Livrare Gratuită la comenzi de peste 100 de lei

Blog

Ejaculare Precoce: Cauze, Metode de Tratament & Diagnostic

  • Scris De:
    Iancu Victor

antibiotic-resistant bacteria to grow and thrive, you may be looking for a complementary way to treat reoccurring UTIs, such as using essential oils.

Ejacularea precoce este o tulburare specific masculină cu care se confruntă aproximativ 20-26% dintre bărbații, conform studiului „The epidemiology of premature ejaculation” și poate un impact negativ asupra performanței sexuale.

Numită și ejaculare prematură, această tulburare de natură sexuală se manifestă prin apariția ejaculării la foarte scurt timp după începerea actului sexual, uneori putându-se întâmpla chiar și înaintea momentului penetrării, pe fondul stimulării sexuale intense.

Bineînțeles că o astfel de problemă reduce semnificativ durata unui act sexual, implicit plăcerea ambilor parteneri, generând totodată frustrare, stres, anxietate și chiar depresie bărbaților care suferă de ejaculare precoce.

În funcție de momentul apariției, ejacularea precoce poate fi primară, atunci când se manifestă încă de la debutul vieții sexuale sau secundară, atunci când apare ulterior, după o perioada în care pacientul nu a avut probleme în ceea ce privește ejacularea.

Cauzele pot fi de natură fizică și psihică și, din fericire, există mai multe metode eficiente de tratament, care au ca scop întârzierea momentului ejaculării și prelungirea astfel a duratei actului sexual.

Ce este ejacularea precoce ?


Termenul de ejaculare precoce sau ejaculare precoce a fost definit pentru prima dată  în anul 1970, când cercetătorii William H. Masters și Virginia E. Johnson au finalizat o serie de studii pe care le făcuseră anterior cu referire la această tulburare sexuală care avea o incidență ridicată și la acea vreme.

Cei doi cercetători au stabilit atunci că ejacularea precoce este incapacitatea unui bărbat de oferi un orgasm partenerei sale, în mai mult de jumătate din situațiile în care întrețin raport sexual.

În prezent, mulți specialiști consideră că ejacularea trebuie să apară în medie după 5,4-6 minute de la începerea actului sexual, și se poate vorbi de ejaculare precoce dacă aceasta apare la mai puțin de un minut în forma sa primară și la mai puțin de 3 minute în forma secundară.

Cea mai clară definiție se găsește însă în Clasificarea statistică internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite (ICD-10), publicată de Organizația Mondială a Sănătății ,cel mai cunoscut și complet sistem de catalogare a bolilor. Conform acesteia, ejacularea precoce este definită ca ejacularea care apare în termen de aproximativ 15 secunde de la începutul contactului sexual.

Acest interval este considerat o referință în ICD-10 pentru a identifica ejacularea precoce, dar trebuie să fie luat în considerare că aceasta poate varia de la un individ la altul. Dacă ejacularea apare în mod constant mult mai devreme decât se dorește sau decât este satisfăcător pentru individ și partenera sa, aceasta poate fi considerată o formă de ejaculare precoce, chiar dacă este depășit intervalul de 15 secunde.

Cauzele ejaculării precoce 


Ejacularea precoce poate fi determinată de factori fizici, psihologici sau de anumite conjuncturi,  iar de multe ori se întâmplă ca acesta să fie  rezultatul unei combinații între acești factori. În cele ce urmează îți prezentăm o clasificare a cauzelor ce pot duce la apariția ejaculării precoce.

Cauze fiziologice ale ejaculării premature

Aceste cauze țin de factori fiziologici specifici fiecărui organism, după cum urmează:

  • Sensibilitate crescută – unele persoane pot avea o sensibilitate exagerată la nivelul glandului penisului sau în alte zone erogene. Această sensibilitate poate duce la ejacularea rapidă în timpul stimulării sexuale.
  • Nivel scăzut de serotonină – serotonina este un neurotransmițător care joacă un rol important în controlul ejaculării. Nivelul scăzut de serotonin poate afecta modul în care corpul reglează ejacularea, ducând la ejaculare precoce.
  • Afecțiuni medicale – unele afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială, problemele prostatei sau afecțiunile neurologice, pot afecta funcția sexuală și pot contribui la apariția ejaculării precoce.
  • Efectele secundare ale medicamentelor – anumite medicamente, precum antidepresivele sau medicamentele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot avea efecte secundare care influențează ejacularea.
  • Hiperactivitatea reflexului ejaculator – la unii bărbați, reflexul ejaculator poate fi mai activ sau mai sensibil, ceea ce poate duce la ejacularea rapidă.
  • Leziuni sau traumatisme: – leziunile sau traumatismele la nivelul nervilor sau mușchilor din zona pelviană pot afecta controlul ejaculării.
  • Dereglările hormonale – dezechilibrele hormonale, cum ar fi nivelurile scăzute de testosteron, pot influența funcția sexuală, implicit reflexul ejaculator.

