacitatea tratamentului?
- Există alternative naturale sau terapii complementare pe care le-aș putea încerca?
- Ce aș putea face pentru a preveni agravarea stării mele de sănătate în viitor?
- Care sunt semnele de avertizare pe care ar trebui să le urmăresc și când ar trebui să revin pentru o nouă consultație?
- Cum interacționează medicamentele pe care le iau în prezent cu tratamentul recomandat?
- Cum pot obține mai multe informații despre boala sau afecțiunea mea?
- Există măsuri preventive pe care le pot lua pentru a preveni astfel de probleme în viitor?
- Care este planul de acțiune pe termen lung pentru tratarea afecțiunii mele?
Ce analize medicale iți poate recomanda medicul specialist?
Stabilirea diagnosticului se face de cele mai multe ori pe baza unor analize și teste specifice pentru disfuncția erectilă, iar în acest capitol îți vom spune care sunt acestea.
- Analizele de sânge – se măsoară în mod special nivelul de testosteron și al altor hormoni implicați în funcția sexuală. În același timp, se monitorizează și nivelul glicemiei precum și profilul lipidic.
- Analize de urină – urocultura și sumarul de urină oferă indicii cu privire la eventuale infecții urinare și alte afecțiuni ale tractului urinar, ce pot afecta funcția erectilă.
- Testul RigiScan – măsoară intensitatea erecției în timpul somnului, cu ajutorul unui dispozitiv special, dotat cu senzori care se fixează pe organul sexual. Dacă aparatul indică existența unor erecții viguroase în timpul somnului, acesta e un indiciu că impotența ar putea fi cauzată de un factor emoțional.
- Ecografia peniană – cu ajutorul unei tehnologii cu ultrasunete, se scanează penisul și zona genitală, obținându-se o imagine proiectată pe un monitor, care prezintă în detaliu starea vaselor de sânge și corpii cavernoși din penis.
- Testul injectări intracavernoase – presupune injectarea unei soluții în penis, în scopul inducerii unei erecții. Dacă se obține o erecție satisfăcătoare, înseamnă că problema nu este la nivelul vaselor de sânge din zona genitală, ci ar putea fi de natură neurologică sau psihică.
Care sunt cele mai frecvente tratamente pentru impotență?
De cele mai multe ori tratamentul pentru impotență depind în primul rând de cauza acestei probleme, dat fiind faptul că prin anularea cauzei, dispare și efectul. Totuși, sunt situații în care cauza nu poate fi eliminată atât de ușor sau chiar este imposibil de eliminat iar în astfel de cazuri sunt necesare tratamente care să redea pacientului funcția erectilă.
Cea mai des folosită metodă de tratament o reprezintă medicamentele din clasa inhibitorilor de fosfodiesterază de tip 5, cunoscute generic sub denumirea de „pastile pentru potență”. Aceste îmbunătățesc fluxul sanguin către penis pentru a induce erecția, însă efectul lor este limitat, doar pe o anumită perioadă de timp.
Mai există și varianta inducerii erecției prin injectarea în penis a unor substanțe vasodialtatoare, folosită doar în cazul în care medicamentele orale nu au efect. De asemenea, erecția mai poate fi indusă cu ajutorul unor dispozitive cu vacuum care atrag sângele în penis.
În funcție de cauze, alte metode de tratament pot fi terapia hormonală, implantarea de proteze peniene, intervențiile chirurgicale pentru corectarea problemelor vasculare sau terapia psihologică.
Ce clinici tratează impotența ?
Pentru ca o clinică să poată trata impotența, este esențial să dispună de o secție de Urologie si de cel puțin un medic specialist în tratarea disfuncției erectile. Nu în ultimul rând, trebuie să fie dotată și cu aparatura necesară efectuării testelor de care am amintit, precum și aplicării diferitelor proceduri de tratament.
În România, cele mai cunoscute clinici care treatează disfuncția erectilă masculină sunt: Medicover, Clinică On și Clinică Eminescu 100.