Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Frecvența raporturilor sexuale regulate: În funcție de Vârstă

  • Scris De:
    Iancu Victor

Despre frecvența actelor sexuale nu se poate vorbi în cifre foarte exacte, pentru că termenul este unul subiectiv, în funcție de fiecare individ. Există o serie de factori care pot influența frecvența actelor sexuale și care diferă de la caz la caz, iar din acest motiv unele persoane întrețin relații sexuale foarte des, în timp ce altele o fac doar sporadic. Cu toate acestea, nivelul de satisfacție poate fi același în ambele cazuri pentru că primii simt nevoia de a face sex mai des, având un libido crescut, in timp ce alții au nevoie de pauze mai lungi între activitățile sexuale.

În 2019, un grup de cercetători a întreprins un studiu numit „Changes in, and factors associated with, frequency of sex in Britain” pentru a stabili care sunt principalele schimbări în ceea ce privește viața sexuală în rândul britanicilor și factorii care le influențează.

S-a stabilit astfel că în cazul persoanelor căsătorite sau care trăiesc împreună cu partenerul sau partenera de viață, frecvența medie a actelor sexuale era de trei pe lună, evident unele cupluri având contact sexual mai des, iar altele mai rar. În rândul celibatarilor s-a constatat că frecvența actelor sexuale era mai redusă, dar subiecții din această categorie nu s-au declarat mai nemulțumiți de acest fapt.

Ilustrația de mai jos ne arată Frecvența actelor sexuale între 20 și 80 ani, pe bază a mai multor studii.

Frecvența actelor sexuale în jurul vârstei de 20 de ani


Este normal ca persoanele tinere să fie mult mai active sexual decât adulții sau vârstnicii, dar fiind că se află la debutul vieții sexuale, libidoul este crescut, iar funcționalitatea aparatului reproducător este la parametri optimi.

O confirmă și rezultatele unui studiu „Declines in Sexual Frequency among American Adults” în rândul populației din Statele Unite ale Americii, care a inclus perioada 1989 – 2014 și avut ca obiectiv evoluția frecvenței actelor sexuale în acest interval.

S-a stabilit că vârsta este unul din factorii care influențează semnificativ frecvența actelor sexuale, cercetătorii constatând că tinerii în jurul vârstei de 20 de ani aveau contact sexual în medie de 80 de ori pe an, de patru ori ai mult decât vârstnicii peste 60 de ani, care aveau o frecvență medie de doar 20 de ori pe an.

Așadar, ne putem baza pe rezultatele acestui studiu, considerând că tinerii în jurul vârstei de 20 de ani au o frecvență medie de 80 de acte sexuale pe parcursul unui an.

Frecvența actelor sexuale în jurul vârstei de 40 de ani


Deși la această vârstă mulți oameni sunt căsătoriți sau au o relație stabilă, astfel că fac parte din categoria care are parte mai frecvent de contact sexual, o cercetare pe tema frecvenței actelor sexuale în rândul populației de 40 de ani a relevat că cei de această vârstă consideră sexul ca fiind important, însă nu primordial.

Astfel, persoanele din această categorie de viață acordă atenție și altor aspecte ale vieții, iar din acest motiv frecvența actelor sexuale scade în comparație cu perioada în care aveau în jur de 20 de ani.

Studiul publicat în cursul acestui an a relevat că 44% dintre bărbații și femeile cu vârste între 40 și 49 de ani întrețin relații sexuale săptămânal.

În cadrul acestei categorii de vârstă scăderea frecvenței actelor sexuale este influențată de factori precum stresul zilnic, deprecierea stării de sănătate și problemele personale cum ar fi pierderea unui loc de muncă, sănătatea copiilor sau a părinților.

Frecvența actelor sexuale în jurul vârstei de 60-80 de ani


Nu este un secret pentru nimeni că la vârsta a treia frecvența actelor sexuale se reduce dramatic, pe fondul deprecierii funcțiilor organismului, inclusiv a funcției sexuale, De asemenea, vârstnicii suferă de diferite boli care pot influența negativ funcția sexuală și au un libido mai scăzut, din cauza nivelului redus de hormoni sexuali.