Cauzele fizice ale ejaculării premature

În acest caz, aparatul reproducător este perfect facțional din punct de vedere fizic, însă cei care își pun amprenta negativă sunt factorii mentali precum:

  • Anxietatea sexuală – unul dintre cei mai comuni factori psihologici ai ejaculării precoce este anxietatea legată de performanța sexuală. Bărbații pot dezvolta temeri legate de capacitatea lor de a satisface partenera sau de a face față presiunilor sociale și culturale legate de sex.
  • Stresul – Stresul cronic sau stresul din viața de zi cu zi poate duce la tulburări ale funcției sexuale, inclusiv la ejacularea precoce, întrucât preocupările și grijile personale sau profesionale pot afecta negativ excitarea sexuală și controlul ejaculării.
  • Depresia sau anxietata – tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot influența negativ funcția sexuală. Aceste tulburări pot diminua dorința sexuală și pot afecta capacitatea de a menține controlul ejaculării.
  • Traumele sau experiențele sexuale negative – evenimente traumatizante din trecut sau experiențele sexuale negative pot avea un impact profund asupra psihicului unei persoane și pot contribui la dificultăți în controlul ejaculării.
  • Problemele în relația de cuplu – tensiunile sau conflictele dintr-o relație pot afecta negativ starea de spirit și pot crea anxietate legată de sex.
  • Presiunea sau așteptările exagerate – presiunea pusă de parteneră sau așteptările nerealiste legate de performanța sexuală pot crea anxietate și pot duce la ejacularea prematură.

Simptomele ejaculării precoce


Principalul simptom al ejaculării precoce este ejacularea care apare mai devreme decât se dorește, indiferent că este vorba de intervalul de 15 secunde sau de 3 minute.

Bărbații cu o astfel de problemă nu au control asupra momentului ejaculării și nu pot să amâne ejacularea în mod voluntar pentru a prelungi actul sexual și plăcerea asociată acestuia. Astfel, raportul sexual se încheie mai devreme decât și-a ar fi dorit ambii parteneri, ceea induce bărbatului frustrare care se transformă în stres, dacă e vorba de o problemă persistentă.

Totodată, scade stima de sine odată cu interesul pentru viața sexuală, iar pe fondul stresului și al stărilor anxioase generate de o astfel de problemă se poate ajunge deseori la depresie.

Tratamentul ejaculării precoce


Există o serie de opțiuni pentru tratarea ejaculării precoce, varianta optimă fiind aleasă în funcție de cauza problemei dar și de preferințele pacientului. Iată care sunt variantele care dau cele mai bune rezultate:

1. Tratamentul medicamentos

Medicamentele din categoria inhibitorilor PDE5, folosite pentru tratarea disfuncției erectile pot avea efecte pozitive și în ceea ce privește ejacularea precoce, însă rezultatele diferă de la caz la caz, iar pentru a urma un astfel de tratament este nevoie de sfatul unui medic și de o prescripție eliberată de acesta.

Într-un studiu științific publicat în „European Urology Focus” ne dovedește că inhibatorii PDE5 au fost mai eficienți decât grupul placebo, și PDE5 combinat cu un tratament ISRS sunt semnificativ mai eficienți decât tratamentul ISRS singur.

O alta categorie sunt pastilele pentru ejaculare precoce care pot fi procurate fără prescripție medicală. Un exemplu elocvent în acest sens este VigoForte – un produs care conține doar ingrediente naturale și întârzie momentul ejaculării dacă este administrat cu 20-30 de minute înainte de actul sexual.

Produsul este disponibil în România începând cu luna martie a anului 2023, având aprobarea Ministerului Sănătății, care a stabilit că este sigur pentru consum și are efectele menționate în prospect.

2. Terapia comportamentală

Aceasta implică mai multe tehnici, precum masturbarea înainte de actul sexual, comprimarea bazei penisului pentru împiedicarea ejaculării sau metoda start-stop ce presupune întreruperea actului sexual în momentele de excitație maximă, pentru a întârzia momentul ejaculării.

De asemenea foarte eficiente sunt exercițiile Kegel ce presupun întărirea mușchilor pelvieni, pentru a îmbunați controlul ejaculării.

Conform studiului „Behavioral Therapies for Management of Premature Ejaculation” efectuat pe un număr de 521 de bărbați, unde a fost demonstrat că terapiile comportamentale combinate cu tratamentul medicamentoase dau rezultate mai bune decât tratamentele medicamentoase singure.

3. Consilierea de specialitate

În situația în care cauza ejaculării precoce este una de natură psihologică, pacienții trebuie să se adreseze unui psiholog sau unui terapeut sexual care sunt cei mai în măsură să trateze astfel de cazuri.

În cadrul ședințelor de terapie, aceștia identifică exact cauza, iar prin discuțiile purtate cu pacienții îi învață să își gestioneze stresul, să își învingă temerile și să își îmbunătățească stima de sine, căpătând astfel mai multă încredere în forțele proprii și în capacitatea de a-și satisface partenera.

4. Spray-urile cu lidocaină

Lidocaina este un anestezic local, ce reduce temporar sensibilitatea pielii în zonele în care este aplicată. În cazul ejaculării precoce, spray-urile cu lidocaină sunt utilizate pentru a ajuta la prelungirea actului sexual prin reducerea sensibilității penisului și, astfel, a timpului necesar pentru a ajunge la ejaculare.

Pentru aceasta, se aplică în zona genitală înainte cu circa 15 minute de a avea contact sexual, timp în care lidocaina își face efectul, slăbind intensitatea excitației și prelungind astfel actul sexual prin întârzierea ejaculării.

Studiul științific „Topical lidocaine-prilocaine spray for the treatment of premature ejaculation” publicat în 2013, a analizat efectul spray-ului cu licodaina asupra a 11 bărbați.

După aplicarea dozei pulverizabile de lidocaină înainte de sex, timpul mediu de ejaculare al bărbaților a crescut de la 1 minut și 24 de secunde la 11 minute și 21 de secunde.

Bărbații care au folosit spray-ul cu lidocaină nu au raportat nici un efect negativ asupra calității orgasmului sau a experienței sexuale. Ei au raportat, de asemenea, niveluri mai ridicate de satisfacție sexuală, la fel ca și partenerii lor sexuali.

Diagnosticarea ejaculării precoce


Stabilirea diagnosticului de ejaculare precoce nu este greu de făcut, însă mai importantă este aflarea cauzelor care determină o astfel de tulburare.

Diagnosticarea începe cu o discuție între medic și pacient, în cursul căreia acesta din urmă este chestionat în privința manifestărilor specifice, a frecvenței acestora și a istoricului medical.

Urmează apoi un examen clinic, în cursul căruia pacientul este consultat pentru identificarea posibilelor cauze de natură fiziologică, iar în funcție de rezultate pot fi necesare și unele analize de laborator.

Dacă nu sunt depistate afecțiuni sau alte probleme de natură fizică, pacientul poate fi îndrumat către un psiholog sau un specialist în terapie sexuală, întrucât cauza susceptibilă este de natură psihică.

Se poate preveni ejacularea precoce?

Da, ejacularea precoce poate fi prevenită și totodată poate fi rezolvată, însă acest lucru nu se poate întâmpla „peste noapte” ci este nevoie de o anumită perioadă în care poți încerca mai multe metode cu efect dovedit.

Cat trebuie sa dureze un act sexual ?


Durata activității sexuale poate varia mult de la o persoană la alta, și poate depinde de diverși factori, inclusiv de preferințele individuale, bunăstarea fizică și emoțională și natura întâlnirii sexuale.

Dar conform studiului științific „Perceptions of normal and abnormal ejaculatory latencies” durata unui act sexual satisfăcător a fost între 7-13 minute.

Cum să reziști mai mult în timpul actului sexual ?

Pe lângă metodele pe care le-am amintit ca opțiuni de tratament, trebuie știi că și stilul de viață joacă un rol important în creșterea rezistenței în pat și îmbunătățirea performanței sexuale.

Acesta trebuie să se bazeze pe o dietă echilibrată, pe multă mișcare și pe un program de odihnă respectat zilnic, cu cel puțin 7 ore de somn pe noapte.

De asemenea, evitarea excesului de alcool, renunțarea la fumat și evitarea consumului de substanțe psihoactive sunt alte recomandări de care ar trebuie să ții cont  pentru a rezista mai mult în timpul actului sexual.

Iancu Victor

Victor Iancu a cercetat peste 300 de studii despre imbunatatirea perfomantelor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Deschide Chat
Bună 👋
Te putem ajuta?