Totuși, multe persoane rămân active sexual și la această vârstă, iar un sondaj realizat în 2017 de cercetătorii Universității din Michigan și-a propus să stabilească frecvența actelor sexuale în rândul vârstnicilor între 60 și 80 de ani, din Statele Unite.

Rezultatele publicate la momentul respectiv au relevat faptul că 40% dintre persoanele din această categorie de vârstă sunt active sexual, iar 73% dintre aceștia au declarat că sunt mulțumiți de viața lor sexuală, chiar dacă frecvența actelor sexuale este mai redusă, în comparație cu perioade anterioare ale vieții. Mai precis, 37% s-au declarat foarte satisfăcuți, în timp ce 36% au precizat că sunt oarecum satisfăcuți. Un grad de satisfacție mai ridicat a fost constatat în rândul femeilor, mai ales al celor cu un partener stabil.

Mai e de reținut că 18% dintre bărbații incluși în studiu au declarat că au apelat la medicamente sau suplimente alimentare în ultimii doi ani pentru a-și îmbunătăți funcția sexuală, în timp ce din rândul femeilor doar 3% au apelat la astfel de metode.

Factori ce pot influența frecvența actelor sexuale


Frecvența actelor sexuale este influențată de o serie de factori în funcție de care libidoul poate crește sau poate scădea. În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu principalii factori ce pot avea o influență asupra frecvenței actelor sexuale.

Disfuncția erectilă

Impotența este cea mai frecventă disfuncție sexuală în rândul bărbaților, manifestată prin incapacitatea de a obține sau a menține o erecție pentru a putea duce la bun sfârșit un act sexual.

Poate fi determinată de anumite afecțiuni de ordin fizic, însă în același timp poate fi o consecință a unor stări psihice negative. De asemenea, disfuncția erectilă poate apărea temporar ca urmare a tratamentului cu anumite medicamente.

Libidoul scăzut

Libidoul se referă la dorința sexuală specifică fiecărui individ, despre care am precizat deja că variază ca intensitate de la persoană la persoană, dar și în funcție de anumite situații specifice.

Este perfect de înțeles că în cazul unei persoane cu un libido scăzut frecvența actelor sexuale va fi mai rară, pentru că acea persoană simte mai rar dorința de a face sex. Nu este nimic anormal în aceasta, din moment ce persoana respectivă se simte satisfăcută din punct de vedere sexual, chiar dacă întreține mai rar raporturi sexuale, în comparație cu altele cu un libido crescut.

Beneficiile unei frecvențe optime a actelor sexuale

Așa cum spuneam, intensitatea dorinței sexuale diferă de la persoană la persoană, iar o frecvență optimă a actelor sexuale trebuie să satisfacă pe deplin această dorință, indiferent dacă se manifestă zilnic sau la interval de câteva săptămâni ori luni.

Pe lângă obținerea plăcerii și satisfacerea acestei dorințe, întreținerea cu regularitate a raporturilor sexuale atrage după sine și o serie de beneficii pe plan fizic și psihic. Iată care sunt acestea:

  • Reducerea tensiunii arteriale
  • Întărirea sistemului imunitar
  • Ameliorarea migrenelor și durerilor de cap ușoare
  • Diminuarea riscului cancerului de prostată
  • Prevenirea atrofiei vaginale
  • Scăderea nivelului de stres ș ia riscurilor asociate.

Așadar frecvența actelor sexuale nu poate fi un indicator obiectiv pentru evaluarea calității vieții sexuale a unui individ, pentru că datele de referință diferă de la o persoană la alta.

Cel mai important este să păstrezi un echilibru, în viața ta sexuală aceasta însemnând că nu trebuie să acorzi acestui aspect mai multă importanță decât simți nevoia, dar nici să ignori sau să încerci să-ți inhibi impulsurile sexuale.

În caz contrar, riști să dezvolți dependență de sex sau, din contră, să iți diminuezi gradul de atracție sexuală ajungând la asexualitate. Atât dependența de sex cât și asexualitatea constituie comportamente anormale fiind considerate tulburări de natură sexuală.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?